- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«Інтереси України та громади Надвірнянщини понад усе – так було і буде!» – голова районної ради Іван Гурмак

Posted By Модератор On 23.10.2020 @ 11:31 In Самоврядування | No Comments

Депутатський склад Надвірнянської районної ради сьомого скликання невдовзі завершує свою діяльність. Про перемоги і поразки, здобутки та невдачі, а також чим пишається і що не встигли зробити районні обранці читайте у розмові з головою районної ради Іваном Гурмаком.

Гурмак [1]

«…скликано 34 сесії районної ради, прийнято 795 рішень…»

Надвірнянська районна рада сьомого скликання складається із 36 депутатів, більшістю голосів яких мене обрали представником депутатського корпусу. Основними завданнями, які я та районні обранці ставили перед собою, це – соціально-економічний, духовний та культурний розвиток району, покращення надання освітніх і медичних послуг, інфраструктура. Спільно з громадою Надвірнянщини нам вдалося зробити район одним із перспективних та гідних європейських стандартів. І це факт, доказом цьому є беззаперечне збереження Надвірнянського району, як адміністративної одиниці територіального устрою.

Ми працювали у непростих умовах однією командою, знаходили спільну мову у вирішенні важливих економічних і соціальних питань, реалізації як загальнодержавних, так і прийнятих нами районних програм. Для депутатів районної ради стало важливим реалізовувати окреслені цілі, гідно приймати виклики сьогодення і в жодному разі не підвести наших виборців. За таким принципом працювали протягом 5 років.

За цей період скликано 34 сесії районної, прийнято 795 рішень районної ради як щодо забезпечення життєдіяльності району, так і щодо різних подій у державі, зокрема, російської агресії на сході України. Завдання депутата місцевої ради – працювати злагоджено, обдумано, сповідуючи, у першу чергу, інтереси жителів району і таких принципів повинен дотримуватися кожен представник громади.

«…відкрито 15 спортивних майданчиків зі штучним покриттям! Пишаємось»

Як батько трьох дітей я розумію наскільки важливо створити гідні умови як навчання, так і дозвілля для підростаючого покоління, тому за час каденції великої уваги надали будівництву спортивних і дитячих майданчиків.

Співпраця органів місцевого самоврядування (сіл, селищ, міста й ОТГ району) із районною радою, обласною радою та державним бюджетом дало можливість будівництва і реконструкції рекордної кількості, а саме 15 майданчиків зі штучним покриттям. Тільки вдумайтесь: за станом на початок каденції у районі налічувалося 31 населений пункт, тому жителі майже кожного другого населеного пункту (с. Молодків, с. Стримба, с. Лоєва, с. Делятин, с. Черник Зеленської сільської ради, м. Надвірна (2), с. Перерісль, с. Пнів, с. Верхній Майдан та ін.) отримали сучасні спортивні майданчики для занять футболом, волейболом, баскетболом. Крім того, у тих населених пунктах, де такого майданчика ще немає, вдалося принаймні підготувати документацію та сам проект будівництва, тож очевидно, що таки у кожному селі дітки матимуть сучасні умови для занять спортом. Можемо пишатися цим? Можемо і пишаємось.

«…будівництво автономної котельні коштувало районному бюджету 1 млн. 800 тис. гривень, але це поклало край «тепловому шантажу»

Одним із значних досягнень та виконаних обіцянок вважаю будівництво та запуск у Надвірній автономної газової котельні, яка надає тепло бюджетним установам міста та обслуговує заклади освіти. Всі пригадують той час, коли постачальник тепла у заклади освіти району, зокрема, у Надвірнянські ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 та №2, а також районного центру дитячої творчості і національно-патріотичного виховання молоді, два роки поспіль зривав початок опалювального періоду в районі. З районного бюджету профінансовано 1 млн. 800 тис. грн.

