- Народна Воля - http://volya.if.ua -

У Надвірній відкрили меморіальну таблицю братам Срібним

Posted By Модератор On 24.01.2020 @ 12:36 In Ми - українці,Пам`ять і шана | No Comments

У День Соборності України, 22 січня, на фасаді будівлі «Просвіти» у райцентрі (вул. Мазепи) урочисто відкрили меморіальну таблицю уродженцям м. Надвірна, науковцям, членам товариства «Просвіта», громадським діячам братам Федору, Миколі та Юрію СРІБНИМ.

дошка [1]

Участь у заході за координацією в. о. Надвірнянського міського голови Тараса Пекарського взяли священники, народний депутат України Зіновій Андрійович, голова райдержадміністрації Володимир Пасько, заступники міського голови, педагоги та курсанти Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату, вихованці НСОУ «Пласт» станиця Надвірна, громадські лідери, представники установ, організацій, жителі міста. На початку урочистої церемонії прозвучав державний Гімн України. У почесній варті – ліцеїсти, майбутні захисники України.

депутат-і-отець [2]

Право відкрити пам’ятну таблицю надали Зіновію Андрійовичу та ініціатору встановлення меморіальної дошки, краєзнавцю Ігорю Андруняку. Всечесні отці декан Надвірнянського деканату ПЦУ митрофорний протоієрей Олег Траско та отець Михайло Мільчаковський Надвірнянського деканату УГКЦ провели чин посвяти меморіальної дошки. З історичною довідкою про славний рід Срібних виступив краєзнавець, громадський діяч Ігор Андруняк, якому вдалося зібрати унікальний архівний матеріал про надвірнянців – просвітян, що стало цікавим дослідженням і спонукало його привернути увагу до цих історичних постатей широку громадськість та владу Надвірнянщини. Результат копіткої праці увінчався успіхом – увіковічненням братів Срібних на історичній будівлі «Просвіти», поблизу якої знаходилася свого часу їх родинна оселя і якраз туди звернені погляди братів із таблиці. Він також відзначив значний вклад Федора, Миколи та Юрія Срібних у культурний, освітній і духовний розвиток громади міста зокрема та українського народу загалом, їх роль у відстоюванні національної ідеї та незалежності України.

Срібний Федір Васильович – історик, член Львівської історичної школи М. Грушевського, дійсний член Наукового товариства ім. Т. Шевченка, професор Львівської торгівельної академії, член товариства «Просвіта». Срібний Микола Васильович – доктор права, адвокат, громадський діяч Надвірнянщини, член товариства «Просвіта». Срібний Юрій Васильович – доктор права, адміністративний сотник армії Української Народної Республіки, член товариства «Просвіта», засновник товариства «Сокіл» на Надвірнянщині.

ліцеїсти [3]

У Надвірній родина Срібних пропагувала господарський підхід і культуру ведення садівництва, рибальства, розведення європейської породи худоби. Також Срібні заснували шахову школу. А свій щирий патріотизм довели не на словах, а на ділі – боротьбою у лавах ОУН-УПА, розповів Ігор Андруняк.

Промовець зосередився на актуальності слів видатного Михайла Грушевського, який мовив, що завдяки історичній пам`яті чоловік стає особистістю, народ стає нацією, а країна – державою. Звернувся до молоді з палким закликом вчити і шанувати історію рідного краю, України.

На важливості відкриття таких меморіальних знаків у пам’ять про відомих надвірнянців наголосив Зіновій Андрійович.

– Сім’я Cрібних подарувала для Надвірної своїх чудових дітей, які прославили наш край і вірно захищали рідну землю, які словом та буквою закону доказували істину. Справжні, дружні й відданні – вони показали нам приклад справжнього братерства.

Патріотичний рід Срібних у м. Надвірна започаткували Василь Срібний та Магдалина Полатайко. У сім’ї народилося семеро дітей: Михайло (1872-1909 рр.), Дмитро (1876-1950 рр.), Степан (1878-1952 рр.), Теодор-Федір (1884-1946 рр.), Микола (1887-1963 рр.), Анна (1890-1931 рр.) та Юрій (1892-1972 рр.). Вони стали вченими, адвокатами, урядовцями, інженерами і добрими господарями.

Відкриваючи цю меморіальну дошку, ми віддаємо шану сильним і незалежним, мудрим та досвідченим синам не тільки Надвірнянщини, але й цілої України. Їхня насичене перипетіями життя – це черговий доказ того, що ніхто не забутий – ніщо не забуте, – підкреслив парламентар.

Захід на вшанування пам’яті Федора, Юрія та Миколи Срібних завершив марш ліцеїстів.

 Вл. інф.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/01/u-nadvirnij-vidkryly-memorialnu-tablytsyu-bratam-sribnym/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/01/дошка.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/01/депутат-і-отець.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/01/ліцеїсти.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.