- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Зупинися, прекрасна фотомить!

Posted By Модератор On 28.08.2020 @ 11:28 In Новини | No Comments

Ось уже 50 років гуртує до себе, об’єднує любителів фотомистецтва молодих, юних і ветеранів Надвірнянська самодіяльна фотокіностудія «Трембіта» Надвірнянського районного будинку культури.

Створили її на громадських засадах у 1970-му. Керівником став редактор тодішньої районної газети «Радянська Верховина» Микола Редько. Помітний внесок фотокіно­студійців Михайла Жируна, Дмитра Ковальчишина, Любомира Винника, Семена Дякура, Маркіяна Добрянського, Михайла Надвернюка, Георгія Хантіля, Івана Маківничука, Романа Краснодембського, Михайла Поповича та аматорів фотокіностудії. На той час в Івано-Франківську великим ентузіастом кіно- і фотомистецтва та керівником обласних фотолюбителів став Роман Іванович Кульба. Він з однодумцями ініціював наполегливі пошуки творчих, актуальних тем й експериментування у техніці фотографії, безліч цікавих світлин та сотні виставок.

У різні часи керівниками «Трембіти» ставали фотомитці, котрі постійно себе вдосконалювали, фотокіностудія зростила чимало майстрів художньої фотографії, відомих не лише на Прикарпатті, а й далеко за його межами. Пів століття творчого життя колективу «Трембіти» – це постійні пошуки творчого вдосконалення, самореалізації до нових фотовиставок і техніки зйомки.

Із перших днів своєї діяльності фотокіностудія стала центром згуртованості розвит­ку фотомистецтва у м. Надвірній та у нашому районі. Чимало фотоаматорів здобули високі нагороди – дипломи, численні подяки і грамоти. За цей період виросло багато майстрів художньої фотографії, відомих у нашому краї. Це – ветерани-фотомитці Наталія Коваль, Євген Головчук, Михайло Лукач, Іван Ерстенюк, Ярослав Нищей, Дмитро Максим’юк, Богдан Гуцуляк, Іван Ковальчук та інші.

DSC_9354-1 [1]

Фотокіностудія постійно оновлюється молодими і талановитими аматорами, котрі вдосконалюють свій творчий і професійний рівень. Серед них талановитий у різних жанрах фотосправи і відеозйомки фотохудожник Володимир Гринішак. Він захоплюється різною жанровою світлиною, зокрема, портретною, пейзажною, репортажною та макрозйомкою. У Володимира на рахунку численні фотовиставки у Надвірній та Івано-Франківську. За вагомий внесок і розвиток фотокіномистецтва нагороджений дипломами I ступеня, грамотами і почесними подяками.

Другий учасник нашої студії – талановитий художник і фотомитець та просто добрий товариш Ярослав Лозинський. Він теж експериментує у різних жанрах фотографії. Вдало виходять у нього усі види фотомистецтва, зокрема, має численні нагороди у пейзажній фотографії та фотогуморі. Брав участь торік у фотовиставці ХХІ Гуцульського фестивалю у Вижниці, де завоював диплом І ступеня.

DSC_9360-3 [2]

Не менш талановитий фотопейзажист-альпініст Віталій Менделюк, який надзвичайно любить знімкувати гори й архітектуру. Має численні нагороди за призові місця.

Володимир Питлюк перевагу віддає відеозйомці. На ХХІ Гуцульскому фестивалі у Вижниці отримав диплом І ступеня, а також Гран-прі у 2018-му. Багато працює над створенням нових відеофільмів та різних проектів документального кіно. Готує свою персональну фотовиставку.

Наймолодший учасник фотокіностудії «Трембіта» Сергій Надвернюк – надзвичайно талановитий пейзажист, портретист. Постійно вдосконалюється у творчому процесі фотомистецтва. До речі, дід Сергія теж був фотографом.

Дуже талановита і всебічно розвинута школярка Вероніка Квашніна. Вона – наймолодша, але пробує себе у всіх жанрах фотографії, постійно вдосконалює себе і підходить до творчості з усією відповідальністю.

Є багато молодих фото­студійців-початківців, які серйозно займаються мистецтвом фотографії. Наша студія повсякчас проводить роботу з фотоаматорами, організовує конкурси та виставки, обмінюється виставками і з іншими районами та в м. Івано-Франківську. Протягом п’ятьох десятиліть понад сот­ні тематичних і персональних виставок художньої та документальної фотографії показані у містах Надвірна та Івано-Франківську. Такі фотовиставки користувалися великою популярністю у глядачів та шанувальників.