Така необхідність виникла через щорічний «тепловий шантаж», що влаштовувало підприємство ТзОВ «Струмок». Це питання я особисто тримав на контролі і виходом із цієї ситуації стало будівництво згаданої котельні. Упевнений, що зроблено велику справу для міста і району загалом. Ми довели, що не піддаємося на маніпуляції і, головне – діти більше не будуть «заручниками» недобросовісного підприємця. Крім того, побудова котельні відбилася значною економією коштів в оплаті за теплопостачання та щорічно економить кошти районного бюджету.

«…Інклюзивно-ресурсний центру для навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами став місцем підтримки й допомоги в інтегруванні особливих діток»

Одним із досягнень цієї каденції вважаю створення Інклюзивно-ресурсного центру для навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами. Запровадження інклюзивного навчання створює передумови для інтегрування дітей з особливими освітніми потребами, у тому числі з інвалідністю, у загальноосвітній простір. Це дозволяє дітям перебувати у соціумі, спілкуватися та навчатися зі своїми однолітками, разом з ними рости й розвиватися. Депутатський корпус районної ради підтримав такий проект і для його реалізації виділили 800 тис. гривень із районного бюджету.

«Проведення реорганізації школи-інтернату у гімназію № 5 – це збережені робочі місця та можливість здобуття освіти дітьми із малозабезпечених сімей, дітьми-сиротами, тими, котрі опинилися у складних життєвих обставинах»

Вважаю неправильною позицію держави щодо закриття шкіл-інтернатів, в яких навчалися діти із малозабезпечених сімей, діти-сироти та діти, котрі опинилися у складних життєвих обставинах. На жаль, в Україні чимало соціально-незахищених сімей, не всі діти мають можливість навчатися у загальноосвітніх школах, тож завданням держави повинне стати піклування про юних українців. Хто їх виховуватиме після уроків у ЗОШ? Відповідь одна – вулиця…

Дякуючи депутатам районної ради, нам вдалося зберегти навчальний заклад, провівши його реорганізацію й створивши на базі школи-інтернат гімназію №5. На сьогодні у навчальному закладі збережено колектив працівників, навчаються і проживають діти із малозабезпечених сімей, діти-сироти, діти, котрі позбавлені батьківського піклування, діти, які просто здобувають середню освіту. Для діток організовано чотириразове харчування та можливість проживання у гімназії протягом робочих днів тижня, і це все за кошти районного бюджету. Дякую колегам-депутатам та всім небайдужим за підтримку.

«…22 пакети медичних послуг для жителів Надвірнянського району, присвоєння статусу «Опорної лікарні» для КНП «Надвірнанська ЦРЛ

Надвірнанської районної ради», створення первинної медичної ланки, проведення капітальних ремонтів у закладах медицини…»

У процесі реформування медичної галузі в Україні районна рада утворила три комунальних підприємства у сфері надання медичних послуг:

  • 1) КНП «Надвірнянський некомерційний центр первинної медичної допомоги» Надвірнянської районної ради;
  • 2) КНП «Надвірнянська центральна районна лікарня» Надвірнянської районної ради;
  • 3) КНП « Дитяча лікарня Надвірнянського району Надвірнянської районної ради».

Мільйони гривень із районного бюджету спрямували саме на медицину. Здоров’я жителів Надвірнянщини стало основним пріоритетом діяльності районної ради. І, як бачимо, недаремно, адже коронавірусна пандемія підкреслила важливість фінансування медичної галузі.

Зупинюся на КНП «Надвірнянська центральна районна лікарня» Надвірнянської районної ради, яка є однією з «Опорних лікарень» Івано-Франківської області й отримала можливість надання 22-х пакетів послуг для жителів району й області, що фінансують за рахунок коштів Національної служби охорони здоров’я України.

