- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Розміщено форми електронних документів, які мають застосовуватись суб’єктами господарювання – користувачами програмних РРО

Posted By Модератор On 21.07.2020 @ 11:55 In Інформує ГУ ДПС в Івано-Франківській області | No Comments

У банері «Програмні РРО» на вебпорталі ДПС у вкладці «Форми ПРРО» розміщено форми електронних документів для програмних реєстраторів розрахункових операцій, які застосовуються користувачами для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації ПРРО, а також під час застосування ПРРО.

Пропонуємо ознайомитись з цими формами усім зацікавленим суб’єктам господарювання – користувачам програмних РРО та розробникам комерційних програмних РРО.

Банер «Програмні РРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro [1]/) також містить актуальну інформацію, пов’язану із запровадженням програмних РРО відповідно до вимог Закону України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (набуває чинності з 01.08.2020).

Закон України № 466: з 01.01.2021 запроваджуються нові умови нарахування пені

Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466) внесено низку новацій до Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, згідно з внесеними змінам Законом № 466 до п. 129.1 ст. 129 ПКУ додано нові підпункти, відповідно до яких нарахування пені розпочинається:

► при виявленні контролюючим органом за результатами перевірки заниження податковим агентом податкового зобов’язання при нарахуванні (виплаті) оподатковуваного доходу на користь нерезидентів або інших платників податків та/або несвоєчасної сплати, несплати (неперерахування) податковим агентом утриманих (нарахованих) податків до або під час виплати оподатковуваного доходу на користь нерезидента або іншого платника податків – починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податковим агентом суми податкового зобов’язання, визначеного ПКУ (п.п.129.1.4 п. 129.1 ст. 129 ПКУ);

► у випадку несвоєчасного повернення надміру/помилково сплачених платежів, а також несвоєчасного відшкодування сум податку на додану вартість –  починаючи з першого дня, наступного за останнім днем граничного строку повернення таких коштів (п.п. 129.1.5п. 129.1 ст. 129 ПКУ).

Норми набирають чинності з 01 січня 2021 року.

Витрати для отримання податкової знижки можливо підтвердити електронним розрахунковим документом

Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до п. 166.2 ст. 166 ПКУ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) в частині документального підтвердження витрат, які включаються до податкової знижки.

Так, особа, яка звертається за податковою знижкою до податкового органу окрім податкової декларації про майновий стан і доходу (далі – Декларація), має подати до контролюючого органу копії документів, які підтверджують витрати, що включаються до податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів і особу, яка зверталася за податковою знижкою), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів і строк оплати за такі товари. При цьому, оригінали вищевказаних документів підлягають зберіганню платником податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО).

Згідно з новим абзацом другим п.п. 166.2.2 п. 166.2 ст. 166 ПКУ з 23.05.2020 відповідні витрати платник ПДФО може підтвердити електронним розрахунковим документом. При цьому, у податковій Декларації такий платник зазначає лише реквізити електронного розрахункового документа.

Нагадаємо, що для отримання права на податкову знижку за 2019 рік платник ПДФО подає Декларацію по 31 грудня 2020 року (включно). Податок підлягає поверненню протягом 60 календарних днів з дня подання Декларації.

Оскарження вимоги про сплату боргу з ЄСВ

У разі виникнення боргу по сплаті єдиного внеску, податковим органом надсилається вимога про сплату боргу (недоїмки). Суму, зазначену у вимозі, необхідно сплатити у 10-денний термін (тобто протягом десяти календарних днів).

Якщо платник не погоджується з такою вимогою він має право її оскаржити, а саме:

- подати скаргу до ДПС (в адміністративному порядку);

- подати позов до суду (в судовому порядку).

Нагадуємо, що факт оскарження податкової вимоги не є підставою для проведення коригувань в інтегрованій картці платника з метою виведення боргу (недоїмки) з єдиного внеску. Факт оскарження боржником вимоги по ЄСВ лише призупиняє заходи примусового стягнення з боку податкового органу, але не скасовує нарахування.

Нове програмне забезпечення РРО буде надаватися суб’єктам господарювання безкоштовно

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, що Законом України від 17.03.2020 № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» було внесено зміни до Закону України від 20.09.2019 року № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».

Зокрема, впровадження застосування програмних РРО перенесено з 19 квітня 2020 року на 1 серпня 2020 року.

Також, запроваджується низка новацій у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій, зокрема, суб’єктам господарювання буде дозволено при здійсненні готівкових розрахунків із споживачами застосовувати програмні РРО, в якості яких можливо буде використовувати будь-який пристрій (смартфон, планшет, комп’ютер тощо), який за допомогою спеціального програмного забезпечення може фіскалізувати розрахункові операції на сервері ДПС.

