- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Надвірнянська громада – учасник проекту «Не пали-компостуй»

Posted By Модератор On 01.05.2020 @ 20:53 In Новини | No Comments

Нещодавно Надвірнянську міську раду обрано для участі у проекті «Не пали-компостуй», який реалізує UNDP Ukraine / ПРООН в Україні спільно з Центром Розвитку Інновацій – Center for Innovations Development. Проект вже отримав підтримку від Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

Лабораторія інноваційного розвитку ПРООН в Україні разом із Центром розвитку інновацій запустили проект-челендж для відповідальних громад, які прагнуть ефективно запобігати випалюванню стерні, опалого листя, органічних та інших садових і сільськогосподарських відходів у своїх спільнотах.

Щороку в Україні відбувається понад 56 тисяч пожеж у природних екосистемах та на відкритих територіях, як свідчать дані Державної служби з надзвичайних ситуацій України. Це завдає мільярдних збитків, забруднює повітря, знищує цілі екосистеми та забирає життя людей. У 2019 році непрямі збитки від пожеж в екосистемах склали близько 3,4 млрд. грн.; загинуло 84 людини.

Тому таку серйозну проблему неможливо подолати лише штрафами – необхідно шукати інноваційні шляхи її вирішення.

Громади-учасниці отримають: можливість моніторингу пожеж на території громади у режимі, близькому до реального часу на основі даних НАСА (Національного управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору); Е-рішення щодо ретроспективного аналізу пожеж у громаді за останні 3 роки на основі супутникових даних (аналіз свідчить, що майже 80% підпалів в окремих громадах повторюються на тих самих місцях), а також даних місцевого моніторингу, проведеного активістами громади; консультаційну та експертну підтримку щодо використання даних НАСА та е-рішень, ефективних шляхів запобігання палінню, екологічних способів утилізації органічних відходів, зокрема, компостування; комунікаційну підтримку щодо відмови від практики паління та переходу до компостування (матеріали для інформування та залучення жителів, місцевого бізнесу тощо); можливість обміну досвідом з іншими громадами-учасницями, інформує Надвірнянська міська рада.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/05/nadvirnyanska-hromada-uchasnyk-proektu-ne-paly-kompostuj/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.