- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Іван ГУРМАК:«Прагнемо достукатися до виконавчої влади»

Posted By Модератор On 19.06.2020 @ 11:58 In Самоврядування,У районній раді | No Comments

Голова районної ради Іван Гурмак в інтерв’ю для газети «Народна Воля» і ТРК «Надвірна» відповів на актуальні питання сьогодення Надвірнянщини.

 Гурмак [1]

Відповідаючи на перше питання про боротьбу з епідемією COVID-19, керівник району зазначив:

– Другий квартал 2020-го видався дуже складним для Надвірнянського району. Ми стикнулися з коронавірусною епідемією. За станом на 10 червня на теренах Надвірнянщини зареєстровано 515 осіб з підозрою на COVID-19; з них 140 – позитивних; 105 краян одужали; 9 летальних випадків. Варто зазначити, що в кожному із летальних випадків хворі, крім коронавірусу, мали ще супутні недуги. Тому вони знаходилися у зоні ризику і не змогли подолати цю хворобу.

Стосовно нашої спільної роботи, як медицини, так і влади району, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, то я вважаю, що ми спрацювали дуже добре. Незважаючи на те, що район лідирував за COVID-19 в області, наші лікарі, керівники комунальних підприємств «первинки», «вторинки», а також ті лікарі, дотичні до боротьби з пандемією коронавірусу, справилися «на відмінно». Звичайно, із самого початку нам доводилося дуже важко. Ми виявилися не готовими матеріально; відчувався дефіцит медичних та засобів індивідуального захисту. Дуже важко із цим складалася ситуація. Та пізніше нам вдалося забезпечити центральну районну лікарню, центр первинної медичної допомоги засобами індивідуального захисту та іншими засобами для боротьби з корона вірусом.

Протягом усього цього періоду неодноразово відбувалися засідання бюджетної комісії районної ради. Значні суми коштів ми спрямували з районного бюджету для подолання наслідків епідемії у районі. І на сьогодні ситуація більш-менш врівноважилася. Невідомо, як буде далі. Чи уможливлять ці послаблення і свідомість наших людей попередити наступні спалахи хвороби, чи не збільшиться кількість випадків захворювання – будемо бачити…

До ЦРЛ надійшло додаткове обладнання; районні медики забезпечені засобами індивідуального захисту тощо.

– Іване Миколайовичу, конкретизуйте кроки районної ради у боротьбі з коронавірусом.

– Упродовж цього часу, окрім своїх функціональних обов’язків як керівника Надвірнянської районної ради – я забезпечував роботу депутатської бюджетної комісії, оскільки засідання сесії через карантин не проводили. Але маємо кілька протоколів бюджетної комісії, які винесемо на сесію районної ради для їх затвердження. Ми частково скоротили ті культурно-масові заходи, що планували цьогоріч провести у районі. Скажімо, чемпіонат світу з футболу серед діаспорних команд, не прийматимемо також міжнародні делегації з Польщі, Чехії під час святкування Дня Незалежності України. Усі кошти, які передбачали на ці й інші заходи, спрямували на подолання коронавірусу. Зменшили фінансування програми розвитку місцевого самоврядування районної ради на 100 тис. грн., які скерували рішенням бюджетної комісії на потреби центральної райлікарні. Розпорядник згаданих коштів – районна державна адміністрація. Через резервний фонд закуповували все необхідне обладнання, засоби індивідуального захисту. Це проводила районна держадміністрація за кошти платників податків із місцевого районного бюджету.

Чергову сесію районної ради ми запланували провести у липні. Сподіваюся, що послаблення карантину дасть свої результати і ми не матимемо ситуації, як у квітні-травні. Нам стане працювати легше; райдержадміністрація прозвітує про використання коштів. Наші КНП «Надвірнянська центральна районна лікарня» і КП «Надвірнянський некомерційний центр первинної медичної допомоги» прозвітують про стан своїх благодійних рахунків, куди надходили кошти всіх волонтерів, доброчинців, небайдужих людей Надвірнянщини, які бажали допомогти медикам, нашому району у боротьбі з коронавірусною пандемією.

Щиро дякую всім краянам, котрі долучилися до цієї доброї й благородної справи і спрямували свій одноденний заробіток чи певну суму коштів, хай навіть і незначну. Нам вдалося зібрати на благодійний рахунок ЦРЛ понад 500 тис. грн. Це – значна сума і ми не витрачатимемо її на «дрібниці», закуповуючи маски, халати, бо цього є зараз у достатній кількості і, навіть, для другої хвилі епідемії, якщо буде восени. Ці кошти можна використати на придбання апарату ШВЛ, іншого вартісного обладнання, яке використовують у діагностиці та лікуванні коронавірусної інфекції.

