- Народна Воля - http://volya.if.ua -

9 лютого 2020 року відійшов у вічність наш побратим Петро Васильович Лосюк

Posted By Модератор On 28.02.2020 @ 11:40 In Пам`ять і шана | No Comments

Лосюк Петро Васильович – член-кореспондент Національної академії наук України, кандидат педагогічних наук, Заслужений вчитель України та Народний учитель України, лауреат Всеукраїнської премії ім. В. І. Вернадського, почесний професор Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника (із 2016 року).

Народився 4 березня 1936 року в с. Яворові Косівського району. З відзнакою закінчив фізико-математичний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту (1962 р.). У 1963-му став директором Яворівської школи. У 1974-му у Москві захистив кандидатську дисертацію на тему «Моральне виховання старшокласників у процесі оволодіння народним декоративно-прикладним мистецтвом». У 1994-му обраний членом-кореспондентом Академії педагогічних наук України, делегатом 4-го республіканського з’їзду вчителів 1977 року і 2-го Всеукраїнського з’їзду працівників освіти і науки 2001 року.

Відомий в Україні і за її межами фахівець у галузі виховання дітей та учнівської молоді засобами народного мистецтва, знаний педагог-практик, очолював науково-дослідну лабораторію «Гуцульська етнопедагогіка і гуцульщинознавство» Національної академії педагогічних наук України на базі Яворівської ЗОШ І-ІІІ ст. та навчальних закладів Косівського району й 25 років – Гуцульську освітянську Раду. З його ініціативи проведено 21-й Зліт обдарованої творчої молоді Гуцульщини. Розробив та втілив у педагогічну практику авторську концепцію організаційно-педагогічних основ діяльності сільської школи, яка базується на впровадженні системи трудового, естетичного й інтелектуального виховання на основі декоративно-прикладного мистецтва Гуцульщини, краєзнавчо-пошукової, соціально значущої суспільно корисної й природоохоронної роботи дітей, учнівської молоді, їхніх батьків та громади. Більше 45 років працював директором Яворівської середньої загальноосвітньої школи, в стінах якої та у сільських загальноосвітніх навчальних закладах західно­українського краю успішно реалізовано розроблені концептуальні підходи, зміст, форми і методики вивчення гуцульщинознавства у поєднанні з різноманітною допрофільною підготовкою старшокласників у процесі засвоєння народних ужиткових ремесел як важливої складової регіонального компонента освітньо-виховної практики.

Автор понад 65 наукових праць, зокрема, «Декоративно-прикладне мистецтво в школі», «Гуцульська школа», «Гуцульщинознавство в українській національній школі», «Хрестоматія з гуцульщинознавства», «Школа здібностей», «Творчість юних», «Моя Гуцульщина» та інші.

Нагороджений медаллю А. С. Макаренка, нагрудним знаком Міністерства освіти і науки України «Відмінник України», медаллю НАНП України «Ушинський К. Д.» та «Григорій Сковорода».

У 2011 році за високі трудові досягнення отримав почесну нагороду Міжнародного Академічного Рейтингу «Золота фортуна» – медаль «20 років Незалежності України». Нагороджний медалями за «Особливі заслуги перед Прикарпаттям» та «Особливі заслуги перед Гуцульщиною».

Управа ГО «Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» і Надвірнянське товариство «Гуцульщина» глибоко сумують з приводу тяжкої втрати та висловлюють щирі співчуття рідним і близьким покійного.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/02/9-lyutoho-2020-roku-vidijshov-u-vichnist-nash-pobratym-petro-vasylovych-losyuk/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.