- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«Вознесись, Україно!» – фестивальний клич до кожного з нас

Posted By Модератор On 13.09.2019 @ 10:09 In Новини | No Comments

Минулої неділі Надвірна-іменинниця, яка приймала вітання із 430-ою річницею першої письмової згадки, стала ще й центром обласного фестивального дійства. У міському парку ім. Івана Франка відбувся VI відкритий обласний фестиваль чоловічих хорів та вокальних ансамблів під натхненним патріотичним гаслом «Вознесись, Україно!». Цей промовистий заклик потужно надихав учасників і глядачів, які зібралися, щоб віддати шану Героям, полеглим у боротьбі за свободу, суверенітет, територіальну цілісність Української Держави, новітнім борцям і патріотам України, які утверджують її незалежність своєю працею у повсякденні.

Обласний фестиваль «Вознесись, Україно!» проводять через рік. Цьогоріч його організатори – Івано-Франківські обласні рада і держадміністрація, управління культури, національностей та релігій ОДА, навчально-методичний центр культури і туризму Прикарпаття, райдержадміністрація та районна рада, Надвірнянська міська рада, відділ культури РДА – присвятили захід 28-й річниці Незалежності України та проголошеному на Прикарпатті року створення ОУН.

1 [1]

«Вклонімось синам,

що життя віддали,

За тебе, моя Україно,

Хай пам`ять воскресить

їх імена для живих,

Освятить їх вічний спочинок».

Після цих слів ведучі Галина Чуревич і Володимир Свягла запросили Всечесних отців Юрія Зеленчука та Олега Траска відправити спільну молитву за Україну. Лунала вона щиро, із глибини серця, неподалік погруддя Іванові Франку, який «зліт думок і помислів, ідей// склав на жертовник без вагань високих.// І в пам`яті нащадків він живе,// І будить всіх пророче віще слово». Цього титана праці і велетня духу вшанували пишними квітами під мелодію пісні «Не пора, не пора, не пора».

2 [2]

По-особливому піднесено прозвучав Гімн-Славень, як і привітання фестивальній родині. Першочергово їх адресував народний депутат України Зіновій Андрійович, вітаючи краян із 430-ою річницею першої письмової згадки про Надвірну та Днем працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості. Ця галузь завжди для надвірнянців була провідною. У день Наталії народний депутат побажав усім нафтовикам і землякам успіхів у щоденні.

3 [3]

Директор навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Світлана Панько привітала сильну та мужню половину людства, яка переважала на фестивалі, але не без ноток суму, бо в Україні 5-й рік триває війна, яка сіє біль втрат цвіту українського, і вже 5-й рік звучить «Плине кача по Тисині». Акцентувала і на ролі меча та щита у боротьбі, у т. ч. і проти байдужості.

Від імені керівництва і депутатського корпусу районної ради передав щирі побажання заступник голови районної ради Ігор Писклинець, дякуючи всім колективам області, які прибули віддати шану Героям. А заступник Надвірнянського міського голови Олег Йосипенко запевниd, що наше місто має за честь приймати фестиваль «Вознесись, Україно!».

4 [4]

В урочистому його відкритті взяли участь народні аматорські хорові колективи Надвірнянського районного будинку культури та будинку культури с. Ямниця Тисменицького району під керівництвом заслуженого працівника культури України Яреми Павлика, а також муніципальний народний оркестр народної музики «Аркан» Сергія Орла (кер. Володимир Остап`юк).

Православна Україно,

рідний краю!

Душе моя, красо моя ясна!

У цілім світі кращої немає,

Як ти, моя царівно неземна!

Під цими словами зі сценарію провідного методиста РБК Дарії Гринішак, напевно, підписалось би кожне покоління українців. Вони стали й своєрідним лейтмотивом фестивалю. Його програму блискуче розпочав соліст Богородчанського районного палацу культури, заслужений працівник культури України Володимир Канюк в`язанкою стрілецьких і повстанських пісень та українською народною піснею «Рости, рости, Черемшино». Богородчанщина представила також чоловічий склад хору «Карпатські джерела», який під орудою Володимира Канюка виконав патріотичні пісні «В Чорне море кров Дністром тече» та на слова Тараса Шевченка «Бандуристе, орле сизий».

З авторськими піснями «Бандерівка» і «Холод» вийшов на сцену талановитий Іван Потяк із с. Бистрець Верховинського району. Успішне продовження забезпечили чоловічий вокальний квартет будинку культури с. Малий Рожин Косівського району (кер. – Ярослав Воротняк) піснею УПА «Йшли селом партизани» та українським кантом «Через поле широкеє». Обдарування Снятинщини гідно продемонстрували народний чоловічий хор «Діброва» із с. Белелуя (кер. – заслужений працівник культури України Дмитро Лесюк).

Не менше оплесків зібрали народні чоловічі колективи: «Народні джерела» із Болехова, «Січ» (Снятинщина), «Байрак» Долинського центру культури і дозвілля, «Жайвір» відділу культури Коломийської РДА, «Сурма» стрілецької і повстанської пісні ім. Степана Дзевіна Рогатинської міської ради, «Дзвін» ім. Миколи Сокола із Бурштина, «Отаман» (с. Олієво-Королівка Городенківського району), «Майдан» (с. Мединя Галицького району), «Заграва» Богородчанського районного товариства українського реєстрового козацтва ім. Івана Виговського, «Старунці» (Богородчанський район), «Златоуст» м. Яремча.

Вражаючу палітру патріотичних пісень підготували і колективи Надвірнянщини: народний аматорський вокальний квартет «Легіт» (кер. Віктор Чудновський), чоловічі вокальні ансамблі «Гвоздецькі ґазди» із с. Гвізд (кер. Любомир Боднарук), «Опришки» із смт. Битків (кер. Олена Годзюр) та «Соколи» із с. Камінне (кер. Мирослав Кузів). Усі фестивальні колективи отримали пам`ятні дипломи.

Учасникам і гостям дійства свій пісенний подарунок адресувала гостя із с. Старий Лисець Богородчанського району, фіналістка телепроекту «Голос країни» Христина Олексин.

Після завершальних фестивальних акордів присутні мали змогу ще довго насолоджуватися виступом естрадно-духового оркестру Надвірнянського РБК, який, як професійно відзначила провідний методист РБК Ганна Халак, отримав «друге дихання» під орудою нового керівника Богдана Курільця. Молодь не стримувала позитивних емоцій від групи «Bend Era».

Майже тиждень віддаляє нас від фестивалю «Вознесись, Україно!», який став справжнім святом обласного маштабу та надихнув своїм високопатріотичним звучанням кожного з нас на щоденну працю в ім`я України і на захист її незалежності. За це – вдячність організаторам, всім, хто долучився до святкового дійства, до його анонсування, у т. ч. районній організації «Просвіта» та волонтерам.

Орися СПІВАК «Народна Воля».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/09/voznesys-ukrajino-festyvalnyj-klych-do-kozhnoho-z-nas/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2019/09/1.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2019/09/2.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2019/09/3.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2019/09/4.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.