- Народна Воля - http://volya.if.ua -

У Надвірнянській центральній районній лікарні облаштували кімнату відпочинку для медиків

Posted By Модератор On 31.07.2020 @ 10:59 In Новини | No Comments

Громадська організація «Молода Просвіта Прикарпаття» за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) реалізує проєкт «Здорові медики – здорова громада». До співпраці залучено 16 медзакладів Івано-Франківської області. Серед них і Надвірнянська центральна районна лікарня.

У межах проєкту у медзакладі – у приймальному відділенні медицини невідкладної допомоги зробили кімнату відпочинку для медиків: закупили меблі, холодильник, мікрохвильову пічку, телевізор, кавомашину, кварцову лампу. Вартість кімнати – 65 тисяч гривень.

«Лікарі та медсестри працюють у посиленому режимі і не завжди є час на перепочинок. Медичним працівникам важко як і фізично, так і морально, – розповідає заступник медичного директора Надвірнянської центральної районної лікарні Іван Маланюк. – Важливо відновлювати сили. У створеній кімнаті відпочинку медики можуть розслабитися після зміни, обговорити день із колегами, подивитися цікаву передачу по телевізору».

received_302060027579182_1 [1]

У кімнаті відпочинку старалися створити домашню атмосферу, аби там медики змогли відмежуватись від стресів. А переживань у лікарів під час пандемії побільшало.

«У багатьох моїх колег почалося емоційне вигорання, адже медики не тільки лікують хворих, а також стають для них психологами. Пацієнти хочуть підтримки, виговоритися про свої страхи, а це забирає енергію у лікарів та медсестер. У нагоді тут якраз стає відпочинкова зона. У кімнаті можемо випити каву, «перезарядитися» і знову готові до праці», – ділиться головна медична сестра лікарні Ірина Стельмащук.

На презентацію кімнати відпочинку для медиків завітав заступник голови Надвірнянської районної ради Ігор Писклинець, який зазначив, що питання медицини зараз найбільш актуальне і працівникам лікарень, як ніколи, потрібна підтримка від громади.

«З бюджету ми закуповували обладнання, яке б допомогло лікарні отримати більше медичних пакетів допомоги і надавати більше якісних послуг пацієнтам. Ми цього досягли, ця лікарня стало опорною. «Молода Просвіта Прикарпаття» робить не менш важливі речі. Вони забезпечили комфортні умови для відпочинку медиків. Ми продовжуватимемо співпрацю з громадськими активістами, щоб разом і надалі покращувати медицину у районі», – додає Ігор Писклинець.

Ідея створити зони релаксу в активістів виникла ще у березні, коли пандемія на Прикарпатті тільки починалася. Серед прикарпатських медзакладів, де облаштували кімнати для медиків, вісім лікарень та вісім станцій, підстанцій швидкої допомоги в Івано-Франківську, Долині, Перегінському, Рожнятові, Галичі, Тлумачі, Тисмениці, Надвірній, Коломиї, Калуші, Городенці, Снятині, Яремче.

«Наша громадська організація розуміє, яке навантаження сьогодні лягає на медичних працівників. Саме для їх відпочинку, подолання стресу та запобіганню наслідкам професійного вигорання у лікарнях вирішили облаштувати зони релаксу, де лікарі зможуть відновитися після напруженого дня, – розповідає керівниця проєкту, голова «Молодої Просвіти Прикарпаття» Євгенія Бардяк. – Для створення кімнат відпочинку обрали ті 16 медзакладів, у яких найвища захворюваність на коронавірусну інфекцію, бо там і більш емоційно та фізично втомлюються медики».

Також у межах проєкту для лікарів, фельдшерів, медсестер проводять безкоштовні онлайн-консультації з психологами. Розмови з кваліфікованими тренерами допомагають медикам подолати наслідки професійного вигорання, перевантаження, стресів. «Молода Просвіта Прикарпаття» працює також над зйомками чотирьох відеороликів. До участі залучено працівників лікарень, бригад швидкої медичної допомоги, волонтерів, психологів та людей, які одужали від коронавірусу. Мета – відобразити складність професії медика та їх щоденну рутинну роботу, котра рятує життя іншим.

Проєкт «Здорові медики – здорова громада» організовує Івано-Франківська обласна організація «Молода Просвіта» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Тетяна КУЛІКОВСЬКА.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/07/u-nadvirnyanskij-tsentralnij-rajonnij-likarni-oblashtuvaly-kimnatu-vidpochynku-dlya-medykiv/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/07/received_302060027579182_1.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.