- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Осип Васьків – художник, педагог, журналіст

Posted By Модератор On 20.11.2020 @ 11:44 In Людина та її справа | No Comments

У неділю, на свято Дмитрія, у Делятині відбулася поминальна панахида з нагоди 125-ї річниці від дня народження Осипа Васьківа (1895-1972 рр.) – художника, педагога, журналіста, а також   зустріч-присвята, на якій урочисто погасили персоніфіковану марку й іменний конверт (на світлині), виготовлені за ідеєю та консультацією Андрія Захарківа-Олійника, художнє оформлення Андрія Пилюха.

листівка [1]

Вшанувати пам’ять художника зібралися Василь Юсько – отець церкви Різдва Пресвятої Богородиці, Тарас Возняк – директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького, Зеновій Мазурик – заступник директора цієї галереї, Андрій Захарків-Олійник – автор ідеї і головний доброчинець, Микола Зимомря – професор, академік Академії наук вищої школи України, Юрій Прохасько – письменник, перекладач, Михайло Небелюк – викладач Бориславського медичного коледжу, Орест Обухівський – колекціонер, член Товариства української мови у м. Львів, Юлія Яворська – художниця і науковий співробітник Музею мистецтв Прикарпаття, Василь Касіянчук – доцент, завідувач кафедри архітектури та містобудування Івано-Франківського університету права ім. Короля Данила Галицького, Наталія Штаєр – похресниця художника, члени НСЖУ Василь Левицький – завідувач музею Марійки Підгірянки і Світлана Флис – старший науковий співробітник Яремчанського музею етнографії та екології Карпатського краю, а також Василь Білецький – меценат, Богдан Клим`юк – селищний голова Делятинської ОТГ та автор цих рядків (на світлині – справа), а також Віра Кухтарук – секретар селищної ради та інші.

музей [2]

Про художника

Народився Осип Васьків 8 листопада 1972 року в містечку Йорданів біля Кракова, тато родом із Буського району на Львівщині, проходив військову службу.

У Львові, куди після смерті батька переїхала родина Васьківих, закінчив школу, навчався у Львівській учительській семінарії (1911-1917 р.), закінчив із відзнакою. Після закінчення семінарії вступив до Вільної Академії мистецтв у Львові (1917-1921 р.). Далі – Вища школа журналістики у Варшаві (1921-1922 р.), потім рік вивчав санскрит як слухач Львівського університету.

Малювати почав ще у підлітковому віці під враженням від Делятина та Карпат, де перебував із батьком. У 1920-х виставлявся на різних виставках у Львові та Варшаві разом із відомими художниками, зокрема, Казимиром Малевичем (Варшава, 1929 р.). З 1917 до 1929 року працював учителем малювання та креслення у Варшавській зразковій школі при Курсах Педагогічних.

Із 1930 року жив і працював у Делятині учителем та завучем школи. Переслідувався всіма режимами за свої українські та релігійні переконання.

Помер 7 липня 1972-го, похований у Делятині.

Працював у різних жанрах і техніках, основні – графіка, живопис, портрет, офорт. Віртуозно грав на скрипці. Власник однієї з найбільших бібліотек Делятина.

Про спадщину

Творчу спадщину художника вважали загубленою. Через Боже провидіння та завдячуючи двоюрідному племіннику Богданові Васьківу більшу частину творчого доробку зберегли і передали до нашого музею ще на момент його створення у 2012 році. Цю історію у свій час описав лауреат Шевченківської премії Тарас Прохасько у своєму творі «Шерлок для Робінзона, або Крузо для Голмса».

Про святкування

Незважаючи на карантинні обмеження зустріч-присвята на свято Дмитрія відбулася в урочистій і теплій атмосфері. Їй також сприяла на диво сонячна і погожа осіння днина. Святкування, як уже згадувалося, почалися з поминальної панахиди та зворушливої промови отця Василя Юська на могилі митця. Після цього на подвір’ї краєзнавчого музею відбулося погашення персоніфікованої марки та іменного конверта – подія, якої у Делятині ще не пам`ятають. Усі охочі отримали цю пам’ятку в подарунок.

Виступили гості зі Львова та Борислава, а також до присутніх звернувся селищний голова Богдан Клим`юк та письменник і учень художника Роман Киселюк. У приміщенні музею під віртуозну гру на скрипці Богдана Вацика учасники святкування оглянули оновлену експозицію, яка від тепер розміщується у двох кімнатах. До її творення найбільше долучилася Юлія Яворська. Її високий професіоналізм, творча натура та «бджолина» працездатність перетворили хаотичну збірку робіт художника в систематизовану експозицію. Важливу й об’ємну працю з оформлення творів митця виконала франківчанка Оксана Бринська. Частково технічне та матеріальне забезпечення експозиції жертовно здійснював делятинський підприємець Олег Савич.

Спеціальна подяка за допомогу в організації заходу очільникам нашої громади: Богданові Клим`юку, Вірі Кухтарук та Михайлові Гаврилюку, а також багатьом причетним, котрих я тут не згадав. Директор Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса ВозницькогоТарас Возняк пообіцяв організувати проведення виставки робіт делятинського митця у Львові у липні наступного року. На завершальній стадії перебуває видання книги про Осипа Васьківа у Львівському видавництві «Камеряр».

Осип Васьків повертається до нас. Чекаємо нових зустрічей.

Андрій МИСЮК,

завідувач Делятинського

краєзнавчого музею.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/11/osyp-vaskiv-hudozhnyk-pedahoh-zhurnalist/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/11/листівка.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/11/музей.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.