- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Знаковість вагомих подій

Posted By Модератор On 05.07.2019 @ 13:20 In Тема дня | No Comments

З нагоди 23-ї річниці прийняття Конституції України, 78-ї річниці проголошення Акта відновлення Української Державності та дня народження генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича за організації Надвірнянського районного об’єднання «Просвіта» ім. Т. Шевченка відбулось засідання «круглого столу», в якому взяли участь голова районної ради Іван Гурмак, голова райдержадміністрації Олександр Кеніз, міський голова Зіновій Андрійович, депутат обласної ради Михайло Іваночко та представники місцевих осередків просвіти. Засідання розпочали за християнською традицією зі спільної молитви.

З вітальним словом виступив голова районної ради Іван Гурмак:

«Найперше хочу подякувати за роботу, за збереження національних здобутків, української культури й традицій просвітянам Надвірнянщини. На довгому шляху Надвірнянської «Просвіти» зроблено чимало, однак просвітницька діяльність ніколи не буває достатньою. В умовах надважких випробувань «Просвіта» продовжує відігравати важливу роль. На обговорення «круглого столу» винесено історичні документи, події та постаті українського народу, це і наш основний закон Конституція України, Проголошення Акта відновлення Української державності та постать генерала УПА Романа Шухевича. Маємо чудову нагоду поділитися знаннями і думками, а хтось і почерпне для себе цікаві факти. Щодо Конституції України, то вважаю, що її необхідно дотримуватися, а не змінювати. Проголошення Акта відновлення Української державності 30 червня 1941 року поклало початок чергового відновлення України в умовах німецької та радянської окупації. Українські націоналісти зуміли тоді вибороти право на незалежність України. Знакова роль у час тих подій належить саме Романові Шухевичу, в день народження якого зачитали у Львові цей історичний документ. Спроба ОУН здобути незалежність між двома ворожими таборами стала прикладом національно-визвольних змагань. Бажаю всім присутнім плідної дискусії», – зазначив очільник депутатського корпусу районної ради.

За активну просвітницьку діяльність, спрямовану на збереження, відродження і збагачення духовних і національних традицій, виховання покоління, для якого Українська Держава є найвищою цінністю, просвітян Надвірнянщини нагородили спільними грамотами Надвірнянських районної ради та РДА, а голова Надвірнянського районного об’єднання «Просвіта» ім. Т. Шевченка Богдан Березицький вручив подяки за підтримку районного об’єднання «Просвіта» та тісну співпрацю керівництву району.

Про події 30 червня 1941 року, а саме про проголошення Акта відновлення Української Державності, а також про історичну роль постаті Генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича доповідала радник голови районної ради Вікторія Пицюк. У день проголошення Акта відновлення Української Держави Ярослав Стецько зачитував текст, у якому мовилося: «…Волею українського народу Організація Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери проголошує відновлення Української Держави, за яку поклали свої голови цілі покоління найкращих синів України…». Згодом, навіть після ув’язнення Провідника ОУН, понад 6 тисяч членів ОУН відправилися по теренах України поширювали це рішення. Акт закликав українців «не скласти зброї так довго, доки на всіх українських землях не буде створена Суверенна Українська Влада». Наступним кроком мало стати відновлення Української держави у Києві.

Степан Бандера заявив: «Ми вступили в бій, що розгортається зараз, щоб боротися за незалежну і вільну Україну. Ми боремося за українські ідеї і цілі. Я дав розпорядження негайно організувати в окупованих німецькими військами районах адміністрацію та уряд країни… Я хотів би ще раз ствердити і вияснити, що стосовно всіх наказів, які я видавав, … я не покладався на жодні німецькі власті, ані на їхнє погодження, але тільки на мандат, який я отримав від українського народу».

Знаково, що ця історична подія трапилася в день народження командувача УПА Романа Шухевича. У той час радянські війська залишили Львів 29 червня 1941-го. А вже о 4.30 ранку 30 червня, не чекаючи основних сил німецької армії, до міста увійшов батальйон «Нахтігаль» – північна група «Дружини українських націоналістів», створеної після перемовин ОУН з Абвером, налічував 330 бійців на чолі з Романом Шухевичем, який забезпечив проголошення державотворчого акта. Роман Шухевич був борцем визвольної справи, якого й бояться після смерті по нинішній день. Під командуванням Шухевича створилася сильна армія УПА, визнана всім світом. Його внесок у відновлення Української держави неоціненний. Про УПА Роман Шухевич казав, «Героїчна боротьба УПА й визвольно-революційного підпілля, – це найбільш героїчна доба в історії України. Знайте, що такої геройської доби не знає історія людства. Український революціонер заступить місце мужнього спартанця в історії людства».

Вікторія Пицюк наголосила, що військова майстерність Романа Шухевича є сьогодні прикладом для наслідування. Саме ім’я генерала найчастіше лунає посеред українських захисників, які рівняються на нього та мають за справжнього Героя України. Постать Шухевича та доленосні події 30 червня 1941 року жваво обговорювали учасники «круглого столу» та висловлювали власні думки. Зокрема, депутат обласної ради Михайло Іваночко звернув увагу на події сьогодення, серед яких маємо прикрий випадок, коли суд скасовує рішення про перейменування проспектів у столиці України Києві ім’ям Степана Бандери та Романа Шухевича. Також він наголосив, що українцям потрібна перемога для цілковитого миру, а не капітуляція. Більше 10 тисяч українців упродовж 5 років московсько-української війни загинули за свободу і цілісність українських земель.

У підсумку погодилися, що для будь-якої боротьби потрібно максимально якісно готувати кадри, які самостійно виборюватимуть ідею, відстоюватимуть територіальну цілісність, національну ідентичність та не чекатимуть чиєїсь підтримки або захисту. Питання вносити зміни до Конституції України, чи не вносити, набуло активного обговорення. Лунали пропозиції внести зміни до економічного блоку, але в кінцевому результаті кожен погодився, що Конституція України – одна з найкращих і найдемократичніших у світі, її потрібно ЗНАТИ і дотримуватися всім громадянам.

Прес-служба

Надвірнянської

районної ради.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/07/znakovist-vahomyh-podij/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.