- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Туберкульоз – у дітей

Posted By Модератор On 22.03.2019 @ 11:32 In Здоров`я | No Comments

Туберкульозом хворіють як дорослі, так і діти. У розвинених країнах рівень захворюваності серед дітей дуже низький, в Україні він становить 9,1 на сто тисяч населення, по району – 9,2 на сто тисяч жителів. Ризик захворіти підвищується при контакті з хворою людиною, вживання в їжу зараженого молока. Генетична схильність, стрес, ВІЛ, СНІД, хронічні інфекції, інші хвороби – все це відносять до факторів, що сприяють захворюванню.

діти [1]

(Фото ілюстративне)

У дітей із неблагополучних сімей, в яких батьки страждають алкоголізмом чи наркоманією, виходять із місць позбавлення волі, найчастіше діагностують це захворювання.

Тому велике значення має профілактика туберкульозу у дітей, вакцинація, щорічне проведення і відстеження результатів проби Манту. При виявленні «віражу» туберкулінової реакції дитину ставлять на облік і спостерігають, за необхідності призначають відповідне лікування. Якщо цього не зробити, то може розвинутися первинний туберкульоз.

Туберкульоз у дітей досить підступний. Симптоми захворювання можуть бути відсутні взагалі, але до найпоширеніших скарг відносять часті інфекційні недуги верхніх дихальних шляхів – грип, ГРВІ, бронхіт, пневмонію. У більшості випадків спостерігаються симптоми туберкульозної інтоксикації, яка проявляє себе параспецифічними реакціями. Її ознаки: тривале (протягом декількох місяців) підвищення температури тіла до 38 °С; сухість шкіри і слизових; дратівливість; підвищена стомлюваність; слабкість; головний біль; поганий апетит; втрата у вазі; підвищене потовиділення, особливо в нічні години; збільшення лімфовузлів; блідість шкіри; синюшність навколо рота й очей. Дитину мучить пронос, немовлят – зригування; збільшуються печінка і селезінка. У будь-якому випадку симптоми залежатимуть від того, який орган уражений паличкою Коха.

Лікування туберкульозу тривале – від 6-ти до 20-ти місяців. Дуже важливо щодня приймати всю дозу протитуберкульозних препаратів за один раз, не допускати перерв і дотримуватися   режиму харчування. Препарати підбирають залежно від віку пацієнта і стадії захворювання. У будь-якому випадку їх може призначити тільки лікар.

Народне лікування туберкульозу недоцільне! Будьте уважними до здоров`я своїх дітей – вчасно звертайтеся до лікаря.

Оксана МУСЯНОВИЧ,

лікар-фтизіатр.

Тетяна ОЗАРУК,

районний фтизіатр.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/03/tuberkuloz-u-ditej/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2019/03/діти1.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.