- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Струмкова форель – під охороною

Posted By Модератор On 13.11.2020 @ 11:39 In Застереження,Природа | No Comments

Нерестовий період починається у звичайних риб навесні або на початку літа, коли зелень починає буйно рости. У теплих умовах мальку простіше вижити і знайти харчування, але струмкова форель поводиться інакше. Цю рибу називають королівською. В Україні водиться тільки у Карпатах. Час її нересту – друга половина осені. Верхів’я річок є сприятливим середовищем для збереження та відтворення струмкової форелі. З першими приморозками у гірських річках розпочинається нерестовий період, який триває з жовтня по грудень. Струмкова форель відрізняється вимогливістю до стану води у річці, температури навколишнього середовища та концентрації кисню. Плодючість цієї риби невелика: від 200 до 600 ікринок, тоді, як плодючість коропа від 90 тисяч до 1,7 млн. ікринок.

форель [1]

Саме у цей час проводять двомісячник охорони струмкової форелі. Основна мета – забезпечення охорони і збереження у належному стані середовища існування, шляхів міграції та місць природного відтворення аборигенного виду лососевих – струмкової форелі.

Служба державної охорони природного заповідника «Горгани» здійснює захист нерестилища струмкової форелі. Створено мобільні групи для рейдів із виявлення браконьєрства на річках, що на території заповідника та прилеглій до нього.

Наголошуємо, що згідно зі ст. 85 ч. 3 КУПАП (порушення правил рибальства) передбачена відповідальність від попередження до накладення штрафу: на громадян від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А за знищення самки з ікрою – покарання суворіше, адже беруться до уваги і збитки за ікру, яка могла б дати початок новому життю. Також протягом нерестового періоду у водних об’єктах заборонено проводити будівельні, днопоглиблювальні, вибухові, бурові роботи, видобування гравію та піщано-гравійної суміші, заготівлю лісу на берегах тощо.

Шановні краяни!

Не будьмо байдужими до збереження та відтворення цього цінного виду риб. Не допускаймо його знищення, залишімо цю красу нашим нащадкам!

Людмила КРАВЧУК,

завідувачка сектору еколого-освітньої

роботи ПЗ «Горгани».

Ярослав ДЗЕБЧУК,

провідний інженер з охорони

та захисту природних екосистем ПЗ «Горгани».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/11/strumkova-forel-pid-ohoronoyu/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/11/форель.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.