- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Вшанували пам’ять і чин Пророка української нації у Гвозді

Posted By Модератор On 13.03.2020 @ 12:02 In Громадськість,Ми - українці | No Comments

У ці березневі дні минуло 206 років від дня народження національного пророка, невмирущого Генія слова, народного поета, художника, борця за ідеали справедливості та добра, за кращу долю України й української нації – Тараса Григоровича Шевченка.

Гвізд [1]

Великий Кобзар став знаковою фігурою не лише української, а й світової літератури, здобувши право на безсмертя. У Надвірнянщині пройшли урочистості з нагоди пошанування пам’яті Т. Шевченка.

8 березня у с. Гвізд вшанували пам’ять і чин Пророка української нації. Розпочали пам’ятне віче панахидою за упокій душі Кобзаря, яку провели священнослужителі о. Любомир Траско, о. Микола Григорук та о. Іван Гедзик.

Художні керівники Гвіздського СБК Світлана Ців’юк, Уляна та Любомир Боднаруки підготували насичену мистецьку програму. Поезія, музичні композиції і вірші-присвяти звучали на честь Великого Кобзаря від фольклорних колективів СБК й учнів Гвіздської ЗОШ.

Вірш «Розрита могила» зачитала старожителька села, активістка та патріот Юстина Половко. Майстерно виконав поетичний твір переможець районного конкурсу читців, призер обласного конкурсу читців Богдан Пилип’юк. Директор СБК Катерина Іванюк вручила переможцю грамоту відділу культури РДА. Рядками твору Великого Кобзаря звернулася до присутніх радник голови районної ради Вікторія Пицюк:

«…А я люблю, а я люблю// Мою Україну убогу,// Що проклену святого Бога// За неї душу погублю…».

Крізь століття рядки Шевченкових творів вражають своєю актуальністю… Тарас Шевченко вселяє впевненість, віру в істинну перемогу і надихає на боротьбу…. Його ніщо не зламало: ані заслання, ані неволя, тому берімо приклад і гартуймо дух.

На завершення всі присутні виконали Шевченків «Заповіт» і Державний Гімн України, інформує районна рада.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/03/vshanuvaly-pamyat-i-chyn-proroka-ukrajinskoji-natsiji-u-hvozdi/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/03/Гвізд.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.