- Народна Воля - http://volya.if.ua -

В Івано-Франківську почала діяти перша на заході України лабораторія відновлення енергії з відходів

Posted By Модератор On 14.08.2020 @ 11:22 In Новини | No Comments

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу в межах проєкту «Відновлення енергії з твердих побутових відходів з використанням технологій теплового перетворення в транскордонному регіоні» відкрили першу на заході України лабораторію відновлення енергії з відходів.

Можливості відновлення енергії з ТПВ за допомогою технологій термічної обробки обговорювали фахівці трьох провідних університетів-партнерів транскордонного регіону (ІФНТУНГ, Технічного університету Клуж-Напока (Університетський центр в Байа-Маре), Технічного університету в Кошице) під час міжнародного семінару, який відбувся на базі університету нафти і газу, інформує пресслужба університету.

Для учасників заходу презентовано лабораторію визначення питомої теплоти згоряння ТПВ, яку обладнано у рамках проєкту EnyMSW. Це перша на території заходу України лабораторія, в якій визначатимуть енергетичний потенціал ТПВ. Її вартість – близько 40 тис. євро. За результатами досліджень, які проводитимуть у ній, сформують низку пропозицій для місцевих органів влади.

«Такі дослідження необхідні для того, аби оцінити економічну доцільність й інвестиційну привабливість побудови чи сортувальних ліній, чи сміттєспалювальних заводів, чи біогазових установок, адже інвестор має зрозуміти чи вигідно йому вкладати кошти. Без таких вимірювань ніхто не зможе сказати точно скільки насправді енергії міститься в смітті, яке стало такою великою проблемою для нашої держави. Іншими словами, наші дослідження в рамках цього проєкту – це науково обґрунтована основа, на якій будуть базуватись подальші дії з підвищення енергоефективності в регіоні», – розповідає про актуальність проблематики проректор університету, координатор проєкту EnyMSW Максим Карпаш.

Цифри та пропозиції, які нададуть чиновникам науковці університету, дозволять оцінити потенціал полігону в селі Рибне, з якого фахівці й відбирали проби для дослідження. Перші проби ТПВ для лабораторних досліджень науковці відібрали кілька місяців назад. Загалом після збору, сортування всіх відходів за категоріями і зважування було 5 зразків ТПВ по 6 кг кожний.

«У своїх дослідженнях ми керуємось рекомендаціями європейських партнерів, однак тут виникають деякі труднощі – ми повинні їхні методики адаптовувати під наші можливості. Так, наприклад, на полігоні сміттєсортувальна лінія працює не постійно, тому довелось вибрати методику, яка передбачає відбір ТПВ зі свіжих відходів, перевантажених з ущільнювача на поверхню сміттєзвалищ, – розповідає доцент кафедри екології Теодозія Яцишин. – У Європі, на відміну, до поводження з відходами підходять комплексно: тут добре налагоджене роздільне сміттєзбирання, а кожна ланка системи, починаючи від користувача, бере активну участь у цьому процесі. Підхід до поводження з ТПВ у цих країнах (Румунія, Словаччина) та, навіть, містах значно відрізняється як на законодавчому рівні, так і в управлінні на місцях, що залежить від розвитку промисловості, державної підтримки та свідомості місцевих жителів».

Згідно з першими результатами, найвищу енергетичну цінність має пластик.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/08/v-ivano-frankivsku-pochala-diyaty-persha-na-zahodi-ukrajiny-laboratoriya-vidnovlennya-enerhiji-z-vidhodiv/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.