- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Коронавірус децентралізації – не завада

Posted By Модератор On 01.05.2020 @ 20:43 In Новини | No Comments

Як засвідчило саме життя, у жорстоких умовах економічного болісного карантину через пандемічний COVID-19 громади Надвірнянщини демонструють згуртованість і злагодженість, а також готовність боротися із досі невідомою інфекцією, спільно долаючи її наслідки. Декому це вдається легше. Іншим – тяжче, особливо, коли фінансових ресурсів – катма…

Карантинні суворі будні не зупинили процес децентралізації. Бо на засіданні Уряду 22 квітня ц. р. затверджено Перспективний план формування територій громад Івано-Франківської області. Відповідно до документу на Прикарпатті діятиме 61 об`єднана територіальна громада (ОТГ). Це – дещо більше, адже раніше передбачалося створити 53 ОТГ. Та в результаті добровільного об`єднання громад, непередбачених планом, а також внаслідок чисельних громадських та експертних обговорень, усунення так званих «білих плям», ухвалення рішень про ті чи інші зміни у складі ОТГ протягом трьох останніх (2017-2020) років Перспективний план Івано-Франківщини зазнав змін.

Отже, на сьогодні відомо, що село Зелена із селами Черник та Максимець увійдуть до Пасічнянської ОТГ, а Бистриця зі Згарами, Климпушами та Причілом до Поляницької об`єднаної територіальної громади.

«Ми чекали цього

ще в листопаді»

Щодо Бистриці, то ще на початку цього року Івано-Франківська облдержадміністрація своїм розпорядженням дала згоду на створення Поляницької ОТГ з адміністративним центром у с. Поляниця Яремчанської міської ради. До її складу увійшли, крім Поляниці, село Яблуниця Яремчанської міської ради і, звісно, Бистриця із трьома присілками.

– На цю звістку ми чекали ще торік у листопаді, – розповідає Бистрицький сільський голова Ганна Гав`юк. – І ось, нарешті, сподівання жителів села реалізувалися. Хоча у нинішніх умовах нічого і нікому невідомо, як буде далі. Кожен розуміє, що оця ситуація з епідемією змінила наше життя, розділивши його на «до» і «після»…

У Надвірнянському районі Бистриця є «крайнім», останнім, межо­вим селом, після якого вже тільки Карпати. Тому це завжди слугувало ключовим фактором у визначенні пріоритетів, проблем і подальших перспектив. Не став винятком і нинішній крок до об`єднання з Поляницькою ОТГ, де розташований знаменитий ТК «Буковель», завдяки якому, власне, Поляниця трансформувалася у найуспішніший цивілізований населений пункт. Між іншим, із 25 березня ц. р. ТК «Буковель» тимчасово призупинив свою діяльність і достроково завершив зимовий сезон 2019-2020 років. Роботу ТК «Буковель» відновить відразу по закінченні карантину.

Тому бажання горян об`єднатися у потужну громаду – цілком зрозуміле. А керівниця органу місцевого самоврядування зразу окреслила потребу – спорудження дороги протяжністю 20 км із села Бистриця до центру Поляниці (де урочище Столи під полониною Плоска, як Перевал і наліво). Чи вдасться реалізувати такий важливий інфраструктурний проєкт або хоча би розпочати його вже цьогоріч – питання залишається відкритим.

Та горяни, як до цієї урядової постанови, так і зараз, коли все визначено, намагаються самотужки давати собі раду, лад – у господарці. Зазвичай, веснувати починають у Бистриці тоді, як у селах, що розташовані нижче, вже завершують. Бо ще і наприкінці квітня зранку тут до 6 градусів морозу, хоч протягом дня земля прогрівається. Якщо морози триматимуться і в травні, то афинів (чорниці) може й не бути, сумно констатує Ганна Гав`юк. А збір лісових дарів – один із рятівних підробітків жителів гірської Бистриці. Особливо у нинішньому часі, коли ніхто не може дізнатися чи вгадати дату відкриття кордонів, щоб знову поїхати на заробітки…

До речі, як розповіла Ганна Гав`юк, цьогорічної весни до рідної Бистриці повернулися із близького зарубіжжя (Польщі, Чехії) майже два десятки трудових мігрантів. Усі по приїзду додому прислухалися до порад медиків і самоізолювалися на два тижні, зазначає Бистрицький сільський голова. За станом на час підготовки матеріалу до друку (24 квітня) жодного захворювання на COVID-19 у Бистриці не зареєстровано.

Зараз село, як і інші населені пункти, практично «відірване» від райцентру: сюди не їздить рейсовий автобус. Але, як запевнила сільська очільниця, у магазинах є всі необхідні продукти харчування, як у супермаркеті. Проблема одна – платоспроможність горян. І це проблема дуже індивідуальна.

– Чекаємо на відновлення життя, – мовила на завершення телефонної розмови Ганна Гав`юк і в цих словах відчувалася велика впевненість та надія.

Леся ДУТЧАК «Народна Воля».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/05/koronavirus-detsentralizatsiji-ne-zavada/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.