- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Шуткова неділя: з молитвою і надією на Господнє Благословення

Posted By Модератор On 10.04.2020 @ 13:51 In Свята,Суспільство | No Comments

На шостий седмиці Великого посту починається Вербний тиждень (з 6 по 12 квітня), який закінчується православним святом – Вербною неділею.

Багатьма мовами світу вона називається Пальмовою неділею — з огляду на гілки пальм, що їх стелили на дорогу під час в’їзду Господа Ісуса в Єрусалим.

Це – перехідне свято, що не має фіксованої дати, оскільки воно повністю залежить від Великодня і приходить рівно за тиждень до святкування Воскресіння Христового.

шутка [1]

Найголовніша традиція Шуткової неділі пов’язана саме з вербними гілочками. Люди обов’язково намагалися їх освятити у церкві. Зазвичай священики роблять це вже наприкінці Богослужіння, після того, як прочитають Євангеліє. Саме ці гілочки і символізують перемогу життя над смертю, тому бажаючих освятити їх зазвичай дуже багато. Потім вітали, легко б`ючи по плечі уже освяченими вербовими гілочками, своїх рідних, друзів: “Шутка б`є, не я б`ю, за тиждень – Великдень”. До речі, викидати ці гілочки ні в якому разі не можна, коли вони зовсім зів’януть – їх прийнято спалювати.

Але у нинішній тривожний час – пандемії на захворювання коронавірусом, доведеться он-лайн чи по телебаченню дивитися святкове Богослужіння та самостійно вдома освятити вербові гілочки – Шутку – свяченою Стрітенською водою.

Надіймося на все добре і залишаймося обов’язково всі вдома! Будьте здорові!

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/04/shutkova-nedilya-z-molytvoyu-i-nadijeyu-na-hospodnje-blahoslovennya/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/04/шутка.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.