- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Україна вшанувала День Гідності та Свободи

Posted By Модератор On 22.11.2019 @ 12:32 In Тема дня | No Comments

День-Гідності [1]

День Гідності і Свободи відзначають щороку 21 листопада згідно з Указом Президента від 13 листопада 2014 року. Його встановлено на честь початку двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Віддали шану новітнім Героям України і в Надвірній та селах нашого району учора, 21 листопада.

День Гідності та Свободи став своєрідним наступником Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але згодом скасований.

Саме 21 листопада 2013-го розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Нехтування законодавчо закріпленими пріоритетами зовнішньої політики України, якою власне і була Угода про асоціацію між Україною та ЄС, викликало обурення українців. Для українського суспільства стало очевидним, що країна стрімко рухається до цілковитого авторитаризму з його зневагою до засадничих прав людини, тотальною корупцією, свавіллям правоохоронних органів, репресіями та терором. Саме це й змусило українців вийти спочатку на вулиці Києва, а потім й інших міст України.

Події розгорталися стрімко і драматично – від мирних зібрань студентства до масових мітингів, палаючих шин, «коктейлів Молотова» і бруківки, що стала зброєю в руках протестувальників.

Найтрагічнішим стало те, що цього разу, на відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності та свободи вартувало українцям 106 убитих і понад 2 тис. поранених. І це – лише ціна 3-х місяців Євромайдану.

Злочинна влада, падаючи, зробила все, аби потягти із собою у небуття й Україну, віддавши її на поталу «великому брату» – анексований Крим, війна на Донбасі, шалений супротив корумпованого чиновництва всередині країни, хронічна золота короста олігархату – все це реалії сьогоднішньої України.

Варто також пам’ятати, що обраний українським народом шлях хоч і важкий, але незворотний – події, які почалися біля монументу Незалежності ввечері 21 листопада 2013 року, тривають і досі. Маймо сили, мужність, розум і витривалість відстояти їх!


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/11/ukrajina-vshanuvala-den-hidnosti-ta-svobody/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2019/11/День-Гідності.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.