- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Творчості Кобзаря вклонилися пнівчани

Posted By Модератор On 15.03.2019 @ 12:24 In Ми - українці | No Comments

Пам`ятне віче відбулося біля пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку, яке знаходиться в центрі села. Цьогоріч у Пньові відзначатимуть ще одну визначну подію – 30 років з того часу, як ініціативна група патріотично свідомих жителів, яких очолив Михайло Плитус, за зібрані односельчанами та виділеними сільською радою кошти побудували й відкрили у 1989 році у центрі села пам’ятник Кобзареві.

Пнівввв [1]

Погруддя виготовлене ще в 1960 році скульптором Лідією Мороз і довгий час зберігалося у підвалі місцевої школи.

Після заупокійної панахиди, яку відслужив сотрудник церкви Непорочного Зачаття Діви Марії УГКЦ о. Ярослав Онуфрак, слово надали Пнівському сільському голові Василеві Гладишу, який привітав односельчан з 205-ю річницею від Дня народження Тараса Григоровича Шевченка – одного з духовних символів України. Він розповів присутнім про цікаві факти, пов’язані із життям і творчістю титана української думки. – Найвідоміша Шевченкова книга «Кобзар» перекладена більше як на 100 мов світу загальним накладом приблизно 8 мільйонів примірників. Серед мов – японська, корейська та арабська. Іменем Шевченка в Україні названо 164 населених пункти. Великому поетові, художнику, громадському і політичному діячеві встановили 1384 пам`ятники, 1256 з них – в Україні, а також у Китаї, Бразилії та США. Насамкінець Василь Гладиш процитував безсмертні слова поета «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава І воля святая».

Пнів [2]

До святкових привітань долучився депутат Івано-Франківської обласної ради Василь Сенатович, який наголосив на тому, що багато слів та творів Шевченка стали пророчими. Також він за дорученням голови обласної ради Олександра Сича та депутатського корпусу вручив Почесну Грамоту обласної ради «За активну участь у процесах українського державотворення» та ювілейну відзнаку з нагоди 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки жителю села Пнів – громадському активісту-ветерану Михайлові Плитусу, якому подякував за активну державницьку позицію.

Аматорські мистецькі колективи Пнівського будинку культури виступили зі святковою концертною програмою, в якій звучали пісні на слова Великого Кобзаря та літературно-музична композиція «Живе у пам’яті Тарас», яку представили призери районного конкурсу-огляду читців – дитяча студія за інтересами «Зернятко», яка діє при СБК.

Володимир Питлюк.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/03/tvorchosti-kobzarya-vklonylysya-pnivchany/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2019/03/Пнівввв.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2019/03/Пнів.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.