- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Мова – генетичний код нації

Posted By Модератор On 15.02.2019 @ 12:46 In Акцент,Ми - українці | No Comments

Уже стала крилатою справедлива думка багатьох істинних патріотів, що : «Мова – душа нації». Я б сказав упевнено, що Мова – це генетичний код нації, який поєднує минуле із сучасним, програмує майбутнє і забезпечує буття праці у вічності, а пісня – це душа нації.

мова [1]

Народ, котрий втрачає свою мову, перестає бути нацією. Отже, боротьба за рідну мову – це боротьба за Незалежну Українську Державу, боротьба за Незалежну Українську Церкву, за віру у Бога. А хто не любить своєї Держави, той негідний ходити по цій українській Землі.

Ось окремі вислови відомих людей про рідну українську мову.

Іван Огієнко:

«Рідна мова – то мова наших батьків і мова народу, до якого належимо», «Рідна мова – то найголовніший наріжний камінь існування народу як окремої нації: без окремої мови нема самостійного народу», «Народ, що не розуміє сили й значення рідної мови і не працює для збільшення культури її, не скоро стане свідомою нацією і не стоїть на дорозі до державності».

Сидір Воробкевич:

«Мово рідна! Слово рідне!// Хто Вас забуває,// Той у грудях не серденько,// Тільки камінь має!».

Олесь Гончар:

«Кожен із нас має гордитися своєю чудовою мовою, адже вона того варта».

Ліна Костенко:

«Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову».

Максим Рильський:

«Мова – втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за присутність мови, за багатство мови…».

Переконаний, що слова «Гимни» і «Гимн» слід писати через «и», а не «і», що запровадив у правописі скомунізований мовознавець Білодід для наближення українського правопису до російського-«інтернаціонального». Не забуваймо правильно вживати слова «чета» і «четар».

Р. S. Яскравий приклад захисту рідної мови Степаном Бандерою у 1936 році на Варшавському процесі. Володіючи сімома мовами, у т. ч. й досконало польською, він і всі одинадцять учасників судового процесу висловили протест і домоглись не тільки перекладача, а й ведення процесу українською мовою. Героїчний приклад показав і теперішній полонений моряк Збройних сил України, який домігся відключення і ліквідації всієї інформації окупантів російською мовою.

Пам`ятаймо народні прислів`я:

«Птицю пізнають по пір`ю, а людину – по мові»; «Хто мови своєї цурається, хай сам себе стидається»; «Рідна мова – не полова: її за вітром не розвієш»; «Слово до слова – зложиться мова».

Степан ГОЛІНЕЙ,

Соросівський учитель,

член Конгресу Українських Націоналістів,

смт. Делятин.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/02/mova-henetychnyj-kod-natsiji/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2019/02/мова.png

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.