Фотоаматори «Трембіти» проводять велику роботу зі збереження звичаїв, обрядів нашого краю, районних свят та фестивалів.

hrynishak_020 [3]

Зараз у студії «Трембіта» 12 учасників. Для них відкриваються нові горизонти для творчості і популяризації фотомистецтва. Приємно, що фотостудійці у постійних пошуках нового, непізнаного. Побажаємо їм творчого злету, натхнення та пориву до мирного і щасливого життя фотостудії «Трембіта»!

У наші дні засобами фотомистецтва фіксуємо події історії, фотожурналістики, народних традицій, документалістики тощо. Фотокіностудійці працюють над створенням нових фотовиставок та відеофільмів, в яких наскрізною темою є патріотизм, любов до свого народу та рідного краю.

За творче життя фотокіностудія «Трембіта» досягла великих здобутків і нагород. Зокрема, п`ять Гран-прі, вісім дипломів І ступеня, десятки інших дипломів, подяк та різних обласних і Республіканських нагород. У творчому доробку – чимало буклетів та 5 брошур про природний заповідник «Горгани», декілька фотоальбомів про Надвірну, серед них майже раритетний на сьогодні «Надвірна: поема у світлинах». Плідною також стала співпраця із світлої пам`яті краєзнавцем Михайлом Максим`юком.

Окремо відзначимо фотолітстудійця Володимира Гринішака, який наполегливо працює над створенням буклетів міста та району. Він – автор світлини-карти «Дністровський каньйон – природне диво України» та брошур «Надвірнянщина», «Середньовічні замки та оборонні споруди», «Надвірнянщина запрошує», «Надвірнянський замок Краснодвір».

Із приходом нового керівника фотоаматорів навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Михайла Крицуна змінився стиль роботи фотоклубу, значно покращилась організація і розвиток фотомистецтва на Прикарпатті.

Спільно із фотостудійцями області готуємо великі фотовиставки, присвячені 50-річчю від дня заснування «Трембіти». Також плануємо відкрити фотовиставку у Музеї історії Надвірнянщини. Велика подяка всім працівникам Музею, які неодноразово сприяли різним фотовиставкам творчо-мистецької «Трембіти». Передусім, щира вдячність Уляні Бошко, Андрієві Василіву та іншим працівникам Музею. Фотостудійці висловлюють щиру подяку начальнику відділу культури РДА Олександрові Зварчуку та директорові районного будинку культури Іванові Романюку – за сприяння та надання допомоги в організації фотовиставок у РБК і на Міжнародних Гуцульських фестивалях та у виданні каталогу про фотокіностудію.

Усі наші заходи, події регулярно висвітлюють та інформують про них на сторінках «Народної Волі», головним редактором якої є Іван Гриджук, а також ТРК «Надвірна» – директор Богдан Климковецький, та завдяки студійцю Володимирові Питлюку.

У творчому проекті фотокіностудії заплановано значні завдання – виставки на обласному, Республіканському та Міжнародних рівнях і фотовідеовиставки між обласними фотостудіями, різноманітні фотоконкурси, репортажі. Протягом цього року, приміром, у Надвірній провели вісім фотовиставок, дві – в Івано-Франківську та представили чотири відеофільми Володимира Питлюка.

Не все задумане вдається реалізувати і в творчості, і в житті. Як і у всіх фотохудожників є мрії, які не втілилися у життя. Ми, сущі фотомитці «Трембіти», ще у боргу перед вшануванням і пропагуванням творчої спадщини світлої пам`яті фотохудожників Степана Назаренка, Павла Дробяка, Василя Пилип`юка. Вони достойні нашої вагомої поваги як наставники з фотомистецтва. Але головне – це шлях до Всевишнього, творити для нашого народу своїми чистими почуттями душі і серця. Шануймо один одного, живімо у мирі, любові і честі. Бо все починається з любові, із себе. Тому будьмо гідними жити і творити на благо нашого краю й України!

Роман ГЛОДАН,

керівник народного аматорської

фотокіностудії «Трембіта»

Надвірнянського районного

будинку культури.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/08/zupynysya-prekrasna-fotomyt/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/08/DSC_9354-1.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/08/DSC_9360-3.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/08/hrynishak_020.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.