- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Нездоланний дух Тараса Шевченка у наших серцях

Posted By Модератор On 13.03.2020 @ 11:59 In Ми - українці | No Comments

Минулої п`ятниці, 6 березня, громадськість Надвірнянщини разом із керівництвом району і міста вклонилися світочу нашої нації, геніальному письменнику і великому пророкові Тарасові Шевченку. До 206-ої річниці від дня його народження приурочили святочну академію «Безсмертні думи Кобзаря» у районному будинку культури.

квартет [1]

Після позивних «Реве та стогне Дніпр широкий» усіх, хто прибув на урочистості, у глядацькій залі зі сцени на великому, уквітчаному рушниками портреті, зустрічав величний Кобзар мудрим і проникливим поглядом. «Україна і Шевченко. Щовесни ми звіряємо з його безсмертними думами свій шлях… Великий Кобзар незримо присутній у нашому житті своїми роздумами, твердженнями та застереженнями… Слухаймо Шевченка та думаймо…» – закликала усіх нас ведуча свята Галина Чуревич.

діти [2]

Відрадно, що думати і впроваджувати Шевченкові заповітні ідеї готова молодь, зокрема, уже у пролозі до концерту це підтвердили вихованці Надвірнянського фізико-математичного ліцею композицією «Україна і Тарас».

Від учасників вшанування 206-ї річниці від дня народження Т. Г. Шевченка лягли квіти до підніжжя його пам`ятника на однойменному майдані у центрі м. Надвірна.

у-РБК [3]

Святкову програму розпочав народний аматорський чоловічий ансамбль «Опришки» Битківського будинку культури (керівник Степан Паньків) піснями «На високій дуже кручі» та «Місяць на небі». Далі мистецьку естафету підхопили струнний квартет «До світла» Надвірнянської дитячої музичної школи та Валентина Іваніцька, концертмейстер Вікторія Возна цієї школи. Поетичне слово, пісню гармонійно доповнили вихованці народного аматорського ансамблю танцю «Горянка» РБК (кер. Богдан Скрипник).

Вражали програмною палітрою і рівнем виконання призери районного етапу Всеукраїнського огляду-конкурсу читців художнього слова: Софія Зварчук, Ксенія Угринюк, Максим Павлюк, Вікторія Андріїв, Уляна Пилип`юк, а також колективи Пнівського, Цуцилівського та Молодківського будинків культури (кер. Галина Пуканюк, Галина Легка, Уляна Пилип`юк), які підготували інсценізації Шевченкових творів та літературно-музичні композиції. Щирими оплесками глядачі обдарували і народний аматорський чоловічий колектив «Легіт» (кер. Віктор Чудновський), який виконав пісню «За байраком байрак».

Як завжди, актуально звучав «Заповіт» у спільному виконанні хору районного будинку культури під орудою Яреми Павлика та всіх учасників урочистостей.

За вдалим творчим задумом сценариста літературно-мистецької академії, провідного методиста РБК Ганни Халак своєрідним набатом пролунали слова з уст інсценізованого Тараса Шевченка:

З домовини, довіку ранимої,

Над владиками світу встаю

І до Вас промовляю, сини мої,

Не проспіть Україну мою!

І нарешті, ковтнувши свободи,

Не втішайтесь дарами в раю…

Я прошу тебе, рідний народе:

Не проспи Україну мою!

Наш кор.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/03/nezdolannyj-duh-tarasa-shevchenka-u-nashyh-sertsyah/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/03/квартет.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/03/діти.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/03/у-РБК.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.