- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Різдвяні канікули в Івано-Франківщині: згадка на все життя

Posted By Модератор On 06.03.2020 @ 12:16 In Ми - українці,Свята | No Comments

На зимових канікулах учні ОНЗ «Міловська гімназія» у рамках програми «Дитяча дипломатія «Різдво єднає» за підтримки партії Народного Руху України (НРУ) на чолі з головою Луганської обласної (крайової) організації НРУ Анатолієм Величком провели Різдвяні свята у Надвірнянському районі. Різдво Христове – одне з найважливіших свят у році, що має багатовікові традиції.

  • Школярів гімназії гостинно зустріли сім`ї із сіл: Фитьків, Лоєва, Назавизів, Молодків, смт. Ланчин, Делятин та міста Надвірна. За час перебування в Івано-Франківщині відчувалися справжня єдність і домашній затишок. Вони ознайомилися з культурою, звичаями, найвидатнішими історичними та природними пам’ятками краю.
  • Разом із родинами учні за місцевими традиціями взяли участь у підготовці до Святого вечора – приготуванні 12-ти пісних страв. Традиційні смаколики, котрі готують на Святвечір: кутя, пісний борщ (з вушками, з грибами та чорносливом), грибова юшка, вареники, голубці, мариновані оселедець та гриби, смажена або заливна риба, тушкована капуста (з грибами, з квасолею), квасоля, узвар, пампушки.

Діти дізналися, чому на Різдво готують саме 12 страв. У християнстві ці страви символізують 12 апостолів, учнів Христа, присутніх на таємній вечері. Також вважається, що 12 страв на святковому столі вказують на побажання щасливих 12 місяців нового року для всієї родини.

Гімназисти брали участь у прибиранні та прикрашанні домівки, обрядовому обкурюванні ладаном подвір’я й оселі, разом із дідусем із свічками та дідухом у руках обходили домівку тричі за сонцем, промовляючи при цьому слова-заклинання, що мають берегти оселі від злих духів.

7 січня вранці учні з родинами молилися на Святковій Службі Божій. Звечора та декілька днів поспіль ходили від хати до хати, просили господаря благословення на колядування. І за це отримували солодощі або гроші. Діти старшого шкільного віку та дорослі розігрували вертепи, різдвяні оповідання. Їх запрошували до столу як дорогих гостей, але вони довго не затримувалися, уклонялися всім, хто у господі, і поспішали до іншої хати. Молоді парубки та дівчата збиралися і ходили один до одного у гості. Наші школярі побачили не один виступ вертепу, а деякі, навіть ставали його учасниками, співаючи разом пісні про народження Ісуса Христа.

  • Юні міловчани відвідали курорт Яремче, який розташувався на березі річки Прут. Побували біля водоспаду Пробій – «візитівки» Яремча. Він розташований у самому «серці» міста. Зачаровано спостерігали, як води Прута із величезною силою перекочуються по кам’яних брилах і з гуркотом падають униз із восьмиметрової висоти. На околиці м. Яремче гімназисти прогулялися вольєрним господарством Карпатського природного національного парку. Побачили мешканців, представників дикої фауни, дізналися, що головна мета господарства – збереження диких тварин, розмноження їх й отримання нового потомства. Гості із захопленням розглядали дерев’яні будиночки, альтанки і містки, оздоблені місцевими майстрами.

Побачили чудові скелі Довбуша, що сягають у висоту 80 метрів, овіяні найзагадковішими легендами. Відвідали у с. Яблуниці осередок гуцульської культури «Полонина Перці». «Гостру» назву для осередку організатори обрали невипадково. Запевнюють, що саме на цій полонині виріс перший на Гуцульщині перець чилі. Прогулюючись територією Музею під відкритим небом, любувалися численними тематичними хатинками, оформлені у гуцульському стилі. Тут відроджують традиції карпатського ковальства, обрядові традиції мольфарів. Гімназистів гостинно у своєму маєтку зустрів Святий Миколай, який розповів про добро та взаємопорозуміння між людьми і подарував смаколики – імбирне тістечко. Не обійшлося й без зимових розваг. Усі із задоволенням каталися з гірок на сноутюбах, споглядаючи при цьому красу Говерли, найвищої гори українських Карпат.

  • Завітали у Музей історії Надвірнянщини. Ознайомились з історією міста Надвірна, дізналися про Національно-визвольну боротьбу жителів Надвірнянщини у періоди Першої та Другої світових воєн. Побачили світлини й особисті речі січових стрільців, листи в`язнів нацистських концтаборів, «познайомилися» ближче з вояками Української Повстанської Армії, їх непростими долями, дізналися про сучасних захисників України. Відвідали етнографічну світлицю, тематичні виставки, присвячені історичним і мистецьким подіям як краю зокрема, так і України загалом. Спізналися із творчістю краян та митців з інших регіонів України.

У дні перебування дітей на Прикарпатті у Надвірній проходив щорічний фестиваль «Файне Різдво у Надвірній». Учні разом із сім`ями споглядали виступи народних аматорських танцювальних і хорових колективів із різних областей Західної України та гостей з Румунії. Ознайомились із традиціями маланкування. «Маланка» – народне дійство, що прийшло до нас з глибокої давнини, і покликане виконувати магічно-заклинальну функцію – відганяти злих духів і забезпечити людям врожай та здоров’я. Щоб людей не пізнали лихі сили, які можуть заподіяти шкоду, їх треба було налякати. Для цього одягали чудернацький одяг, перевертали кожухи, розмальовували обличчя, виготовляли страшні маски, у руках мали дзвіночки, калаталки, батоги тощо. Церемоніальне дійство включало виконання рядженими танцю, драматично-ігрових епізодів, приспівок, ритуальних дійств, що мали колись магічне значення. Святкування дійства Маланки завжди задовольняло духовні, естетичні потреби людей, у них проявлялись вірування, почуття, таланти і гостинність.

