- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«Укрнафта»: видобуток зростає

Posted By Модератор On 15.11.2019 @ 12:42 In Економіка | No Comments

За січень-вересень цього року ПАТ «Укрнафта» відрахувало до бюджетів усіх рівнів 9,7 мільярда гривень податків. До слова, торік «Укрнафта» повністю виконала всі податкові зобов’язання, сплативши 16,3 мільярда гривень та посівши четверте місце серед найбільших платників податків країни.

качалка [1]

До суми сплачених за 9 місяців нинішнього року податків входить і 52 мільйони гривень, які компанія скерувала у рахунок погашення простроченого податкового боргу. Водночас питання погашення простроченого податкового боргу «Укрнафти» залишається невирішеним. Як уже повідомляв «Голос України», у березні нинішнього року акціонери погодили рішення, яке передбачає придбання НАК «Нафтогаз України» 2,06 мільярда кубометрів газу, який закачав добувач у підземні сховища у попередні періоди, а також два мільярди кубометрів газу майбутнього видобутку. Своєю чергою «Укрнафта» спрямує отримані гроші на повне погашення податкового боргу (включаючи штрафи і пені), а також інших податкових зобов’язань, які виникнуть у процесі виконання угод. Та для реалізації цього плану необхідне рішення Кабінету Міністрів України.

Поки що наявність податкової заборгованості унеможливлює розвиток. По-перше, це – хрест на внутрішніх інвестиціях, без яких нарощення видобутку неможливе. По-друге, зовнішні інвестори не зацікавлені вкладати кошти у компанію з такими проблемами.

Утім, незважаючи на брак капітальних інвестицій, за 9 місяців 2019 року «Укрнафті» вдалося збільшити середньодобовий видобуток нафти і конденсату до 4,16 тисячі тонн/добу, що на 5,3 відсотка більше аналогічного показника минулого року. Середньодобовий видобуток газу, своєю чергою, зріс до 3,19 кубометра/добу, збільшившись на 9,25 відсотка порівняно з результатами за 9 місяців 2018-го.

Крім того, у компанії триває проект із впровадження дистанційного моніторингу роботи свердловин, обладнаних електроопалювальними установками електровідцентрових насосів (УЕВН). 2019 року до системи додано ще 71 свердловину і тепер вона охоплює 186 свердловин.

  • За 9 місяців 2019 року компанія провела понад 500 операцій на нафтових і газових свердловинах, у т. ч. 5 операцій гідророзриву пласта та 129 операцій капітального ремонту й інтенсифікації видобутку. Організаційно-технічні заходи, проведені фахівцями компанії, охоплюють оптимізацію роботи свердловин, переведення у механізований видобуток, виведення свердловин із бездіяльності на старих родовищах, операції потужного гідравлічного розриву пласта, операції з інтенсифікації видобутку та капітального ремонту свердловин. Завдяки зазначеним заходам за цей період компанія отримала додатково 102,6 тисячі тонн нафти і конденсату і 93,8 мільйона кубометрів природного газу.

Проведення організаційно-технічних заходів на діючих свердловинах дало змогу «Укрнафті» не тільки компенсувати зниження базового рівня видобутку, а й за останні два роки досягти приросту видобутку вуглеводнів із мінімальними витратами.

Нинішнього року «Укрнафта» планує збільшити видобуток нафти і конденсату на чотири відсотки та газу – на шість відсотків.

Газета “Голос України”,

6 листопада 2019 р.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/11/ukrnafta-vydobutok-zrostaje/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2019/11/качалка.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.