- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Невідкладно гарантувати свободу слова в Україні і захищати права журналістів! Уряд має стати на захист преси України!

Posted By Модератор On 22.02.2019 @ 12:52 In Ситуація | No Comments

НСЖУ і газетярі вимагають реалізації державної політики підтримки друкованих ЗМІ

Атмосфера Всеукраїнської наради редакторів газет 12 лютого ц. р., ініціатором якої виступила Національна спілка журналістів України (засвідчую це як її учасник), поєднувала тривогу за майбутнє української преси та її читача через те, що преса опинилася у заручниках фінансово-економічного зашморгу від «Укрпошти». Користуючись статусом монополіста, «Укрпошта» своєю політикою фактично викручує руки редакціям і ставить їх на коліна.

На переконання голови НСЖУ Сергія Томіленка, ми не можемо, не хочемо і не будемо із цим миритися. «Укрпошта» – не просто монополія, а монополія державна. Тому закликаємо Президента, Парламент і Уряд разом з нами стати на захист української преси як однієї з підвалин інформаційної безпеки держави. Ці найвищі урядові чинники, а також Рада національної безпеки і оборони України, Міністерство інфраструктури (міністр Володимир Омелян), народні депутати України, зокрема, члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради, Голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна та керівництво АТ «Укрпошта» зобов`язані невідкладно усвідомити, що відповідальний вибір влади на всіх рівнях, реалізація реформ, проведення дієвої децентралізації – в усіх цих сферах важко переоцінити значення місцевої преси. Адже лише через телевізійні ток-шоу комунікацію влади і громади та членів громади між собою не забезпечиш, тим паче на місцевому рівні. Позбавлення громад права голосу через місцеву пресу – це не розвиток, а послаблення держави. Альтернативи немає: якщо мовчатиме українська преса – з нашими громадянами говоритиме чужа. Якщо інформаційний простір не наповнений українським змістом – у ньому неодмінно пануватиме інший. Інформаційна сфера не терпить вакууму. Кому це на руку – питання риторичне.

Саме нинішні менеджери «Укрпошти», наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко, як жодні попередні команди управлінців поштового оператора на практиці реалізують агресивну політику проти редакцій газет. А результатом є суттєве згортання друкованого інформаційного простору. Відповідно, продовжуємо наполягати, що Уряд має стати на захист українських газет і забезпечити цивілізований доступ українців до друкованого слова.

Про непартнерське ставлення поштового оператора до газет та української читацької аудиторії засвідчує те, що у керівництва «Укрпошти» відсутня програма підтримки та розвитку послуги доставки газет за передплатою. Натомість є бажання руйнівним способом змінити поштове підприємство, що недавно уже викликало невдоволення Президента України.

Секретар НСЖУ, генеральний директор ТОВ «Високий замок» Степан Крупіль критично висловився про те, що уряд знаходить у державному бюджеті кошти для одного високопоставленого приватного підприємця на виробництво курятини, а для підтримки преси, як є у більшості країн Європи, руки зовсім не доходять. Скажімо, у Польщі за останній час на 70 поштових відділень стало більше, адже вони, як і газетні кіоски, мають відповідні податкові пільги від держави. Згадав і слова американського президента Томаса Джефферсона про те, що, якби довелось вирішувати дилему – уряд без преси чи преса без уряду, то він би вибрав друге. У нас навпаки – чомусь місцева преса у газетних кіосках перебуває у закутках, а не на передньому плані, газетні кіоски закриваються через непомірну орендну плату за землю тощо.

Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення, секретар НСЖУ Олег Наливайко відзначив, що за 10 останніх років тарифи «Укрпошти» зросли у 13,5 раза. Ситуація з друкованими ЗМІ в Україні загострилась не тільки через зростання тарифів, а й через різке погіршення якості доставки «Укрпошти», тобто доставки пошти, як мовиться, «до хвіртки» і вчасно, й близько не дотримуються. Чомусь щороку доводиться просити по півроку «Укрпошту»: віддайте гроші за передплату редакційних видань. Більшість газет через істотне подорожчання паперу і поштових послуг опинилися у критичній ситуації – постали перед реальною загрозою закриття. Тому НСЖУ пропонує зафіксувати поштові тарифи на рівні, встановленому з 1 липня 2018 року. Нинішнє балансування преси на межі виживання суттєво обмежує інформаційну безпеку держави.

!?!

На заглавній сторінці бюлетня НСЖУ «Журналіст України» за вересень 2018 р. опублікована відверто вимога: «Пане Прем`єре, Ви з ким? З Ігорем Смілянським (4 млн. грн. зарплати на рік) чи з українським бідним читачем?». Цей же бюлетень стверджує, що сумарна зарплата 32-х керівних чиновників «Укрпошти» за 2017 рік склала 64 114 957 грн., тобто середня за місяць 5 342 913 грн., а генеральний директор «Укрпошти» і два його перші заступники відповідно отримали за 2017 рік по 3 958 541 грн., 6 096 051 грн. і 6 517 867 грн., або в середньому за місяць 329 878 грн., 508 004 грн. і 543 156 грн.

Відразу ж зауважимо, що, на превеликий жаль, такі захмарні, нічим необгрунтовані і нічим невиправдані зарплати «еліти» «Укрпошти» аж ніяк не відбилися на покращенні матеріально-фінансового стану, дотримання комфортних умов праці та побуту листонош і місцевих поштових відділень. Зрештою, доходить до абсурду. «Укрпошта», зокрема, досі не перерахувала більше 60 відсотків коштів за передплату редакції «Народна Воля» на 2019 рік. Така ж критична ситуація у більшості районних газет Прикарпаття й України. Окремі редакції вимушено вдаються до радикальних дій: пишуть відповідні звернення про стягнення заборгованості та пені за передплату з «Укрпошти» у правоохоронні органи, зокрема, у прокуратуру і Державне бюро розслідувань. Вирішується питання про подання колективної претензії редакторів реформованих районних газет Прикарпаття до Івано-Франківської дирекції «Укрпошти» щодо негайної виплати заборгованості за передплату на 2019 рік.

З іншого боку, за передплату не розрахувались вчасно і повністю, а вже надіслали платіжки на оплату за введення видань у передплатний каталог на 2-е півріччя 2019 р. Ви, шановні читачі, що скажете на таку фантазію-наглість «Укрпошти»?

За повідомленням керівника «Бобринецьке редакційно-видавниче об`єднання «Новий день» (Кіровоградщина), заступника голови обласної Спілки журналістів НСЖУ Ігоря Леуса, у листопаді торік форум журналістів Кіровоградщини оголосив ворогами преси прем`єр-міністра України Володимира Гройсмана і гендиректора «Укрпошти» Ігоря Смілянського (він є 13-им гендиректором з 2004 року). Нагадаємо, що із 31 серпня минулого року перший заступник гендиректора «Укрпошти» Олександр Чернявський пішов у відставку.

Про ситуацію з поштовими послугами у Надвірнянщині постараємось розповісти найближчим часом.

Всеукраїнська нарада директорів одностайно прийняла звернення, яке пропонуємо читачам.

Іван ГРИДЖУК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/02/nevidkladno-harantuvaty-svobodu-slova-v-ukrajini-i-zahyschaty-prava-zhurnalistiv-uryad-maje-staty-na-zahyst-presy-ukrajiny/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.