- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Засвітилися художники у Музеї Марійки Підгірянки

Posted By Модератор On 10.04.2020 @ 12:09 In Ми - українці | No Comments

Напередодні 139-ої річниці народження відомої української дитячої письменниці Марійки Підгірянки 29 березня Музей її імені у рідних Білих Ославах збагатився двома художніми полотнами.

Митець – аматор Ярослав Ломпас із Делятина, водій автоцистерни Надвірнянського УТТ, подарував велику картину «Залізничний міст над Любіжнянкою», а відомий краєзнавець з Івано-Франківська Богдан Гаврилів ще встиг перед відходом у Вічність своїми руками передати з домашньої колекції чорно-білий портрет поетеси «Марійка Підгірянка на Буковині» роботи вчителя – художника М. Д. Чоботаря із села Великий Кучурів на Чернівеччині, написаний ще у 70-ті роки минулого століття на замовлення односельчанина Мірча Мінтенка, який свого часу листувався з незабутньою поетесою й народною вчителькою.

На третьому ярусі другої музейної кімнати виставлено десяток картин з мальовничими краєвидами Карпатських гір, подарованих свого часу відомими професійними й аматорськими митцями Прикарпаття.

Особливо привертає увагу полотнище «Марійка Підгірянка у Карпатах» Степана Герелишина з села Стримба та великий портрет Марійки Підгірянки художника Дмитра Угринюка з Надвірної. На видному місці – прижиттєвий портрет Марійки Підгірянки відомого маляра-фотографа Юліана Буцманюка. Поруч – галерея портретів знаних майстрів слова з третього випуску комплекту портретів, виданого видавництвом «Мистецтво» (2002 р.), де наша славетна краянка Марійка Підгірянка у когорті метрів української літератури Тараса Шевченка, Івана Франка, Ольги Кобилянської, Євгена Маланюка, Павла Тичини і Максима Рильського.

Милують око краєвидні картини надвірнянця Остапа Мальгівського, Михайла Фіголя з Івано-Франківська, Юрія Голінея з Ланчина, Олега Петріщака з Делятина, Ярослава Лозинського з Верхнього Майдана та ліногравюри Заслуженого художника України Яреми Оленюка з Ланчина. У Музеї Марійки Підгірянки зберігаються творчі роботи білоославських художників, зокрема, Василя Грещука, котрий в останні роки проживав у Росії, Михайла Дідика, з ославським корінням, із сусіднього села Заріччя, а також молодого Дмитра Гуменюка, нинішнього голови Львівського Крайового Братства ОУН-УПА. Тут у цьому ряду також гарно вписується портрет Марійки Підгірянки у вишиванці Володимира Грещука – сина матері-мисткині, колишньої вчительки малювання і співів місцевої школи Наталії Грещук. Представлені її роботи у третій кімнаті, що займають усю стіну, відразу нагадують творчий почерк наших неперевершених мистецьких корифеїв Катерини Білокур, Марії Приймаченко та Параски Хоми.

У фондах Музею є збірка дрібних творів художника із Чорного Потоку Василя Семенюка, однокласника автора цих слів, нині викладача Львівської академії мистецтв, заслуженого діяча мистецтв України. Про нього я писав зарисовку «Василько з Чорного Потоку», надруковану в альманасі літстудії «Бистрінь» «Жниво на стерні» (Коломия, 1997), а цього року передруковано в оновленому виді в альманасі «А що другий празник…» (Івано-Франківськ. Просвіта. 2020).

І як тут не згадати про дві вишиті церковні хоругви до 950-річчя хрещення Русі-України, авторами яких є їмость Ірина Пилипець та її сусідська дівчина Ганна Ковбель, що експонуються у кімнаті сакрального мистецтва .

Василь ОСЛАВСЬКИЙ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/04/zasvitylysya-hudozhnyky-u-muzeji-marijky-pidhiryanky/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.