- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Реалізація прав людини

Posted By Модератор On 18.01.2019 @ 11:34 In Акцент | No Comments

Дотримання прав і свобод особи стало одним із найважливіших пріоритетних принципів незалежної української держави. В Україні вже традиційним стало щорічне проведення заходів до Всеукраїнського тижня права.

У зв`язку з проведенням на сході України операції об’єднаних сил (ООС), яка на жаль, продовжується уже не перший рік, питання захисту учасників АТО, членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб та постраждалих внаслідок згаданої операції на сьогодні є одним із найважливіших напрямків діяльності держави.

Указом Президента України від 25 серпня 2015 року №501/2015 затверджено Національну стратегію у сфері прав людини, прийняття якої зумовлено необхідністю вдосконалення діяльності держави щодо утвердження та забезпечення прав і свобод людини, створення дієвого механізму захисту в Україні прав і свобод людини, вирішення системних проблем у зазначеній сфері. Також основним нормативно-правовим актом, який регулює згадане питання, є Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відповідно до якого учасників АТО прирівняно до учасників бойових дій.

Пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняних до них, встановлені ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту від 22 жовтня 1993 р.

Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» встановлюються гарантії дотримання прав, свобод та законних інте­ресів внутрішньо переміщених осіб.

Також чинним законодавством України внутрішньо переміщеним особам надано можливість отримання різних видів соціальних допомог, пенсій та інших соціальних виплат за місцем фактичного проживання.

При зверненні до органів Пенсійного фонду такі особи мають право: звертатися до органів Пенсійного фонду особисто або через представника, повноваження якого оформлено у     встановленому законом порядку; одержати відповідь про результати розгляду звернення в обраний ними спосіб (усно, письмово та/або в електронній формі); ознайомлюватись із матеріалами пенсійної справи, отримувати виписку з розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії, про періоди страхового стажу та заробітної плати, яка врахована при розрахунку пенсії, копії документів, які знаходяться у пенсійній справі; безоплатно отримувати інформацію про особу, яку обробляє Пенсійний фонд; отримувати консультації та роз’яснення щодо застосування законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, пенсійне забезпечення, у т. ч. щодо прав та обов’язків платника єдиного внеску і застрахованої   особи; інші права, визначені чинним законодавством.

Органи Пенсійного фонду України забезпечують реалізацію зазначеного права шляхом: стаціонарного (особистий прийом, громадські приймальні) або виїзного прийому громадян; надання послуг в електронній формі з використанням технологій віддаленого доступу (веб-технологій) та автоматизованої передачі й обробки інформації; дистанційного обслуговування громадян (через Контакт-центр ПФУ та «гарячі» телефонні лінії органів Пенсійного фонду).

Ольга ЖУКОВА,

начальник юридичного відділу

Надвірнянського об`єднаного управління ПФУ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/01/realizatsiya-prav-lyudyny/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.