- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Вийшли у світ нові книги Світлани Бреславської та Марії Микицей

Posted By Модератор On 14.02.2020 @ 12:15 In Творчість | No Comments

У Надвірнянській центральній районній бібліотеці івано-франківські письменниці Світлана Бреславська та Марія Микицей представили шанувальникам читання свої нові книги.

Директор ЦБС Галина Волошин зауважила, що Світлана Бреславська та Марія Микицей займають помітне місце у літературній ніші Прикарпаття і вже вдруге представляють у Надвірній свою творчість.

Світлана Бреславська – поетеса, новелістка, перекладачка з польської. Лауреатка Івано-Франківської міської премії ім. Івана Франка 2016 року в номінації «Поезія». Голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України. Авторка трьох поетичних збірок: «Два кроки до раю» (2015), «Переступи поріг» (2015), «Вниз головою» (2016), наукових статей із літературознавства (творчість Б.-І. Антонича) і валеології (народні та релігійнітрадиції здорового способу життя). Серед авторів, яких перекладала – Моніка Варненська, Лєшек Шаруга, Анджей Вальтер, Казімеж Бурнат. За збірку перекладів з польської «Бурнат Казімеж. «Ілюзії вічності» у 2018-му стала лауреатом премії ім. Юрія Яновського.

Нова книга Світлани Бреславської «Всі фаворитки короля» вийшла у світ торік у грудні і це перша її презентація. Це збірник новел, написаних письменницею протягом тривалого часу. Деякі з них друкувалися на сторінках літературних періодичних видань.

Книга поглине читачів легкою розповіддю з краплинами помітної іронії, несподіваними сюжетами з елементами реального та фантастичного, побутового і міфічного. Впродовж всього читання читача не покине відчуття присутності дива, яке має неодмінно відбутися. Як зауважила письменниця, вона довго відшліфовувала свої новели, весь час щось змінюючи, коли, нарешті, зважилася видати цю збірку. І справді, витонченість тексту заворожує з першої сторінки і тримає впродовж всього читання.

Марія Микицей – представниця так званого «станіславського феномену», лауреат івано-франківської міської премії у галузі літератури за роман «Трофей на довгу пам’ять» (2012 р.), авторка більше восьми книжок. Учасниця міжнародних літературних фестивалів та поетичних читань. Вірші перекладали російською, німецькою, англійською та польською мовами. Розповідаючи про свою нову книгу «DolceVita», Марія Микицей зауважила, що роман вийшов у видавництві «Дискурсус» до минулорічного Львівського книжкового форуму і презентований у його рамках. «DolceVita» – це історія дивної дружби і дивного кохання, історія здійснення найсокровенніших бажань, історія про неповторність кожної миті життя. Написаний з легкими нотками гумору, роман, як зізнається сама авторка, легко писався і легко читається. Обкладинку до нього, який за жанром визначили як інтелектуальний роман мелодраматичного характеру, намалювала івано-франківська художниця Світлана Хміль.

Письменниця розповіла, з чого почалася історія написання тексту, як він писався, що надихало у процесі писання. Як з’ясувалося, надихати можуть найбуденніші речі – добра кава, яскраве сонце, випадково почута розмова. Письменниця розповіла, що свої тексти бачить наче фільм, і його потрібно швидко перенести на папір або наговорити на диктофон. А вже потім вона сідає за цей, так би мовити, конспект і доводить його до книжки. До процесу писання ставиться серйозно і з великим задоволенням.

Письменниці мовили про книги, творче життя, читали уривки із презентованих книг та поезії, а також відповідали на питання присутніх, серед яких – колеги по перу з Надвірнянщини: письменниця Марія Дзюба і поетеса Світлана Ткачук. У теплій, дружній атмосфері непомітно злетіли години зустрічі і всі бажаючі мали змогу придбати книгу з автографами письменниць.

Інф. Надвірнянської

центральної районної бібліотеки.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/02/vyjshly-u-svit-novi-knyhy-svitlany-breslavskoji-ta-mariji-mykytsej/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.