- Народна Воля - http://volya.if.ua -

ТОВАРИСТВУ «ГУЦУЛЬЩИНА» – 30 РОКІВ!

Posted By Модератор On 14.02.2020 @ 12:26 In Ми - українці | No Comments

13 лютого 1990 року у Верховині на установчій конференції закладено основи новітньої національно-патріотичної організації із січовими традиціями – Товариство «Гуцульщина». Верховинців підтримали на Косівщині, Буковині, Закарпатті, де почали того ж року зароджуватись осередки. Зараз відділення «Гуцульщини» діють в усіх районах і містах нашого регіону, а також у багатьох обласних центрах України та за кордоном.

гуцульщина [1]

25 років очолював Товариство св. п. Дмитро Ватаманюк, який зумів об’єднати небайдужих горян: Гуцульські фестивалі, конференції, з’їзди, видання літератури, здвиги в освітній та природоохоронній сферах… – це лише дещиця корисних справ на благо гуцулів. П’ять років на чолі Товариства перебуває Дмитро Стефлюк, на рахунку якого чимало позитивних зрушень, у першу чергу – щодо розширення Товариства, пошанівку його членів, консолідації гуцулів за кордоном тощо.

Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» виступає виразником інтересів населення регіону Гуцульщини в усіх сферах суспільного життя, збереження і примноження самобутньої гуцульської духовної і матеріальної культури, постійно координує свою діяльність із Асоціацією органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщини, державними і регіонально-представницькими органами влади та громадсько-політичними організаціями.

Гуцульщина з майже пів мільйонним населенням займає, в основному, 8 найбільш віддалених і гірських районів на стику Івано-Франківської, Чернівецької і Закарпатської областей. Ще майже 70 тисяч гуцулів проживають у 25 населених пунктах у Румунії. Водночас у Києві ніяк не можуть усвідомити, що складні природно-кліматичні, рельєфні умови поставили нас, гуцулів, у значно гірші умови, ніж решта населення в Україні. Комплексного, скоординованого вирішення потребують питання децентралізації, економіки, природоохорони, а також соціально-культурні проблеми. Тому, як ніколи, людське ставлення до гуцулів виходить на передній план.

Горяни, не будьмо байдужі, не дозвольмо споневажити у будь-який спосіб наш край і гідність гуцула! Будьмо сильні! Господь нам у поміч.

Роман КЛИМ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/02/tovarystvu-hutsulschyna-30-rokiv/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/02/гуцульщина.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.