Звертаємо увагу, що для уникнення втрат, у першу чергу суб’єктів малого та мікробізнесу, відповідне програмне забезпечення буде надаватися ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно.

Офіційне працевлаштування – гарантія соціального захисту

Надвірнянське управління звертає увагу на необхідність дотримання роботодавцями та найманими працівниками  законодавства про працю та зайнятість населення та  інформує, що офіційне працевлаштування і легальна заробітна плата   мають ряд беззаперечних переваг для найманих працівників.

Легальна робота – це перш за все стабільна заробітна плата сьогодні  та впевненість у завтрашньому дні, адже лише офіційне працевлаштування та отримання легальних доходів  гарантує працівникам  реалізацію їх прав на соціальні виплати у майбутньому: пенсійне забезпечення, оплату листів непрацездатності, оплачувані відпустки, у тому числі по догляду за дитиною, право на пільгову пенсію, отримання допомоги по безробіттю, тощо.

Часом роботодавцями використовується така неофіційна форма зайнятості як стажування. Перевірками фіксуються випадки «стажування» працівників без оформлення трудових відносин.

Звертаємо увагу, що стажування без оформлення трудових відносин є порушенням трудового законодавства, за яке порушникам загрожує штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат – 47 230 гривень.

Використання офіційно працевлаштованих робітників дає роботодавцю злагоджений, стабільний трудовий колектив, відсутність плинності кадрів,  та є запорукою процвітання бізнесу.

Зміни у застосуванні РРО

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 533-ІХ (далі – Закон №533)  перенесено терміни набуття чинності Законів України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» від 20.09.2019  №128-ІХ [2]  (далі – Закон № 128) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» від 20.09.2019  №129-ІХ [3] (далі – Закон № 129).

 Згідно п.п. 4 та 5 розд. І Закону №533 набрання чинності   Законами  №128 та №129 відтерміновано:

- з 19.04.2020 до 01.08.2020 – можливість застосування програмних РРО в якості яких можна буде застосовувати будь-який пристрій (смартфон, планшет, комп’ютер, тощо). Програмний РРО за допомогою спеціального програмного забезпечення зможе фіскалізувати розрахункові операції на сервері ДПС. Збільшення розміру штрафних (фінансових) санкцій.

- з 01.10.2020 до 01.01.2021– запровадження обов’язку застосування РРО фізичними особами – платниками єдиного податку 2 та 3 груп, які провадять певні види діяльності  та механізму «Кешбек» - компенсації споживачу коштів, сплачених за придбаний товар (послугу), у разі якщо  споживачу  надано розрахунковий документ, щодо якого відсутня інформація в базах даних ДПС .

- з 01.01.2021 до 01.04.2021 – обов’язок застосування РРО усіма суб’єктами підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції, крім фізичних осіб- підприємців платників єдиного податку першої  групи.

Нарахування земельного податку та орендної плати за землю фізичним особам (громадянам)

Плата за землю  є  обов’язковим платежем, який входить до  складу податку на майно, а справляється вона у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів (далі – податок).

Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності – обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою (далі – орендна плата).

Облік фізичних осіб – платників податку і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки щороку до 01 травня.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Фізичним особам (громадянам) нарахування сум земельного податку і орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності (далі – орендна плата) проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки) на підставі:

    - даних державного земельного кадастру;

    - поданих платником земельного податку до контролюючого органу правовстановлюючих документів на земельну ділянку (у разі відсутності відомостей у базах даних ДПС);

    - отриманої від органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування інформації щодо укладених договорів оренди землі з фізичними особами (громадянами);

  -   поданих фізичними особами (громадянами) заяв про застосування пільги по земельному податку.

Контролюючий орган надсилає (вручає) податкові повідомлення-рішення про внесення земельного податку або орендної плати платнику за місцем його реєстрації до 01 липня поточного року.

Суми земельного податку та орендної плати, зазначені в податкових повідомленнях-рішеннях, підлягають сплаті протягом 60 днів з дня їх вручення.

Фізична особа (громадянин), яка є власником однієї або декількох земельних ділянок та має підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, повинна надати до 01 травня поточного року письмову заяву про застосування пільги у довільній формі до контролюючого
органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки та
документи, що посвідчують її право на пільгу. При цьому така пільга застосовується в поточному році.

У разі подання заяви про застосування пільги після 01 травня поточного року, пільга щодо сплати земельного податку починає застосовуватися з наступного податкового (звітного) року.

Пільг щодо сплати фізичними особами (громадянами) орендної плати нормами Податкового кодексу України не передбачено.

Отримати від ДПС інформацію про останні зміни в законодавстві та інформаційні листи можна не виходячи з дому

Однією з популярних послуг Державної податкової служби України, якою активно користуються платники податків, є безкоштовна розсилка на їх електронні скриньки інформації щодо останніх змін в законодавстві, термінів сплати податків, інформаційних листів ДПС тощо. База платників податків, яким направляється інформація, налічує 20,4 тис. осіб.

