- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Презентація книги Юрія Шкрумеляка «Крівавий шлях. Чота крилатих»

Posted By Модератор On 23.10.2020 @ 11:35 In Ми - українці | No Comments

16 жовтня ц. р. у Ланчинській міській бібліотеці для дорослих відбулась презентація книги Юрія Шкрумеляка «Крівавий шлях. Чота крилатих», упорядник якої голова Івано-Франківської обласної організації НСПУ, поетеса, перекладачка, есеїстка Світлана Бреславська. Видання присвячено століттю Листопадового чину – проголошення незалежної Української держави, 125-ій річниці з дня народження та 55-й річниці смерті Юри Шкрумеляка.

бібліотека_ланчин [1]

Презентацію розпочали піснею «Про Україну», яку виконали учениці Ланчинського ліцею ім. Ю. Шкрумеляка, О. Зубко та Т. Дем`янців. Присутні хвилиною мовчання вшанували світлу і незабутню пам`ять славного краянина, поета Cічового стрілецтва, письменника, вчителя, редактора журналу «Дзвіночок». Учениці ліцею прочитали вірш Марії Яновської «Юрій Шкрумеляк», в якому прозвучала образна інтерпретація біографії поета.

Вірш «За рядами ряди» – один із перших друкованих віршів поета, прочитала бібліотекар Любов Дутчак. Зворушливу стрілецьку пісню Михайла Гайворонського на слова Юрія Шкрумеляка виконали учасники ансамблю «Сонет». Сила і велич стрілецької пісні в тому, що у ній відчувається молодий порив, у ній спогад про криваві бої на горі Маківка.

Юрій Шкрумеляк писав вірші, поеми, прозу. Один із його прозових творів повість «Чета крилатих» уперше надрукована у видавництві «Червона калина» у 1929 році. Окремою книжкою не перевидавали аж до 1954 року. У честь згаданих трьох ювілеїв повість надрукована втретє.

Світлана Бреславська презентувала учасникам зустрічі нову книгу. Крім повісті «Чета крилатих», у книзі надруковано цілісний автобіографічний твір колишнього січового стрільця, українського поета і дитячого письменника з трагічною долею. В окремих описових оповідях, новелах передана трагедія Української Галицької Армії («Чотирикутник смерті»).

«Чета крилатих» – історико-пригодницька повість з елементами фантастики і містики. Світлана Бреславська ознайомила присутніх зі змістом книги, прочитала уривок із повісті, розповіла про історію написання книги.

Директор Ланчинського ліцею Тетяна Дикан подякувала Світлані Бреславській за безцінний подарунок, як для літератури, так і для Ланчина, і вручила квіти. Спогадами про Юрія Шкрумеляка поділився уродженець Ланчина, член Національної спілки художників України, скульптор, поет Василь Андрушко.

Світлана Бреславська ознайомила присутніх зі ще одним грандіозним проектом – перекладом польською мовою збірки поезій Тараса Мельничука «Князь роси», яка надрукована в Івано-Франківському видавництві «Місто НВ». Її обкладинка ілюстрована твором живопису «Мамаї-квартет» Василя Андрушка. Знаний на Прикарпатті та за його межами талановитий художник, скульптор, поет поділився спогадами про дружбу із Тарасом Мельничуком. Завідувачка Ланчинської міської бібліотеки для дорослих Марія Попович прочитала свій акровірш «Юрій Шкрумеляк» та подякувала гостям зустрічі за змістовні розповіді. Презентовані книги – безцінний скарб для Ланчинської бібліотеки. Адже люди мало знають про подвиги січових стрільців, про терени боротьби і перебіг визвольних змагань початку минулого століття. М. Попович,С. Бреславська,В. Андрушко,М. Яновська та Л. Дутчак поставили квіти до пам`ятника Юhs. Шкрумеляку, інформує Ланчинська міська бібліотека для дорослих.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/10/prezentatsiya-knyhy-yuriya-shkrumelyaka-krivavyj-shlyah-chota-krylatyh/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/10/бібліотека_ланчин.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.