– Водночас Надвірнянській центральній районній лікарні виділено 3 мільйони гривень. Як реалізували ці кошти медики?

– Так, ці кошти виділяли не лише на боротьбу з COVID-19. Ми виділяли їх з метою забезпечити центральну райлікарню тими пакетами надання послуг, на що претендує громада нашого Надвірнянського району. Із 27 пакетів послуг наша центральна райлікарня зуміла захистити 21 пакет медичних послуг. Це – дуже добре, перспективно. Тому наш медзаклад отримав статус опорного і входить у «п`ятірку» лікувальних закладів області, де лікують коронавірусних хворих. Завдяки тому, що ЦРЛ є опорною, ми добиваємося, щоб Надвірнянський район відбувся як такий, щоб зберегти його територіально й адміністративно, адже відомо, що зараз триває адміністративно-територіальна реформа.

Тепер щодо 3-х мільйонів гривень. Для того, щоб забезпечити належне надання всіх пакетів послуг, потрібно було придбати обладнання для ЦРЛ. Якраз 2 млн. грн. спрямували у ЦРЛ, 1 млн. грн. – для Надвірнянської дитячої лікарні. Ми змогли закупити обладнання для райлікарні. І на сьогодні медичні працівники можуть бути впевнені у своїх робочих місцях. Інакше відбулося б їх звільнення, якщо б ЦРЛ не змогла надавати вже згадані пакети послуг. Сподіваюся, вони надаватимуть якісні безоплатні послуги пацієнтам.

– Пане голово, яким чином це все позначилося на районному бюджеті?

– Висловлюю вдячність депутатам районної ради. Розумію, що кожен з них, обіцяючи на своєму окрузі виборцям при прийнятті районного бюджету, розраховував на отримання відповідних коштів для реалізації програми соціально-економічного і культурного розвитку. Нині склалося так, що ми частину коштів забрали. Але повторюсь: кошти лише із тих заходів, які цьогоріч не проводитимемо. А що стосується ремонтних робіт, заміни вікон, покриття, якщо не станеться другої хвилі епідемії, то ми зможемо повноцінно виконувати соціально-економічну програму.

Ще одним питанням є надходження у районний бюджет. Вони також знизилися. Адже люди не працювали, перебували на карантині. Не було надходжень від платників податків до районного бюджету. Воно відбувалося невчасно. І такі проблеми через це виникли, але намагатимемося їх розв’язувати.

– Окрім пандемії, краян зараз турбує ситуація з дорогами, мостами… Ваш коментар як керівника представницької гілки влади.

– Значну частину функцій щодо утримання доріг, мостів держава в особі уряду чомусь роками не виконувала. Через дефіцит коштів це завжди пробували скинути на місцеві бюджети. Але кожен із нас розуміє, що, купляючи той же літр пального, ми перераховуємо відповідні кошти на утримання доріг, а вони не надходять у місцевий бюджет. Ми не є розпорядниками коштів: ні район, ні місто. Такими коштами розпоряджається держава. Отже, питати за ремонт доріг, утримання мостів треба у держави.

На жаль, зараз склалася ситуація з катастрофічним станом доріг і це всі знають. Через паводки ми вже другий рік поспіль маємо проблеми, що вода підмиває мости, робить їх непридатними для використання. Торік це були Битків, Молодків. Цьогоріч маємо Максимець, Красну. На розширеній нараді донесли до органів виконавчої влади, у т. ч. державної, найвищої, що запити депутатів усіх рівнів, обласної, районної, міської та сільської рад треба виконувати. Бо кожен депутат представляє громаду, бачить і вболіває за свій округ, його проблематику. Якщо депутат каже, що треба полагодити міст, значить, він визначив його як першочерговий пріоритет. Якщо ямковий ремонт, його відсутність можна ще пережити. Але, якщо міст виходить з ладу, то паралізується пів населеного пункту, як у Красній. Люди мене запитують, яким чином з іншої частини села доставити тіло до церкви у випадку похорону? Везти через Делятин, Надвірну чи переносити пішки по аварійному мосту, ризикуючи життям?..