Нагадуємо, що спрощено механізм реєстрації на отримання інформації про останні зміни в законодавстві та інформаційні листи засобами електронної пошти.

Зробити це можна в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (ЗІР) та його мобільних додатках, в яких  запроваджено нову функцію, яка дозволяє бажаючим в два кліки зарєструватися на отримання такої інформації від ДПС.

 Реєстрація здійснюється через розділ ЗІР «Останні зміни в законодавстві» шляхом заповнення «Форми зворотнього зв’язку».

Форма 1-ДФ: оновлено довідник ознак доходів фізосіб

Міністерством фінансів України наказом від 26.05.2020 № 241 внесено зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку.

Так, змінами передбачено коригування Довідника ознак доходів фізичних осіб, зокрема:

Ознаку 106 розділили на:

– 106 “Дохід від надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду (пункт 170.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) (підпункт 164.2.5 ПКУ)”;

– 195 “Дохід від надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду, суборенду, емфітевзис згідно з пунктом 170.1 ПКУ (підпункт 164.2.5 ПКУ)”;

– 196 “Дохід від надання майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому пунктом (підпункт 164.2.5 ПКУ)”.

Ознаку 153 замінили дві нові:

– 153 “Основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому (підпункт 165.1.31 ПКУ)”;

– 197 “Основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку (підпункт 165.1.31 ПКУ)”.

Ознака 128 змінить назву: “Сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту інвалідів (підпункт 165.1.1 ПКУ)”.

Наказ набрав чинності з 01.07.2020 року.

Змінились строки реєстрації податкових накладних

Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ [4] «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон №466)  внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема в адмініструванні податку на додану вартість.

Так, змінились строки реєстрації податкових накладних складених при нарахуванні податкових зобов’язань відповідно до п.198.5 ст.198 та п.199.1 ст.199 ПКУ і у випадку перевищення бази оподаткування над фактичною ціною постачання:

- у разі відсутності реєстрації – 5% від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 3 400 грн (раніше – 50% від суми ПДВ і без обмеження за сумою штрафу);

- у разі несвоєчасної реєстрації – 2% від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 1 020 грн, незалежно від періоду запізнення (раніше – 10 – 50% від обсягу постачання без ПДВ в залежності від періоду запізнення і без обмеження за сумою штрафу).

Зазначені штрафи запроваджуються також щодо податкових накладних, складених за операціями, які звільнені від оподаткування або оподатковуються за ставкою 0% ПДВ.

Нагадаємо, що Законом №466 встановлено подовжений термін реєстрації в ЄРПН зведених податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких зведених податкових накладних, складених за операціями, визначеними п.198.5 ст.198 та п.199.1 ст.199 ПКУ.

Звертаємо увагу, що з 23.05.2020 таку реєстрацію потрібно здійснити протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому складені зазначені накладні.

Тобто, для зведених податкових накладних, складених за операціями, здійсненими у червні 2020 року відповідно до п. 198.5 ст. 198 та п. 199.1 ст. 199 ПКУ, граничним терміном реєстрації в ЄРПН є 20 липня 2020 року.

Зазнали змін терміни подання звітності для підприємців – загальників у разі ліквідації

Законом України від 16.01.2020 №466 – ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до п. 177.11 ст. 177 (діє з 23.05.2020 року).

Так, фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності суб’єкта господарювання – підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду.

Подавати таку податкову декларацію про майновий стан і доходи необхідно упродовж 20 календарних днів після закінчення місяця, у якому відбулося таке припинення (було – уподовж 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності).

Нагадаємо, що у разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Про особливості вручення ППР платникам податків на період дії карантину

На період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусу COVID-19 Акціонерним товариством «Укрпошта» до умов доставки, вручення та зберігання реєстрованих поштових відправлень внесено певні зміни.

Так, відповідно до пп 1.1.1 п.1.1 наказу АТ «Укрпошта» від 16.03.2020 №265 «Про особливості доставки (вручення) реєстрованих поштових відправлень на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусу COVID-19» (зі змінами та доповненнями) з 12 березня і до закінчення карантину АТ «Укрпошта» рекомендовані поштові відправлення (крім листів з позначкою «Судова повістка») будуть вкладатись до абонентських скриньок адресатів. Якщо абонентська скринька несправна, адресатів інформуватимуть про надходження рекомендованих листів повідомленнями або через мережу інтернет, або через засоби зв’язку – домашні чи мобільні телефони.

Згідно із Податковим кодексом України (далі ПКУ) нарахування фізичним особам сум податку на майно (податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортний податок та плата за землю) проводиться контролюючими органами, які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкові повідомлення – рішення (ППР).

