- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Розвиток людства у ХХ столітті та його перспективи у ХХІ

Posted By Модератор On 17.01.2020 @ 09:55 In Новини | No Comments

Закінчення. Початок див.11.01.2020 р.

Інша визначна подія, яка перейшла з минулого у нинішнє століття – створення лазера. Останній, на т. зв. квантових напівпровідникових точках, кожна з яких може складатися з кількох сотень атомів, які змінюють частоту випромінювання, можуть стати основою для створення надсучасних транзисторів, а це, у свою чергу – удосконалюватиме комп`ютерну техніку, інтернет, мобільний зв`язок і т.д.

У найближчі 50 років почнуться процеси використання наукових відкриттів за призначенням; віртуальне переміщення у просторі і часі; технічні засоби стануть для нас друзями; штучний інтелект почне змінювати інтелектуальну працю багатьох спеціалістів (водіїв, диспетчерів, бухгалтерів…). Щодо штучного інтелекту, слід відзначити – це поєднання роботи технічних пристроїв і спеціального програмного забезпечення, здатного до аналізу й самонавчання. Такий інтелект вміє шукати потрібну інформацію, розпізнавати образи й об`єкти, а, головне – пристосовувати їх до різних ситуацій та формувати власний досвід. Це властивість машин – виконувати інтелектуальні функції людини.

Суцільна роботизація почне витісняти працю багатьох людей. Все, або майже все, виконуватимуть роботи; людина лише віддаватиме команди, бажання, а роботи їх виконуватимуть. Появляться безпілотні таксі, всі перейдуть на електромобілі, машинами керуватимуть автопілоти. Багато операцій у таких галузях, як медицина, освіта – замінить техніка. Появляться «автоматизовані» юристи, які краще працюватимуть, як люди, чітко обиратимуть відповідну статтю для того чи іншого правопорушення. Ймовірно, ми побачимо роботів замість двірників, собак-поводирів, бібліотекарів, машиністів метро й інших. В арміях служитимуть «універсальні солдати», котрі не відчуватимуть болю, матимуть покращену реакцію на небезпеку, глибшу пам`ять тощо; тобто, це буде кібер-людина.

Нечувані горизонти появляться у медицині і біології. Покладають великі надії на «удосконалення і деталізацію» головного мозку, що уможливить різко збільшити розумові здібності людини (мозок можна буде «під`єднувати» до серверів, модулів пам`яті). Настане оцифрування свідомості, зчитування сигналів з нейронів і т. д. Не за горами – активація генів, у т.ч. і тих, котрі відповідають за старіння; редагування генів; техногенна «корекція» людини» і не тільки її геному, але й всього організму (мова про нанороботів, які впливають на окремі молекули, а це, у свою чергу, вестиме до «ремонтування» організму). У майбутньому може зникнути інститут шлюбу. Окремі люди житимуть самостійно, підключаючись до віртуальної реальності, та братимуть участь у цьому «процесі» без близькості до протилежної статі. Штучна матка, штучне запліднення і народження при цьому здорових та повноцінних дітей.

Важливим обіцяє бути застосування ядерних процесів у боротьбі з невилікованими недугами.

З`явиться ціла низка штучних продуктів харчування, більшість з яких матимуть синтетичне походження, у т. ч. із мінералів, клітковини тощо. Таку їжу потрібно буде лише розчинити водою – і готовий щоденний раціон.

Передбачаються і революційні зміни в екосистемі, які прогнозуються створювати штучно на зразок теплиць; з`являться цілі міста чи поселення під куполами.

Настане й освоєння інших планет, спочатку у формі експедицій, використання їх мінеральних ресурсів, а у майбутньому – повноцінне життя на них.

Можна прогнозувати (фантазувати) багато, але не варто забувати, що велика частина людства недоїдає, помирає від анорексії, живе у злиденних умовах, страждає від прогнозованих та виліковних хвороб. Людство ще на сьогодні не вирішило величезної кількості глобальних завдань, таких, як енергетика, продукти харчування, екологія й ін. І якщо вони не стоятимуть на порядку денному та їх не вирішуватимуть поступово крок за кроком, то перспективи наші плачевні.

У нинішньому столітті потрібно надавати пріоритету тим фундаментальним і прикладним напрямкам, котрі скеровуватимуться на боротьбу із загрозою глобального потепління, удосконаленню міської інфраструктури ( уже сьогодні більшість населення зосереджено у містах), технології очищення й опріснення води, запобіганню викидам шахтного метану, а також високоприбутковій швидкодіючій інформаційній електроніці, бездротовому зв`язку, мережевим технологіям та наноіндустрії.

