- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Кобзареве слово – устами читців краю

Posted By Модератор On 07.03.2019 @ 11:47 In Культура | No Comments

24 лютого у районному будинку культури відбувся районний етап Всеукраїнського огляду-конкурсу читців, присвяченого 205-ій річниці від дня народження Тараса Шевченка. Цього року у ньому взяли участь дев`ять десятків бажаючих із 18 закладів культури, які підпорядковані відділу культури Надвірнянської РДА (без закладів культури об`єднаних територіальних громад).

Серед конкурсантів – 12 читців та 9 аматорських колективів. Вони показали на сцені РБК літературно-музичні композиції й інсценізації за творами Великого Кобзаря та українських літераторів на Шевченківські теми.

Їхні виступи оцінювало компетентне журі, яке очолив начальник відділу культури РДА Олександр Зварчук. Він відзначив високу активність закладів культури у конкурсі, який тривав близько чотирьох годин. Цьогоріч у його репертуар увійшли не тільки обов`язкові для цього заходу твори Тараса Шевченка, а й українських поетів-класиків та сучасних українських авторів, у т. ч. звучали й авторські твори.

– Уже традиційним є те, що більшість виконавців художнього слова до свого репертуару включили твори патріотичного звучання про Революцію Гідності та події АТО, – наголосив керівник відділу культури.

Члени журі, провідні методисти РБК Дарія Гринішак, Валентина Лисюк, Любов Орел та Ганна Халак відзначили, що районний етап Все­українського огляду-конкурсу читців засвідчив велику зацікавленість читців до Шевченкового слова, яке й надалі залишається актуальним для України.

Виконавці у своїх виступах використали музику, пластику рухів, сценічний одяг для підсилення образу. При визначенні переможців журі врахувало той факт, що на огляд представлені не тільки твори, а й інсценізації та літературно-музичні композиції. Тому композиційність виведена в окрему категорію при визначенні переможців.

За рішенням журі районного етапу Всеукраїнського огляду-конкурсу читців, переможцями стали:

серед «Читців»: 1-е місце – Христина Пилип`юк (Гвіздський СБК); 2-е місце –Яна Возна (Тисменичанський СБК), Михайло Мацібора (Пасічнянський сільський клуб), Юлія Романович (Ліснотарновицький СБК). Лауреати – Євгенія Ніколяк (Ліснотарновицький СБК), Тетяна Мотрюк (Бистрицький СБК), Михайло Остап`юк (Черниківський сільський клуб).

У номінації «Літературно-музичні композиції»: перше місце посів аматорський драматичний колектив «Народні джерела» Молодківського СБК (кер. Уляна Пилип`юк) за майстерне виконання літературно-музичної композиції за творами Т. Шевченка, Мирослави Мельник та Уляни Пилип`юк «СОН». Друге місце розділили: народний аматорський драматичний колектив «Веретено» РБК (кер. Галина Чуревич) із композицією «Наша слава – наш Шевченко»; дитяча студія клубу за інтересами «Зернятко» Пнівського СБК (кер. Галина Пуканюк) із літературним твором «Живе у пам`яті Тарас»; учасники драматичного колективу Битківського СБК (кер. Олена Годзюр) із композицію «Утоплена». На третьому місці: народний аматорський драматичний колектив Зеленського СБК (кер. Наталія Осташук) за інсценізацію за творами Тараса Шевченка «Тої слави козацької повік не забудем»; народний аматорський драматичний колектив с. Красна (кер. Руслана Нагорняк) за композицію «Відьма»; колектив Максимецького СБК (кер. Богдана Завитик) – інсценізація за твором Т. Шевченка «Тополя».

Лауреатами у цій же номінації визнано учасників народного аматорського драматичного колективу Цуцилівського СБК (кер. Галина Легка) за літературно-музичну композицію «На вічнім шляху до Шевченка».

В огляді-конкурсі також взяв участь аматорський колектив із Пасічної (кер. Параска Гаврильчук), який представив літературний твір «Пам`ятаймо! Із болем та вірою!», присвячений Пам`яті Героям Небесної Сотні.

***

2 березня у навчально-методичному центрі культури і туризму Прикарпаття тривав обласний огляд-конкурс читців імені Тараса Шевченка, присвячений 205-ій річниці від Дня народження Великого Кобзаря. У ньому взяли участь 38 переможців міських, сільських ОТГ та районних оглядів читців.

Від Надвірнянського району були дві конкурсантки: Христина Пилип`юк із с. Гвізд прочитала уривок із поеми Т. Г. Шевченка «Тополя». Переможниця огляду-конкурсу читців, присвяченого 205-річниці від дня народження Тараса Шевченка і відзначенню Дня рідної мови, який відбувся у Переріслянській сільській раді ОТГ, Яна Чернець із с. Волосів продекламувала уривок із поеми Тараса Шевченка «Відьма».

Усіх учасників огляду-конкурсу (у т. ч. і представників від Надвірнянщини) відзначили Подяками управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА, навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття «За участь в обласному огляді читців імені Тараса Шевченка».

Володимир ПИТЛЮК.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/03/kobzareve-slovo-ustamy-chyttsiv-krayu/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.