- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Відійшов у Вічність Єпископ Іоан (Бойчук)

Posted By Модератор On 06.11.2020 @ 15:53 In Новини | No Comments

2 листопада на 64-му році після тривалої та важкої хвороби відійшов у Вічність колишній Єпископ Коломийський і Косівський Православної Церкви України ІОАН (БОЙЧУК).

Єпископ Іоанн очолював Коломийську Єпархію з 1997 по 2013 роки.

Народився 6 березня 1957 року в селищі Битків Надвірнянського району. З 1964 по 1972 рік навчався у середній школі. У 1974-му закінчив Брошнівське професійно-технічне училище. Опісля – служба в армії. У 1978-1984 роках трудився у Надвірнянському лісокомбінаті, здобував ази у лісотехнічній школі.

іоан-бойчук [1]

Із 1984 по 1987 рік навчався у Московській Духовній Семінарії. У 1986-му рукоположений у сан Диякона, а в 1987-му – у сан священника і направлений для пастирського служіння в Івано-Франківську Єпархію. З 1989 по 1996 роки – священник парафії у с. Білі Ослави та благочинний Надвірнянського благочиння. 24 червня 1996 року возведений у сан архімандрита Митрополитом Галицьким Андрієм, 7 липня рукоположений у сан Єпископа та призначений керуючим Рівненсько-Острозькою Єпархією, а 11 листопада того ж року призначений керуючим Житомирсько-Овруцькою Єпархією.

Згідно з проханням прийнятий до УПЦ Київського Патріархату.

4 квітня 1997 року його призначили Єпископом Коломийським і Косівським, керуючим Коломийською Єпархією УПЦ Київського Патріархату.

Та, на жаль, через важку хворобу рішенням Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату від 8 березня 2013 року звільнили від управління Коломийською єпархією і почислили на спокій.

Владика Іоан удостоєний вищих церковних нагород, зокрема, Ордену святого рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня, Ордену Юрія Переможця та Ордену Святого Миколая Чудотворця.

***

2 листопада у Биткові у домі спочилого новопреставленого Єпископа Іоана (Бойчука) Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський ПЦУ Юліан у співслужінні духовенства звершив заупокійну Літію за спокій його душі.

Під час поминального богослужіння Керуючому Коломийською Єпархією співслужили: секретар Єпархіального Управління митр. прот. Юрій Бровчук; благочинні Делятинського і Надвірнянського благочиння митрофорні протоієреї Іван Лавришин та Олег Траско; митр. прот. Ярослав Абрат; економ Коломийської Єпархії прот. Роман Лазарук; протоієреї Любомир Траско; Михайло Максим’юк та Іван Кепещук; керівник прес-служби Коломийської Єпархії прот. Віталій Козак; ієрей Володимир Солоджук; ієреї Василь Бойчук та Іван Венгрин; диякон Антон Трачук та духовенство УГКЦ.

Правлячий Архієрей звернувся до присутніх зі словом проповіді: «Владика Іоан вирішив стати священнослужителем у час, коли Церкву Христову переслідували, а священиче служіння було не популярним і навіть небезпечним. Роблячи цей крок, він немовби погодився на добровільне сповідництво і мучеництво».

Єпископ Юліан зазначив, що матір і брат були для спочилого Владики взірцями істинного й благочестивого християнського життя, адже, саме рівняючись на них, він обрав стежину священнослужителя. «Згодом Господь сподобив Владику Іоана отримати найвищу ступінь священичого служіння в Христовій Церкві – Сан Архієрея. Носячи на собі благодать Єпископства, його навчання, служіння і керівництво стали продовженням справи святих Апостолів. Він до кінця зберіг свої обітниці і назавжди залишиться для священників і вірних Коломийської Єпархії образом Доброго Пастиря. Будучи першим Єпископом на новоствореній Коломийській Кафедрі, Єпископ Іоан доклав максимум зусиль для її розбудови: за час його Архієрейства побудовано й освячено десятки церков та рукоположено багато священнослужителів», – мовив Архіпастир.

Владика Юліан висловив слова співчуття родині, близьким і друзям спочилого у Бозі Владики Іоана та подякував усім присутнім за спільну молитву.

3 листопада тіло спочилого Єпископа Іоана перевезли до Кафедрального Собору Преображення Господнього міста Коломиї, де Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан звершив Парастас та початок Чину Похорону. До заупокійної молитви долучився Митрополит Чернівецький та Буковинський ПЦУ Данило. Архіпастирям за богослужінням співслужили чисельне духовенство Коломийської Єпархії та священники Чернівецько-Буковинської Єпархії. Також у Соборі разом з рідними та вірними Коломийської Єпархії молилось духовенство УГКЦ.

Високопреосвященний Митрополит Данило пригадав життєвий шлях Владики Іоана, наголосивши, що його праця в розбудові Помісної Української Православної Церкви є значною і вона увінчана успіхом, адже наша Церква тепер визнана світовим Православ’ям. Також Архієрей сусідньої Єпархії висловив слова співчуття Владиці Юліану, духовенству Коломийської Єпархії та рідним спочилого Єпископа Іоана.

Владика Юліан зазначив, що за 16 років перебування на кафедрі Єпископ Іоан у міру Дарів Божих звершував своє служіння, піклуючись про розбудову Єпархії та про спасіння душ увіреної йому пастви. Очільник Коломийської Кафедри був наслідником святих Апостолів не за саном, а за духом любові, силі віри й жертовності. «Символічним є те, що Владика Іоан залишив цей світ осінньої пори, коли сама природа поступово помирає. Але, будучи християнами, ми віримо, що для душі спочилого Владики настане весна – Воскресіння і літо Господнє – Царство Небесне», – наголосив Архіпастир.

4 листопада відправили Божественну Літургію та завершили Чин Похорону у Кафедральному Соборі Преображення Господнього міста Коломиї. Після цього домовину із тілом спочилого Архіпастиря перевезли у родинне селище Битків та похоронили на місцевому цвинтарі.

За інформацією

прес-служби

Коломийської

єпархії ПЦУ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/11/vidijshov-u-vichnist-epyskop-ioan-bojchuk/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/11/іоан-бойчук.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.