Діти із задоволенням відвідали Івано-Франківськ, прогулялись головними вулицями різдвяного міста, зокрема, «стометрівкою», назва цієї доріжки умовна, адже довжина її – 500 метрів. Склалося враження, що перебуваєш у новорічній казці, тому що над доріжкою височилися арки, які сяяли ілюмінацією у декількох режимах. Це – улюблене місце відпочинку місцевих жителів. Наприкінці «стометрівки» перед очима дітей постала головна Новорічна ялинка міста, яка сяяла 3D-ілюмінацією.

Гімназисти піднімалися на оглядовий майданчик міської ратуші та з висоти пташиного польоту споглядали на краєвиди Івано-Франківська, який вважається «Серцем Карпат». Відвідали найбільшу ковзанку цього міста біля ратуші та провели весело і з користю для здоров`я час, катаючись на ковзанах.

  • В Івано-Франківському національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка переглянули цікаву та пізнавальну різдвяну виставу «Коляда та й плєс… Із прежди віка…». Це – феєрична коляда-притча про те, що є основою нашого життя на землі, що єднає людей у народ і дає світлу Різдвяну надію на єдність у любові, як і задумано Богом із початку віків. Гімназисти почули рідкісні автентичні та відомі усіма улюблені колядки, побачили традиції гуцульського плєсу, унікальну реконструкцію давнього вертепу з Великої України, були здивовані тим, як святкували Різдво по всій Україні 100-200 років тому. Містична історія Різдва у виконанні акторів театру занурила глядачів в атмосферу свята та змусила замислитись над вічним.

На жаль, перебування на Прикарпатті швидко добігло кінця. Проводжали делегацію з міста Надвірна сім`ї, в яких проживали діти. Не обійшлося і без сліз, що свідчило про зародження теплих стосунків між дітьми та членами їх «нових» родин. Від райдержадміністраціїї учні отримали новорічні солодкі подарунки та книгу «Писанка», що є літературно-мистецьким альманахом, в якому йдеться про гуцульську культуру. В офісі Івано-Франківської обласної крайової організації НРУ гімназистів радо зустріли представники НРУ: Ігор Шумега, Ярослав Єфімчук, Володимир Федорняк, Ірина Сопчук, Катерина Бариська й інші. Запрошений гурт колядників співали українські колядки та промовляли красиві віншування. Під «завісу» зустрічі гімназисти разом з гуртом колядників, делегацією НРУ, учителями заколядували «Нова радість стала…», поспілкувалися на цікаві теми за чашкою кави із цукерками.

Від’їжджаючи додому, гості висловлювали сподівання, що знову повернуться у ці краї, адже дитячі серця увібрали частинку душевного тепла, неповторні емоції від родин і жителів Івано-Франківщини, які гостинно їх приймали.

  • За активну участь у національно-патріотичному, духовному вихованні молоді й організацію поїздки до Івано-Франківщини у рамках програми «Дитяча дипломатія «Різдво єднає» висловлюємо подяку голові партії Народного Руху України Луганської області Анатолію Величку, голові партії НРУ Миколаївської області Юрію Діденку, помічнику депутата Верховної Ради України Марії Іллічук – за сприяння в отриманні додаткового вагону для поїздки групи дітей із Сватово до Стрия та у зворотньому напрямку, начальнику залізничного вокзалу міста Рубіжне Олені Штабі, голові НРУ міста Сєвєродонецьк Віктору Хроменку – за допомогу в отриманні квитків, голові Надвірнянської районної організації НРУ Василю Шуляку та заступнику голови Луганської О(К)ОНР України Віктору Іщенку, які супроводжували делегацію від міста Надвірна до офісу обласної крайової організації НРУ Івано-Франківської області у м. Івано-Франківськ.

Щиро вдячні голові районної ради Іванові Гурмаку, голові райдержадміністрації Володимиру Паську, заступнику голови РДА Богдану Зеленчуку, керівнику апарату РДА Миколі Кравчуку, голові Ланчинської селищної ради ОТГ Володимиру Поповичу та всім сім`ям Надвірнянського району, котрі гостинно зустріли та піклувалися гостями зі сходу і залишили незабутні враження й емоції у наших серцях. Висловлюємо надію, що наша співпраця та дружба продовжаться і надалі.

Дякуємо за можливість здійснення заповітної мрії дітей відвідати Прикарпаття начальнику відділу освіти Міловської РДА Ользі Великоцькій, керівнику ОНЗ «Міловська гімназія» Олексію Федаєву, водієві РВО Сергію Лазарєву, водіям шкільних автобусів Анатолію Жовнеру та Володимиру Гниді, секретарю ОНЗ «Міловська гімназія» Надії Бережній та батькам.

Нехай Ваша душа багатіє добрими справами, а зовнішність розквітає і сяє, як і Ваші вчинки. Прийміть нашу вдячність за увагу й участь у вихованні підростаючого покоління. Хай на Вашому шляху зустрічаються люди, гідні Вашої людяності, такі ж щирі і надійні, як Ви.

Супроводжуючі групи дітей

Яцемон Л. В. та Радченко О. В.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/03/rizdvyani-kanikuly-v-ivano-frankivschyni-zhadka-na-vse-zhyttya/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.