Менеджмент керівництва лікарні, помножений на бажання та професіоналізм депутатського корпусу Надвірнянської районної ради, дав можливість прийняття відповідних управлінських рішень, що вилилося у створення однієї із кращих лікарень в області. Закупівля відповідного обладнання для потреб КНП «Надвірнянська центральна районна лікарня» за рахунок коштів районного бюджету на 2 млн. грн. дало можливість надання якісніших медичних послуг жителям, а фінансування Національної служби охорони здоров’я України нашої «Опорної лікарні» позитивно вплинуло на виплату вчасної і повністю заробітної плати працівникам ЦРЛ.

Одним із пакетів послуг є послуга з лікування хворих на СОVID-19 (коронавірусної інфекції). В умовах всесвітньої пандемії із захворювання на СОVID-19 зараз КНП «Надвірнянська центральна районна лікарня» є однією із небагатьох лікарень області, яка якісно надає послуги з лікування цієї недуги. Вчасна закупівля засобів індивідуального захисту, необхідного обладнання, перепрофілювання відділів, вчасні управлінські та професійні рішення керівництва лікарні та завіду­вачів інфекційного, терапевтичного та відділення інтенсивної терапії дали можливість за мінімальних втрат лікувати не тільки жителів Надвірнянського району, а й області.

На черговій сесії районної ради 10 вересня 2020 року депутати районної ради прийняли рішення про виділення з районного бюджету 600 тис. грн. для ремонту інфекційного відділення КНП «Надвірнянська центральна районна лікарня».

Не можна залишити поза увагою створення первинної медичної ланки у районі, до якого районна рада також активно долучилася, а, головне, вчасно. Адже у результаті населені пункти отримали лікарські амбулаторії, транспортні засоби та сучасне медичне обладнання.

Враховуючи реформування медицини і сприяння медичним працівникам щодо можливості надавати належні послуги первинної ланки, районна рада погодилася на співфінансування будівництва лікарської амбулаторії у с. Зелена, де вартість робіт сягає 8 млн. грн. Дякуючи депутатському корпусу районної ради лікарська амбулаторія на сьогодні вже збудована. Питання її відкриття, як на мене, затягується, але тут відповідальність несе управління капітального будівництва ОДА, яке виступає замовником робіт.

«….фестивалі, чемпіонати, відзначення національних свят, гідне вшанування пам’яті Героїв, культура та дозвілля Надвірнянщини – це приклад єдиної громади»

Надвірнянський район став місцем справжніх фестивалів, зокрема, «Дженджурфист» та «Файне Різдво у Надвірній», а також двічі проведений «Фестиваль повстанської пісні ім. Софії Галечко» і Фестиваль чоловічих хорів «Вознесись, Україно!»; чемпіонатів, серед яких проведення шостого чемпіонату світу з футболу серед українських діаспорних команд; гідного відзначення національних свят та вшанування пам’яті Героїв, а саме традиційний марш у пам’ять Романа Шухевича, хода пам’яті загиблих оборонців Дебальцевого; насиченим дозвіллям, а це і літературні вечори, кінопоказ під відкритим небом, молодіжно-розважальне шоу; різного роду спортивними турнірами (волейбол, міні-футбол) та вперше проведеним у 2019 році «Богатирським турніром».

Чимало проведено заходів національно-патріотичного виховання молоді. Свідома й вольова молодь – це запорука сильної держави, наше майбутнє.

«…Замок Куропатвів – одна з візитівок Надвірнянського району, яку необхідно зберегти»

У 2017 році на XV сесії районної ради ухвалили рішення про укладання Охоронного договору на пам’ятку архітектури національного значення замку ХV ст. у с. Пнів. Наступним кроком стало впорядкування документації та початок реставраційних робіт на території твердині. Замок Куропатвів – одна з візитівок Надвірнянського району, яку необхідно зберегти.

«…інтереси України та громади Надвірнянщини – понад усе»

Надвірнянська районна рада прийняла низку звернень до вищого керівництва держави, зокрема, щодо захисту національних інтересів та унеможливлення будь-яких переговорів із російським окупантом, а також щодо захисту традиційних сімейних цінностей, на продовження мораторію щодо вивезення лісу-кругляка, виступала проти продажу української землі та встановлення абонплати для жителів за транспортування газу, закликала присвоїти звання Героя України Степанові Бандері та Романові Шухевичу, зверталася щодо заборони московського патріархату на території України та багато іншого.

