- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Тренінг із протидії адмінресурсу

Posted By Модератор On 20.12.2019 @ 12:59 In Акцент | No Comments

Минулої п`ятниці у малому залі райдержадміністрації відбувся тренінг під назвою «Що таке адміністративний ресурс і як йому протидіяти». Його провели координатори Громадянської мережі (ГО) «Опора» в Івано-Франківській області Іван Маруняк за участі представника «Опори» у Надвірнянщині Тараса Олендія.

На тренінгу були присутні і проявили активність відповідальні працівники районної ради та районної державної адміністрації Ігор Білоган, Степан Дричак, Ігор Писклинець, Василь Половко, Мирослав Гільтайчук, Ярослав Кінаш, Ярослав Андріїв та інші. Упродовж тренінгу відбувся жвавий обмін думками, поглядами на таке злободенне явище як використання адміністративного ресурсу. Мовилося про важливість підвищення обізнаності та привернення уваги суспільства й політичних суб`єктів до проблеми зловживання адміністративним ресурсом, зокрема, під час виборчих кампаній. Наголошувалося, що зловживання адмінресурсом полягають у використанні владних повноважень і державних ресурсів партіями чи політиками у власних виборчих інтересах.

Виокремлено основні прояви таких зловживань: бюджетний адмінресурс – коли використовують бюджетні кошти на користь окремих партій чи політиків; силовий – використання правоохоронних та інших органів, що мають повноваження здійснювати примус (поліція, прокуратура, СБУ тощо) в інтересах партій, політиків або з метою тиску на інших; медійний адмінресурс – використання підконтрольних органам державної влади і місцевого самоврядування ЗМІ; законодавчий адмінресурс – ухвалення нормативно-правових актів для просування інтересів конкретних політиків чи партій. Використання хоча б одного із цих видів адмінресурсу може призвести до грубого порушення найважливішого загальноєвропейського принципу виборчого права – забезпечення рівних можливостей для усіх партій та кандидатів, що в кінцевому підсумку може поставити під сумнів чесність виборів не тільки в очах співвітчизників, але й, скажімо, міжнародної спільноти.

Тому чималу увагу в ході тренінгу скерували на кодекс поведінки посадових осіб і державних службовців під час виборчого процесу з акцентами на відповідальність за такі порушення.

Тренінг видався змістовним і корисним.

Наш кор.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2019/12/treninh-iz-protydiji-adminresursu/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.