- Народна Воля - http://volya.if.ua -

У Надвірній на майдані Шевченка провели «Шевченківські читання»

Posted By Модератор On 13.03.2020 @ 11:56 In Ми - українці | No Comments

Щороку в березневі дні все свідоме українство вшановує свого Генія і Пророка, який став символом України – Тараса Григоровича Шевченка. З метою гідного відзначення 206-ї річниці з дня народження великого поета і мислителя та популяризації спадщини Великого Кобзаря 10 березня у Надвірній на майдані Шевченка вперше провели «Шевченківські читання».

читання-у-центрі [1]

З ініціативи голови районної ради Івана Гурмака спільно з центральною районною бібліотекою вдалося організувати літературний захід такого формату. Протягом години звучали рядки творів Кобзаря у виконанні жителів і гостей Надвірнянщини. Понад тридцять читців виконали з пів сотні Шевченкових віршів. Активно долучилися до читань і діти.

Крізь століття рядки Шевченкових творів вражають своєю актуальністю. Шевченко вселяє впевненість, віру в істинну перемогу і надихає на боротьбу. Постійний музичний супровід надали народний ансамбль «Опришки», учасники якого також продекламували ряд творів Тараса Шевченка.

Відкрив «Шевченківські читання» учень 4-го класу Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Максим Романюк віршем «Мені тринадцятий минало…». Серед наймолодших учасників вірш «Добро, у кого є Господа» зачитала учениця 4-го класу Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 Мілана Бажанська, вихованці райцентру дитячої творчості та національно-патріотичного виховання молоді, учні 5-го класу Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 Анна Охотник, Максим Найко та Марина Сивак. Виразно «Думку» продекламував учень 6-го класу Надвірнянської І-ІІІ ст. ЗОШ № 2 Ігор Гурмак.

Поезію Кобзаря виконала пластунка Станиці Надвірна Віра Волошенюк. Долучилися до літературного дійства дев`ятикласники Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 із вчителем Ларисою Іроденко. Уривки творів Тараса Шевченка зачитали Володимир Семанюк, Анастасія Пристай та Яна Дричак.

Літературна спадщина Тараса Шевченка, а саме збірка «Кобзар» протягом години лунала містом. Поему «Тополя» продекламував голова районної ради Іван Гурмак. Поезію читали депутат обласної ради Михайло Іваночко, директор та викладачі райцентру дитячої творчості та національно-патріотичного виховання молоді, бібліотекарі району, жителі міста.

Поезія українського Генія є насправді світовим культурним явищем, що надихає читачів з усієї планети, адже геніальні рядки адресовані не тільки українській нації, а й усьому людству і знаходять відгук у серцях. Власну поезію-присвяту Тарасові Шевченку озвучила вчитель Ольга Богатчук.

За участь у літературному заході «Шевченківські читання» голова районної ради Іван Гурмак відзначив учасників подякою та закликав читати Кобзаря щодня. Також наголосив, що Тарас Григорович Шевченко – геніальний поет, художник, мислитель, відомий не лише в Україні, але й у всьому світі. Він піднісся до вершин людського духу, бо був великим патріотом і можна сказати першим націоналістом України, заповідав нам любити свій народ, плекати свою культуру. Іван Гурмак подякував всім за участь і висловив сподівання, що такі читання стануть традиційними.

У ці березневі дні Шевченкове слово звучало його могутнім духом, пророчою поезією і натхненною піснею. Ми розбуджуємо у собі непобориму правду й велику мудрість Кобзаря, аби скріпити свою віру його провісницькими творами. Твори поета видавали за кордоном понад 300 разів і перекладені на 147 мов світу. У світі зведено більше 450 пам’ятників Тарасові Шевченку, зокрема, у США, Канаді, Італії, Аргентині, Франції.

 Інф. районної ради.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/03/u-nadvirnij-na-majdani-shevchenka-provely-shevchenkivski-chytannya/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/03/читання-у-центрі.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.