- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Телерадіокомпанія «Надвірна» про актуальні питання Електронного кабінету платникам Надвірнянщини

Posted By Модератор On 27.10.2020 @ 11:09 In Інформує ГУ ДПС в Івано-Франківській області | No Comments

Начальник Тисменицького відділу електронних сервісів Марія Модіна проінформували слухачів про новації, які запроваджуються з введенням в дію Закону України від 14 липня 2020 року №786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців».

Посадовець проінформувала що, електронний кабінет платника податків є захищеним, персоналізованим та безпечним електронним сервісом, який надає безконтактні способи взаємодії платників податків та Державної податкової служби України з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, який здійснюється з будь-якого комп’ютера, підключеного до Інтернету, шляхом автентифікації.

Марія Модіна відмітила, що Електронний кабінет працює цілодобово в реальному часі і не вимагає використання жодного додаткового програмного забезпечення. Цей сервіс надає змогу створити та надіслати до ДПС електронні документи: податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платниками окремих податків тощо.

Зокрема, внесені зміни до пункт 42.1 статті 42 Податкового Кодексу України, а саме: щодо відображення в електронному кабінеті податкових повідомлень – рішень, податкових вимог або інших документів з питань адміністрування податків, зборів, платежів, податкового контролю, у тому числі з питань проведення перевірок, звірок, адресованих контролюючим органом платнику податків. Пунктом 42.4 статті 42 Кодексу встановлено, що платники податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті, можуть здійснювати листування з контролюючими органами засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України “Про електронні документи та електронний документообіг” та “Про електронні довірчі послуги”.

Вона нагадала, що Законами України від 20 вересня 2019 року № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» розширено сферу застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Так, з 1 серпня 2020 року впроваджено систему функціонування програмних РРО (ПРРО) і це є першим етапом змін до законодавства. З 1 січня 2021 року почнеться другий етап: буде розширений перелік видів діяльності, для яких використання РРО (традиційних або програмних) є обов’язковим та запроваджено механізм кешбек. З 1 квітня 2021 року почнеться третій етап, коли використання РРО стане обов’язковим для  фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

Начальник відділу нагадала, що за допомогою Електронного кабінету можна дізнатись про податковий борг та проінформувала,що Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві внесено зміни до п. 59.3 ст. 59 ПКУ, відповідно до яких податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов’язання. Якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, однак не була погашена в повному обсязі, податкову вимогу платнику додатково не надсилають.

Марія Модіна закликала платники податків іти в ногу з часом – подавати звітність в електронному вигляді, користуватись зручними електронними сервісами Державної податкової служби.

Про новації законодавства через телерадіокомпанію «Надвірна»

Старший державний інспектор Тисменицького сектору організації роботи Оксана Іваночко ознайомила телеглядачів ТРК «Надвірна» із змінами щодо подачі та порядку заповнення Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку.

Оксана Іваночко повідомила, що 01.07.2020 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 26.05.2020 № 241 «Про затвердження Змін до додатка до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку» (далі – Наказ № 241), яким внесено зміни до Довідника ознак доходів. При цьому зміст форми № 1ДФ не змінився.

Так, у Розділі 1 Додатку «Довідник ознак доходів фізичних осіб» чинні назви ознак доходів приводяться у відповідність до норм Податкового кодексу України, а саме:

1. ознаку 153 «Основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку» розділено на дві:

- 153 «Сума поворотної фінансової допомоги наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому»;

- 197 «Сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку»;

2. розподілено види доходів з ознаки 106 (за нею відображалися всі види доходів щодо оренди нерухомості та землі) на ознаки:

- 106 «Надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду»;

- 195 «Надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду або суборенду, емфітевзис»;

- 196 «Надання майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в лізинг, оренду або суборенду».

3. зі змісту ознаки доходу 125 видалено інформацію про внески за договорами довгострокового страхування життя;

4. викладено у новій редакції ознаку доходу 128.

Під цією ознакою будуть зазначатися сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту інвалідів. Під цієї ознакою також потрібно буде відображати допомогу по вагітності та пологах.

Податківець звернула увагу, що сьогодні у платників є можливість отримати всю необхідну інформацію, довідки, консультації, подати звітність до податкових органів без особистих візитів до податкових органів.

Для комфорту, економії часу, особливо для власної безпеки під час дії карантину, використання дистанційних комунікацій є найбільш раціональним. Офіційними джерелами інформації у мережі Інтернет для платників податків є вебпортал «Державна податкова служба України» та субсайт «Територіальні органи ДПС у Івано-Франківській області» , де розміщується актуальна, щоденно поновлювана та важлива інформація для платників податків.

В умовах дії карантину залишається актуальним також максимальне використання електронних сервісів Державної податкової служби України, зокрема ІТС «Електронний кабінет».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/10/teleradiokompaniya-nadvirna-pro-aktualni-pytannya-elektronnoho-kabinetu-platnykam-nadvirnyanschyny/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.