Максимально намагалися надати уваги допомозі учасникам російсько-української війни (детальніше про це можна ознайомитися на офіційній сторінці БФ «Свобода Гідність Перемога»). Серед депутатів районної ради є учасники бойових дій, зокрема, Василь Білоус, Іван Вовчук та Михайло Нагорняк. Також серед депутатів районної ради є волонтери, одні, котрі допомагають на місцях, інші ж везуть волонтерську допомогу безпосередньо на передову, як от Ігор Голіней та Володимир Черленюк. Я особисто завжди фінансово долучаюсь до різних волонтерських заходів чи поїздок. Крім того, неодноразово районна рада долучалася до проведення збору волонтерської допомоги, як от акція «Великодній кошик для бійця АТО».

У Надвірнянському районі сім загиблих захисників і районна рада прийняла рішення щодо фінансової допомоги сім’ям загиблих.

Надвірнянщина має великий природний потенціал. Тут зосереджено видобуток нафти та газу. Зокрема, для жителів району важливою є робота таких промислових підприємств, як НГВУ «Надвірнанафтогаз» та ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття». Тому в 2017 році за підтримки районної ради у вигляді прийнятих звернень до керівників відповідних органів державної влади отримані спецдозволи на користування надрами Битків-Бабченського газоконденсатного родовища підприємствами СП «Укркарпатойл» та НГВУ «Надвірнанафтогаз».

«…дякую кожному жителю району за розуміння, підтримку і конструктивну критику, бо не критикують тільки того, котрий нічого не робить»

Звісно, розумію, що людей найбільше хвилюють аварійні дороги й мости, поводження з ТПВ, добудова й будівництво об’єктів інфраструктури, приміром, школа, садок чи плавальний басейн, але такі глобальні питання повинні вирішувати на державному рівні, а органи місцевого самоврядування охоче б підставили плече допомоги. Однак, все-таки, вдалося у співпраці з міською, селищними, сільськими й обласною радами покращити наш Надвірнянський район і той, котрий не бачить позитивних змін, просто не хоче їх бачити. Є така категорія людей, котрі, коли розповідаєш про реальні зроблені справи, все одно скажуть, що цього недостатньо. Але я переконаний, що ті зміни, які я перерахував вище, служитимуть громаді не один рік, а це головне. Крім того багато із зробленого явно не поміститься на кількох сторінках газети, але кожен може перечитати інформацію з поданих раніше звітів голови районної ради, які є у вільному доступі.

Хочу подякувати громаді Надвірнянщини за розуміння, підтримку і конструктивну критику, бо не критикують тільки того, котрий нічого не робить. Слова вдячності висловлюю за плідну каденцію сьомого скликання, за співпрацю та повагу одне до одного депутатському корпусу, міському, сільським, селищним головам і головам ОТГ, депутатам обласної ради та народним депутатам України 87-го округу, працівникам виконавчого апарату районної ради та керівництву районної державної адміністрації, як попередньому, так і чинному.

Діяльність голови та депутатського корпусу районної ради сьомого скликання була максимально відкритою, адже протягом каденції постійно інформували жителів району про прийняті районною радою рішення, події, заходи та багато іншого. Як голова районної ради, я щороку звітував у засобах масової інформації про виконану роботу за поточний рік.

Усе пізнається у порівнянні. Тож напередодні місцевих виборів бажаю зробити правильний вибір.

Прес-служба

Надвірнянської районної ради.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/10/interesy-ukrajiny-ta-hromady-nadvirnyanschyny-ponad-use-tak-bulo-i-bude-holova-rajonnoji-rady-ivan-hurmak/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/10/Гурмак.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.