- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«Мистецтво – це моє життя»

Posted By Модератор On 04.10.2019 @ 12:13 In Новини | No Comments

У рамках проекту «Гордість села» завідувач Білозоринської сільської бібліотеки-філії Юлія Пилипчук провела зустріч із талановитою художницею, викладачем трудового навчання й образотворчого мистецтва місцевої школи Богданою Миколаївною Шпитко. Пані Богдана багатогранно обдарована особистість, вона розповіла про свій шлях у мистецтво, успіхи, здобутки, провела майстер-класи з піскової анімації, художньої обробки шкіри, з бісероплетіння разом із своїми учнями Христиною Пирожук та Дмитром Гавринюком.

Богдана народилась 6 квітня 1984 р. у селі Каришків Барського району Вінницької області. Навчалась у Каришківській ЗОШ І-ІІ ст. У дитинстві мала багато мрій, потім зрозуміла, що образотворче мистецтво – найголовніше захоплення в її житті. Малювала постійно. Вчителька образотворчого мистецтва організовувала її персональні виставки на різні теми, отримала приємність, коли дізналась, що ці роботи зберігаються дотепер. У 1999-му закінчила школу і вступила до Барського педучилища ім. М. Грушевського на факультет «Образотворче мистецтво та художня праця». Учителем не мріяла стати, але, коли проходила педагогічну практику, зрозуміла, що з дітьми проведе ціле життя. У живописі проявила себе також відмінно, за що вдячна своїй викладачці Надії Володимирівні Івановій.

Після закінчення училища почала працювати у школі в Яворівському районі Львівської області. Там отримала свій перший досвід учителя та класного керівника. Коли поверталась додому на Вінниччину, зустріла свого чоловіка, а в 2004-му вперше побачила мальовниче село Білозорина. Через рік вийшла заміж і почала працювати вчителем образотворчого мистецтва та трудового навчання Білозоринської школи. У 2010-му закінчила Прикарпатський національний університет ім. В. Стефанника. Переможець фахового конкурсу «Вчитель року», після якого професійно займалась пісочною анімацією, стіл для якої створив свекор Микола. Розробила програму гуртка «Піскова анімація», затверджену Міністерством освіти і науки України. У конкурсі «Іграшка – сувенір» із Надією Космірак представили розписаний камінчик «бобер» і здобули 2-е місце в Україні, а із Софійкою Максімко – друге місце в Україні у конкурсі, присвяченому Лесі Українці. Пирожук Христина третій рік поспіль здобуває перші місця у районному й обласному конкурсі «Люби і знай свій рідний край» у номінації «художня обробка шкіри», а торік – друге місце в Україні.

Постійно ділиться зі своїми колегами усім, що вміє. Уже два роки у творчій групі вчителів області. Як науковець із вчителями авторської творчої майстерні в Івано-Франківську розробила наочно-методичний посібник з паперопластики « Об`ємна паперопластика як засіб формування предметної мистецької компетентності учнів», затверджений Міносвіти України, за що удостоїлась звання «методист».

Богдана Шпитко: «Мистецтво – це моє життя. Я вже не уявляю себе без фарб, пензликів чи олівців, і, звичайно, без дітей, яким прагну передати свій досвід. Намагаюсь оволодіти всіма техніками, щоб зацікавити дітей і сама постійно малюю. Надзвичайно люблю графіку, захоплююсь бісером. Гердани люблю так, що змусила себе навчитись їх виготовляти. Бісер мене заспокоює. А природа, яка нас оточує, надихає. У моїй родині художників не було, але я надіюсь, що мої діти та учні переймуть від мене любов до мистецтва».

Юлія ПИЛИПЧУК,

завідувач Білозоринської бібліотеки-філії.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/10/mystetstvo-tse-moje-zhyttya/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.