- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Допоможімо лебедям

Posted By Модератор On 25.01.2019 @ 12:56 In До відома краян,Природа | No Comments

На озері в зоні відпочинку ім. Назарія Яремчука у Надвірній поселилися лебеді, їх можна зустріти недалеко від берега. Вони чудово адаптувалися і комунікують із людьми. Появі цих птахів радіють як діти, так і дорослі, тому часто вдаються до підгодівлі.

lebedi [1]

Лебідь – це красивий і граціозний та найбільший із водоплавних птахів. Цікаво, що цей пернатий не вміє пірнати, тому необхідний корм знаходить тільки на мілководді. Пташенята добувають їжу, пірнаючи під воду, як качка, лише наполовину.

Харчуються лебеді потрохи протягом дня. Основу раціону складає рослинна їжа, яку вони видобувають з дна водойми завдяки своїй довгій шиї: плоди і кореневища водних рослин, різні частини водоростей, ряску. Лебеді не відмовляться від дрібних безхребетних, які перебувають у воді: невеликих риб, пуголовків, рачків, молюсків, жаб, а також водних комах.

У птаха до зими накопичується близько 20 % жиру від маси тіла, тому їм не страшні морози до -2 0С. У цих птахів є теплий лебединий пух і жирова змазка, а головна небезпека для них – це голод. У сильні морози лебеді витрачають більше енергії на підтримання температури тіла, тому їм дають зернові: овес або вівсянку, пшеницю, просо, ячмінь (перловку).

Лебеді не можуть їсти сухе зерно – воно занадто жорстке, щільне, дряпає стінки шлунка і не перетравлюється в кишечнику. Є обмеження у підгодівлі хлібом – він викликає розлад і часто стає причиною їх загибелі. Всі повинні пам’ятати, що допомагати необхідно, не нашкодивши пернатим.

Роман КУЗНЄЦОВ,

провідний фахівець сектору

еколого-освітньої роботи ПЗ «Горгани».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/01/dopomozhimo-lebedyam/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2019/01/lebedi.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.