Коротко про окремі напрямки

Клімат. На нього впливає діяльність людини та процеси, які відбуваються на сонці, у космосі. На зміну клімату може впливати і зміна орбіти землі (вона витягується), а звідси – періоди значного потепління і похолодання змінюватимуть одні одних. За окремими прогнозами, до кінця нинішнього століття середня температура може підвищитися на 2-2,5 градуси, а це вже критична межа неповернення, за якою настануть незворотні зміни: збільшиться кількість і тривалість засух, руйнівних смерчів, інтенсивності опадів тощо, які посилюватимуть техногенні навантаження на зовнішнє середовище; «запускатимуться» процеси руйнування інфраструктури лісів, що, у свою чергу, зумовить зниження водоакумулюючої ємності територій.

Енергетика. Від вирішення цього питання напряму залежить майбутнє людства, бо все більше і більше відбувається обмеженість енергетичних ресурсів планети. Боротьба за володіння ними загострюється з кожним роком. Через 30-50 років нафта і газ перестануть бути основними джерелами енергії. Такий фінал виявиться дуже болючим і набуватиме нечуваних обріїв лише тоді, коли цієї сировини не стане. Найбільша надія на те, що швидко вдасться здійснити термоядерний синтез із вивільнення колосальної кількості енергії. А поки-що, як уже зазначали, потрібно удосконалювати ядерну енергетику і сподіватися на значний ріст відновлювальних джерел енергії (на сьогодні – це всього 5-7%).

Питна вода. Уже у найближчі 10-15 років людство відчує дефіцит прісної води. Кількість населення зростає, а обсяг літрів води на душу населення зменшується. За період, відколи населення планети збільшилося у 3 рази, використання прісної води зросло у 17 разів, а це зумовило пониження рівня грунтових вод, пересихання річок, озер тощо. Звідси випливає, що іригаційні процеси для збільшення кількості продуктів харчування доведеться зменшувати або і повністю призупинити. Уже через 5 років більше 1 млрд. жителів Землі відчуватимуть значну нестачу води. Проблему частково можна буде вирішити шляхом «транспортування» води з льодовиків Арктики чи Антарктики. Але які це затрати?

Екологія. У боротьбі за приборкання природи виживає той, котрий більше знає про навколишнє середовище, про своє оточення, точніше відчуває і передбачає майбутні зміни. Одна людина у рік «продукує» майже 400 кг відходів. Викидаючи сміття на полігон чи у невстановленому місці, ми порушуємо основний екологічний закон – кругообіг речовин у природі, отруюючи землю, воду, довкілля. Неконтрольоване використання ресурсів, антропогенне навантаження на природу, тотальна хімізація промисловості та сільського господарства, інші фактори, утворюють нове, досі маловідоме середовище про проживання людини. Кислотні дощі, озонові діри, зміна рівня іонізуючого випромінювання – це лише окремі моменти загальних змін екологічної безпеки, в якій відтворюється сучасна людина. Зміна навколишнього середовища впливає на генетичну структуру наступних поколінь у бік втрати спеціалізації. Саме технічна революція і, відповідно, суттєва зміна екології призвели до «репродуктивного успіху» найменш інтелектуально розвиненої частини людства, чим, зокрема, і пояснюють глобальні соціальні катастрофи ХХІ століття. З цього огляду – внутрішній прогноз розвитку людства маловірогідний.

Глобалізація свідомості. «Людину, яку не можна переконати, це та людина, якої потрібно боятися», – неодноразово повторював А. Кам`ю. Політичне божевілля стає сьогодні все більше і більше глобальним явищем. Гібридній війні передує гібридизація свідомості. Це означає, що на правду говорять, що це – брехня, а на брехню – що правда.

Військово-політичне протистояння. Світ стає дійсно дуже тісним. Страшно подумати, наскільки небезпечнішим він став за останні 6 років. Ріст народонаселення, потреба у всезростаючих ресурсах, величезна різниця у рівні і способі життя людей у розвинутих країнах та у державах т. зв. «третього світу», локальні конфлікти, гібридні війни, терористичні акти та інші фактори, «штовхають» уряди останніх до «радикальних дій» задля кращого життя своїх громадян. У більшості випадків досягти позитивного результату на цьому поприщі не вдається. З іншого боку – розвинуті країни не поступаються своїми успіхами для задоволення, чи хоча б допомоги бідним, злиденним. Звідси – політико-економічне протистояння, яке частково переростає у збройні конфлікти. Хтось не бажає втрачати гегемонію у світовому маштабі, хтось прагне до такого стану, хтось не поступається своїми національними інтересами, хтось «бряцанням» зброї намагається схилити на свою сторону окремі держави і т. д.

