- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Відкрили районний інклюзивно-ресурсний центр

Posted By Модератор On 27.09.2019 @ 11:31 In Освіта | No Comments

У Надвірній урочисто відкрили комунальну установу «Надвірнянський районний інклюзивно-ресурсний центр Надвірнянської районної ради», створену відповідно до рішення сесії Надвірнянської районної ради № 461-17/2017 від 20 грудня 2017 р., яка покликана забезпечити реалізацію прав дітей з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти.

Інклюзивний-центр [1]

На свято завітали перший заступник голови райдержадміністрації Богдан Зеленчук, голова районної ради Іван Гурмак, заступник міського голови Василь Василенко, начальник відділу освіти РДА, депутат районної ради Степан Северилов, методисти методичного кабінету, керівник та педагоги навчального закладу, а також батьки і діти, для яких і відкрили центр.

Першою із вітальним словом до усіх присутніх звернулась директор КП «Надвірнянський районний інклюзивно-ресурсний центр м. Надвірна» Галина Винник, яка висловила вдячність керівництву району та міста за можливість допомагати особливим дітям, за всебічну підтримку і допомогу у втіленні в життя цієї можливості, адже головною метою створення інклюзивно-ресурсного центру є забезпечення однакових можливостей на здобуття дошкільної та середньої освіти усім дітям. А це величезний крок вперед для всього українського суспільства.

  • У РІРЦ працюватимуть практичний психолог, вчителі логопеди, учитель-дефектолог, учитель-реабілітолог та медична сестра, котрі допомагатимуть дітям із особливими освітніми потребами вчитися та соціалізуватися.

Основні завдання Надвірнянського РІРЦ: проведення комплексної оцінки з метою визначення особливих освітніх потреб дитини, розроблення рекомендацій щодо освітньої програми; надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг дітям з особливими освітніми потребами, які навчаються у закладах дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти та інших закладах освіти, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти (не відвідують заклади освіти) та не отримують відповідної допомоги; участь педагогічних працівників інклюзивно-ресурсного центру в командах психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами у закладах загальної середньої та дошкільної освіти; надання консультацій та взаємодія з педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти та інших закладів освіти, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти, з питань організації інклюзивного навчання; надання консультативної та психологічної допомоги, проведення бесід з батьками (законними представниками) дітей з особливими освітніми потребами у формуванні позитивної мотивації щодо розвитку таких дітей; організація інформаційно-просвітницької діяльності шляхом проведення конференцій, семінарів, засідань за круглим столом, тренінгів, майстер-класів з питань надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг дітям з особливими освітніми потребами.

Протягом 2018-2019 навчального року фахівці інклюзивно-ресурсного центру провели комплексну оцінку 156 дітей з особливими освітніми потребами, які проживають на території нашого району та ОТГ. На базі Надвірнянського РІРЦ 138 дітей з особливими освітніми потребами отримали психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги.

На капітальний ремонт та реконструкцію приміщення з місцевого бюджету виділено 800 тисяч гривень. Із державного бюджету торік на оснащення інклюзивно-ресусного центру – 197 тис. грн., а також придбано ряд діагностичних методик на 142 тис. грн.

Інф. РДА.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/09/vidkryly-rajonnyj-inklyuzyvno-resursnyj-tsentr/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2019/09/Інклюзивний-центр.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.