Старатимемося достукатися до органів виконавчої влади, районної, обласної державних адміністрацій. Усі мости у нашому районі перебувають на утриманні в управлінні капітального будівництва облдержадміністрації. Але ми маємо шість депутатів обласної ради, які, я впевнений, що кожен із них на своєму окрузі, як мінімум, один раз за цю каденцію звертався щодо стану аварійності мостів із метою привернути на це увагу. Реагують лиш тоді, коли велика вода забирає міст…

Минулого тижня громада Красної була дуже агресивно налаштованою, стверджуючи: «Нас не чують. Ми готові перекривати дорогу. Ми приїдемо в Надвірну і перекриємо дорогу на Буковель». Якщо їх зараз не почути, то ми повертаємося до того 2013-го року, коли також тоді народ не чули. Люди зверталися, порушували задавнені болючі питання мови, але їх не чули… І зараз порушують мовне питання.

Коли вносили зміни у податкове законодавство, люди організовували Майдан, але їх не чули. І все завершилося Революцією Гідності і, на превеликий жаль, великими втратами Героїв Небесної Сотні. І нині складається така тривожна ситуація, коли людей не чують. Центральна виконавча влада мала б десь розуміти, що вже не можна так з людьми поступати, треба вже дослухатися до народу.

– Не менш важливим виникло питання про забезпечення земельними ділянками воїнів АТО. Ваш погляд на ситуацію.

– У Надвірнянщині нараховується 700 бійців московсько-української війни. Всі вони мають статус учасника бойових дій. У цій каденції районний бюджет завжди був повернений обличчям до проблем учасників війни. Ми розуміємо, що їхній вклад у збереження і розвиток нашої держави неможливо переоцінити. Вони стоять на сторожі нашого суверенітету і незалежності. І навіть той мінімум, який можемо, ми повинні їм надати. В управлінні соцзахисту населення РДА є програма, яка передбачає фінансування на їхнє лікування й оздоровлення. Якщо не буде другої хвилі карантину, то зможемо реалізувати ті заходи, що планували цьогоріч. Із депутатського і мого особистого фонду всі бійці, які зверталися, отримали матеріальну допомогу.

А тепер – стосовно земельних ділянок. Це – питання кожного населеного пункту, зокрема. Масова роздача землі воїнам АТО відбулася у Тисменичанах кілька років тому. Там виділили великий масив і земельні ділянки змогли отримати не тільки бійці – жителі Тисменичан, але й всі бажаючі захисники з інших населених пунктів. У Надвірній, хоч ситуація через обмаль землі складніша, але перші оборонці країни земельні ділянки отримали. У Красній також виділили великий масив землі для учасників бойових дій. До речі, у цьому селі понад три десятки воїнів АТО. Виникло питання і у Стримбі. Радий, що ініціативу голови депутатської фракції ВО «Свобода» у районній раді Сергія Штогрина стосовно виділення масиву у Стримбі для надання земельних ділянок 26 учасникам бойових дій підтримали.

Нашим завданням і надалі залишається всебічне сприяння, ефективна комунікація із воїнами АТО. Одним словом, потрібно звести всіх разом, визначитися з роботою відповідним службам, зібратися знову, підбити підсумки виконаного, знову роздати завдання і моніторити ситуацію до того часу, поки учасник бойових дій не отримає земельну ділянку.

У процесі реформування, коли створять Надвірнянську міську ОТГ і доєднаються до неї інші населені пункти згідно з Перспективним планом, то, думаю, ще появляться земельні ділянки, щоб виділити їх нашим захисникам.

– Іване Миколайовичу, у районній раді започаткували нову комунікацію з жителями району «Рубрика «Запитай у голови районної ради». Чи зголосилися краяни на діалог?

– Дійсно, такого у районі ще не було. Думаю, що така наша новація приживеться. Буде цікаво людям хоча б раз у тиждень отримувати від голови районної ради відповіді на ті питання, які їх хвилюють. На сьогодні уже надійшло їх декілька. Але зараз ще не готовий відповісти на них. На цю тему поспілкуємося під час наступної нашої зустрічі.

Я готовий відповідати на ті питання, які стосуються моєї роботи, діяльності апарату і депутатського корпусу районної ради. Щодо питань про роботу інших служб, то ми оформлятимемо це як звернення до голови районної ради і скеровуватимемо їх за адресою тим службам, у компетенції яких відповісти на те чи інше питання.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/06/ivan-hurmakprahnemo-dostukatysya-do-vykonavchoji-vlady/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/06/Гурмак.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.