Зараз основна загроза світовому правопорядку і мирові – Росія з її шовіністично-загарбницьким режимом. Володіючи другим, після США, запасом атомної зброї, наростивши колосальний військовий потенціал, вона хоче відродити т. зв. Радянський Союз; стати, якщо не першою, то хоча б другою державою у світі ( військовий бюджет США – 610 млрд. доларів, Китаю – 228 млрд. доларів, Росії – 66,3 млрд. доларів (дані за 2018 р.). Звідси її загарбницькі військові конфлікти на Кавказі, Грузії, в Україні, Сирії, Венесуелі та інші. Росія не дотримується міжнародних правил поведінки, порушуючи чи навіть нехтуючи ними, шантажує інші держави і у військовому, і в економічному сенсі. Путін пригрозив світові новою гонкою озброєнь і втілює у життя таку стратегію. Припинення договору про ракети малого і середнього радіусу дії – яскраве тому підтвердження. Тому США втратили довіру до росіян і припинили умови договору щодо РСМД. Чи справді ми приречені на чергову гонку ядерних озброєнь? Ні, її можна стримати . Путін знає, що програє, та й російська економіка не може справитися з таким навантаженням.

Щодо ситуації на Донбасі. Справа тут, скоріше за все, за наслідками останньої Нормандської зустрічі заходить «у глухий кут». Кремль не хоче відступати, вимагає окремої автономії для ОРДЛО, закріпивши її у Конституцію України, виборів на цих територіях, а опісля – контроль над кордоном та інше. Словом, хоче мати свій анклав на нашій території, щоб Україна за свій кошт відбудувала Донбас і, дочекавшись «слушного моменту», приєднати його до Росії, а ще краще – окупувати всю Україну в черговий раз. На такий сценарій наша Держава ніколи не погодиться. Потрібно продовжувати реформи, нарощувати економіку, дбати про покращення життя людей і тоді жителі окупованих територій самі забажають повернутися в Україну.

Загроза ядерної війни все частіше і частіше лунає з уст політиків, гарячих голів, злочинців. Але людство настільки контролює таких діячів, що широкомасштабної ядерної війни у найближчій перспективі не передбачається, бо всі прекрасно розуміють – це смерть усього живого. Проте, викликає глибоке занепокоєння доступ до ядерної зброї малих країн. Світова спільнота уже сьогодні наближається до такого рівня свого розвитку, який контролює поведінку окремих країн, їх лідерів через міжнародні організації, засоби комунікації, міграційні процеси, зводячи до мінімуму непередбачувані глобальні потрясіння, і це вселяє надію на її подальший розвиток і проживання. Звичайно, залишаються окремі спалахи насилля, війни, гібридні конфлікти, терористичні акти, намагання «поживитися» за рахунок слабших, менш захищених. Але і їх популяція зможе приборкати і навіть запобігти.

Отже, ХХ століття назавжди відійшло в історію, а як виглядатиме нинішнє – питання залишається відкритим. Воно тільки почалося. Усім нам незалежно від місця проживання, статі, віросповідання і т. д. потрібно готуватися до неспокійних часів. Світ опинився на межі: домінування законів над беззаконням, добра над злом, здорового глузду над абсурдністю буття і, нарешті – елементарного інстинкту самозахисту, самозбереження над самознищенням. Ми далекі від того, що жива чи нежива природа вичерпали себе. На порядку денному – безліч невирішених проблем: необхідність нагального розв`язання питання харчового білка, вирішення проблеми раку на рівні геному, росту неінфекційних хронічних недуг, перехід до «конструювання і створення нової людини», тобто здійснення мрії про безсмертя, освоєння космологічного квантування людини; появи нових матеріалів таких, як вуглепластик, який за міцністю і пружністю не поступається сталі, але набагато легший; подальший розвиток квантової механіки тощо.

Словом, є над чим працювати. Роботи вистачить для всіх: тим, котрі присвятили себе науці для досягнення такої грандіозної мети, і всім тим, котрі працюють на конкретному робочому місці для найшвидшого втілення у життя прагнень і сподівань людини і людства.

Р. S. Автор звертається до молодих людей, які починають свій життєвий шлях у нинішньому столітті, з тим, щоб через 20-30 років оцінили настільки виявляться справедливими й обґрунтованими наші передбачення.

Михайло КІНАШ,

м. Яремче.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/01/rozvytok-lyudstva-u-hh-stolitti-ta-joho-perspektyvy-u-hhi-2/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.