- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Пам`ять про Олександру Зварчук навіки закарбована…

Posted By Модератор On 26.04.2019 @ 11:52 In Пам`ять і шана | No Comments

У суботу, 13 квітня, у Надвірній відбулась знакова подія – на фасаді Музею історії Надвірнянщини відкрили меморіально-анотаційну дошку патріотці краю, засновниці та голові Надвірнянського осередку історико-просвітницького товариства «Меморіал», ініціаторці створення і першому керівникові Музею історії Надвірнянщини, члену правління Культурно-мистецького фонду ім. Володимира Луціва Олександрі Олександрівні Зварчук. Цьогоріч 7 квітня, на свято Благовіщення Пресвятої Діви Марії, їй виповнилося б 80 літ від дня народження.

дошка [1]

Олександра Зварчук родом із Делятина. Там минули її дитинство та шкільні літа. У 1962-му закінчила фізико-математичний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту. Тоді ж вийшла заміж. Наприкінці 1960-х із сім’єю переїхала у Надвірну. Вчителювала у Добротові, Заріччі та Надвірнянській середній школі №1.

Із 1989-го брала активну участь у відновленні незалежності України у Надвірнянщині. Усе своє свідоме життя присвятила вивченню національно-визвольного руху, займалася розкопками останків та перепохованням жертв тоталітарних режимів в Івано-Франківській області, зокрема, у Ланчині, Дем’яновому Лазі, Ворохті. Доклала чимало зусиль для відновлення та збереження історичної пам’яті про національно-визвольну боротьбу в 40-50-х роках ХХ століття на теренах нашого району. Одна із засновників, а згодом і керівник Надвірнянського осередку історико-просвітницького товариства «Меморіал», створила й очолила у 1995-му перший в Україні Музей національно-визвольної боротьби, розташований у райцентрі у приміщенні колишньої катівні НКВС-КДБ. У 2001-му долучилася до створення Культурно-мистецького фонду імені В. Луціва.

У 2008-му на основі зібраної за період роботи у «Меморіалі» та Музеї інформації видала книгу «Надвірнянщина: хресна дорога народного болю» – про національно-визвольну боротьбу жителів Надвірнянщини у 40-50-х рр. ХХ ст. В основі книги – розповіді учасників і свідків тих подій, а також списки загиблих і потерпілих від комуністичного режиму в населених пунктах нашого району.

У патріотичному дусі виховала двох синів Ярему й Олександра і до останніх днів свого життя вболівала за долю свого краю та України. 29 січня 2015-го після важкої недуги відійшла у Вічність.

біля-дошки [2]

Розділити шану, повагу і пам`ять про знану краянку завітали друзі, рідні з Делятина і Рогатинщини, учні, а також Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович, заступник голови райорганізації Всеукраїнського товариства «Меморіал» ім. В. Стуса Іван Кметюк, голова обласного товариства «Меморіал», директор КП «Пам`ять» Василь Тимків, голова Всеукраїнського Братства ОУН-УПА ім. Генерала Романа Шухевича Богдан Борович, активістка «Просвіти» Оксана Козак, старший музейний доглядач Ірина Дем`янчук, директор Музею національно-визвольної боротьби Карпатського краю ім. Степана Бандери Ярослав Коретчук й інші поважні гості. Отець Юрій Зеленчук освятив меморіально-анотаційну дошку та відправив молебень. Кожен зі згаданих промовців, зокрема, підкреслював важливість національно-просвітницької діяльності, кропітку і сумлінну щоденну роботу Олександри Зварчук, її вагомий внесок у дослідження та донесення до нинішнього покоління важливих відомостей про історію Прикарпаття й України, патріотизм, любов до краю і жагу до справедливості, бо без таких людей української нації не існувало б.

Сини Ярема та Олександр Зварчуки й онучка Наталія висловили щирі слова вдячності родині й ініціаторам щодо створення такої пам`ятної меморіальної дошки, передусім, керівникові Надвірнянського осередку історико-просвітницького товариства «Меморіал» Євгенові Луціву та голові Культурно-мистецького фонду імені В. Луціва Ользі Максим`юк, котрі теж виступили із зворушливими спогадами про Олександру Зварчук.

Наш кор.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/04/pamyat-pro-oleksandru-zvarchuk-naviky-zakarbovana/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2019/04/дошка.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2019/04/біля-дошки.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.