- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Перші демократичні вибори в Україні: 30 років

Posted By Модератор On 06.03.2020 @ 12:27 In Історія і сучасність | No Comments

Парламентські вибори в Україні 1990 року – останні вибори до Верховної Ради тодішньої УРСР та перші порівняно демократичні парламентські вибори радянського періоду, що відбулися у березні 1990-го. Незважаючи на монополію компартії на засоби масової інформації, майже чверть мандатів отримала опозиція (Демократичний блок).

Процеси перебудови у СРСР наприкінці 80-х років XX ст. призвели до кардинальних змін політичної системи. Головною подією на цьому шляху стали вибори народних депутатів СРСР 1989 року. На цих виборах влада вперше дозволила деякі елементи вільних та конкурентних (з можливістю реального вибору) виборів.

Закон про вибори до Верховної Ради УРСР від 27 жовтня 1989 р. став ще демократичнішим, ніж попередній союзний. Зокрема, не передбачено прямого обрання депутатів від громадських організацій, закріплювався принцип обов’язкової альтернативності, «демонтовано» систему «фільтрувальних» зборів громадян для затвердження кандидатів.

Передвиборна кампанія на початку 1990-го стимулювала поширення у суспільстві багатьох ідей, які ще донедавна забороняли для публічного обговорення. Вона поставила на порядок денний завдання утвердження української державності, необхідність докорінних змін в економічній та політичній системах, вперше стали звертати увагу на моральні якості кандидата.

За результатами виборів у Верховній Раді УРСР утворилася парламентська більшість із комуністів і консерваторів (т. зв. «група 239»).

Опозиційні до компартії сили («Демократичний блок») вперше домоглися значного успіху й отримали 111 із 442-ох місць. Демократичний блок отримав перемогу у п’яти областях: Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Волинській та Київській, зокрема, у Львівській області усі 24 мандати одержали кандидати від «Народного Руху».

До опозиційної «Народної Ради» у парламенті увійшло 125 осіб, зокрема, депутатів від Львівщини – 24, Києва – 17, Івано-Франківщини – 11, Харківщини – 10. Головою «Народної Ради» обрано Ігоря Юхновського, заступниками – Левка Лук`яненка, Дмитра Павличка, Олександра Ємця, Володимира Філенка, секретарем – Леся Танюка.

За матеріалами інтернет-джерел.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/03/pershi-demokratychni-vybory-v-ukrajini-30-rokiv/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.