- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Сірководневе джерело у молодківському Красному Верху

Posted By Модератор On 16.10.2020 @ 16:40 In Новини | No Comments

Село Молодків здавна славиться видобутком солі. І зараз у центрі села знаходиться окультурене джерело з солоною водою, до якого з’їздяться чи не з усієї околиці, щоб набрати славнозвісної молодківської соровиці для засолювання капусти, огірків, сала, тощо.

У давнину у селі був розвинений солеварний промисел, який сприяв статусу містечка. Зараз зовнішній вигляд досить привабливий завдяки реалізованому проекту попереднім сільським головою Василем Кисляком. Небайдужі молодківчани складають вірші, пісні про соровицю та знімають фільми.

Ботанічною пам’яткою Молодкова є велетень дуб, який росте у центрі села. Йому понад 400 років. У народі його називають «Вуйко Дуб». Не одне покоління він пережив та ховає у собі незвідані таємниці, про які можна тільки здогадуватися.

Коли злий буревій пронісся Молодковом у 1991-му, то він нищив усе на своєму шляху. Діставшись до лісового масиву, ущент повикорчовував усі дерева. Коли на ранок люди прийшли до лісу, то побачили страшні руїни – ціла поляна вкрилась понівеченими деревами. Тільки одна ялиця гордо стояла і випрямлялась вгору. Згодом люди розгледіли у ній тризуб і стали називати її символом державності нашого села.

Якщо ви думаєте, що справжні патріоти перевелися, то глибоко в цьому помиляєтеся. У цьому переконує, зокрема, приклад жителя Молодкова Володимира Бабія, який доклав чимало зусиль та коштів і окультурив джерело в урочищі Прохідці, цим самим збагативши культурну і духовну спадщину рідного села.

Та не тільки соровицею багата молодківська земля, а, як відомо, на цій території за 200 метрів від населеного пункту, в урочищі Красний Верх, знаходиться сірководневе джерело, де за австрійського панування збудували профілакторій, куди з’їздилося найбільш вишукане панство з Кракова та Варшави для лікування та оздоровлення. І до сьогодні тут збереглися залишки бруківки, по якій фіарки підвозили панів. Вода жовтуватого відтінку із запахом тухлих яєць усе ж таки чарувала польських та австрійських панів, робила їхнє тіло ніжнішим та привабливішим. З цієї ропи виготовляли всякі мазі для охолоджування шкіри, для лікування екземи та шкірних захворювань. Вода ця – страшний ворог для зобу, багато її пити не можна, бо відразу «лапає» за горло, зате допомагає ендокринній системі.

Які ще цілющі властивості має сірководневе джерело у Молодкові – цікавить чи не усіх жителів і вони усілякими способами прагнуть привернути до нього увагу та відкрити санаторій у рідному селі , адже усі задатки для цього є.

Уляна Пилип`юк,

художній керівник

Молодківського будинку культури.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/10/sirkovodneve-dzherelo-u-molodkivskomu-krasnomu-verhu/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.