Відповідно до ПКУ податок на майно фізичними особами сплачується упродовж 60 днів з дня вручення ППР (статті 266, 267 та 268 ПКУ).

ППР вважається надісланим (врученим) платнику податку, якщо його вручено особисто такому платнику чи його представникові, надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого місцезнаходження фізичної особи з повідомленням про вручення або у порядку, визначеному п.42.4 ст.42 ПКУ.

У разі, коли пошта не може вручити платнику ППР через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти ППР, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин,  ППР вважаються врученими платнику податків у день, зазначених поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення (п.58.3 ст. 58 ПКУ).

Враховуючи вищевикладене, датою вручення ППР платнику податків вважається дата вкладення такого ППР до абонентської скриньки платника податку зазначену в повідомленні про вручення (опущення в ящик).

Коли слід подавати повідомлення про об’єкти оподаткування

Форма 20-ОПП «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність». є одним з ключових елементів при визначенні реальності діяльності суб’єкта господарювання, адже, подаючи таку форму суб’єкт господарювання інформує про наявність у нього основних засобів (офісних, складських та інших приміщень, обладнання, транспорту, земельних ділянок) тощо.

Подача повідомлення за формою 20-ОПП передбачена ст. 63.3 Податкового кодексу України, якою встановлено обов’язок платників податків стати на облік в органах державної податкової служби, а також обов’язок повідомляти податкові органи про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням.

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП подається упродовж 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

Повідомлення за формою №20-ОПП мають подавати всі платники податків – як юридичні, так і фізичні особи – підприємці в разі наявності, виникнення, зміни типу об’єкта оподаткування.

Нагадаємо, об’єктами оподаткування або об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Однак, такі об’єкти повинні визначатися для кожного податку окремо, виходячи з норм відповідних розділів Податкового кодексу.

Тобто, у 20-ОПП зазначають усі приміщення, якими користується суб’єкт господарювання та має у своєму розпорядженні, усі види транспорту, заправки, скважини, котли, сховища, земельні ділянки та інше. Включаючи також об’єкти, які здаються в оренду та орендується у інших осіб.

Термін для списання боргу з єдиного внеску – 90 днів або треба встигнути до 31 серпня включно

2 червня 2020 року опублікований Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» від 13 травня 2020 року № 592-IX. Документ набирає чинності з 1 січня 2021 року.

Проте окремі норми цього Закону вступили у дію з 3  червня 2020 року. Це важливо для недіючих підприємців на загальній системі оподаткування та самозайнятих осіб. Адже нововведення стосуються списання сум недоїмки з єдиного внеску, штрафів та пені, нараховані на ці суми недоїмки певним категоріям за період з 1 січня 2017 року на підставі заяви такого платника.

Отже, із 3 червня 2020 року діють норми щодо списання суми недоїмки, нараховані платникам єдиного внеску з числа фізичних осіб – підприємців (крім підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за період з 01.01.2017 р. до дня набрання чинності Законом № 592 (03.06.2020), а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що оподатковується податком на доходи фізичних осіб. Детальніше про це – на сайті територіальних органів Головного управління ДПС В Іаано-Франківській області.

Податкові_новації: удосконалено правове поле для платників єдиного податку

Надвірнянське управління інформує про зміни для платників єдиного податку, передбачені Законом України від 16.01.2020 № 466-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», а саме:
- зменшується з 15-ти до 10-ти днів строк, до закінчення якого платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 5% може подати заяву про зміну ставки цього податку на 3% + 20% ПДВ;
- обмежується поширення пільги у вигляді земельного податку на платників єдиного податку 1-3 груп при наданні нерухомого майна в оренду;
- встановлюється, що анулювання реєстрації єдиного податку можливе у разі наявності податкового боргу, який перевищує 1020 гривень.

Уточнено терміни сплати податків

Коли граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Відповідні зміни внесені до п. 57.1 ст. 57  Податкового кодексу України  (далі – ПКУ) Законом України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Також, тепер ПКУ передбачає, що у разі визначення грошового зобов’язання податковим органом, платник податків зобов’язаний сплатити нараховану суму грошового зобов’язання протягом 10 робочих днів   (було – календарних), що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення (п. 57.3 ст. 57 ПКУ).

Поряд з цим нагадуємо, платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого  для подання податкової декларації.

 Надвірнянське управління ГУ ДПС в Івано-Франківській області.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/07/rozmischeno-formy-elektronnyh-dokumentiv-yaki-mayut-zastosovuvatys-subjektamy-hospodaryuvannya-korystuvachamy-prohramnyh-rro/

URLs in this post:

[1] https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

[2] від 20.09.2019  №128-ІХ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/128-20

[3] від 20.09.2019  №129-ІХ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/129-20

[4] Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/466-20#Text

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.