- Народна Воля - http://volya.if.ua -

ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» відповідально налагоджує процес виробництва медичного кисню для лікування хворих на коронавірус

Posted By Модератор On 04.12.2020 @ 12:11 In Акцент,До відома краян,Тема дня | No Comments

   IMG_4208 [1]

Блок розділення повітря установки інертного газу та кисню

Останнім часом ряд всеукраїнських періодичних ЗМІ та інтернет-джерел зарясніли повідомленнями про виробництво і навіть постачання перших партій медичного кисню, конче потрібного для лікування коронавірусної хвороби, у ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття».

IMG_4202 [2]

«Народна Воля» 2 грудня з`ясовувала суть справи безпосередньо на робочому місці у надвірнянських нафтопереробників. Перший заступник голови правління, голов­ний інженер ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» Василь Дутчак розповідає:

– У зв`язку із зупинкою виробниц­тва на «Нафтохіміку…» припинили роботу й установки інертного газу та кисню у другому цеху та вивільнили її працівників ще майже десяток років тому. У цьогорічний період, коли виникла загроза коронавірусної хвороби, правління і технічна рада підприємства з ініціативи та рекомендацій власників та акціонерів ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» вирішили організувати виробництво медичного кисню, якого потребують сотні людей, вражених COVID-19, у заводських умовах.

Тут варто зазначити й усвідомити, що виробництво медичного кисню і кисню й азоту для промислово-виробничих цілей – то не одне й те саме, а два виробничі процеси зі своїми властивостями, складнощами і проблемами. Раніше наш завод випускав суто технічний азот і технічний кисень, які використовували для власних потреб.

IMG_4207 [3]

Для виробництва медичного кисню, передусім, треба мати відповідне підтвердження (висновок, дозвіл) та нормативну документацію на діюче виробниче обладнання згаданої установки від заводу-виробника цього обладнання, зокрема, заводу «Кисеньмаш» з Одеси. Представник цього заводу побував на «Нафтохіміку…», обстежив наявне обладнання і дав позитивний висновок на його запуск у роботу. Протягом тижня ми перевіряли працездатність установки, виявляючи її проблемні місця. Нагадаємо: ця установка не працювала майже десяток років тому, що припинила свою роботу.

Далі – треба набрати відповідних фахівців, провести ревізію і ремонт обладнання, щоб запустити (ввести) у роботу установку. У ці дні тривають відповідні ремонтні роботи обладнання, потрібно придбати холодильну машину та інші запасні матеріали.

IMG_4203 [4]

Наступне – для виробництва медичного кисню потрібно мати відповідну ліцензію Міністерства охорони здоров`я України. Для її отримання ми підготували солідний за обсягом і кількістю пакет документів. Наступний етап – атестація випробувальної заводської лабораторії на право проведення контролю якості та безпеки лікарських засобів відповідно до галузі виробництва кисню газоподібного за ГОСТ 5583-78, яку має провести Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Для атестації лабораторії потрібно закупити відповідне обладнання і навчити працювати персонал на ньому. Знову ж таки – робота з медичним киснем – вперше. Днями очікуємо надходження нового приладу для лабораторії.

Потужність установки з виробництва медичного кисню встановлюватимуть у процесі його виробництва.

IMG_4210 [5]Повітряні компресори установки інертного газу та кисню

Разом із Василем Дутчаком ми побували безпосередньо на виробничому майданчику установки інертного газу та кисню у другому цеху (на світлині). Саме з цієї установки заводчани дали в оренду Надвірнянській центральній районній лікарні майже сім десятків балонів (порожніх, а не з киснем!) для їх наповнення медичним киснем у постачальників. Начальника установки Василя Хопту ми застали на робочому місці, де слюсарі та електрики ревізували і ремонтували обладнання установки (на світлинах). І її начальник, і працівники, як і інженерно-технічна й механічна служби та керівництво підприємства свідомі того, що медичний кисень вкрай потрібний для лікування людей, які захворіли на COVID.

…Побувавши майже дві години у заводських умовах нафтопереробників, я відчув приємність, зацікавленість і невідворотнє бажання працівників «Нафтохіміка…» якомога у стислі терміни налагодити виробництво медичного кисню. То не просто приємна віддушина-оживлення виробничого процесу. А конче потрібна справа державної ваги, помножена на людяність і бажання допомогти у скрутну хвилину. А ще… А ще уявив і, сподіваюсь, окрім мене цього бажають і очікують сотні краян, аби «Нафтохімік Прикарпаття», котрий досі усіма знаний як Надвірнянський нафтопереробний завод, повністю відновив своє виробництво. Нехай ця уява і мрія, а найголовніше – бажання, не дозволяють нам розчаровуватись у нинішню днину, а жити з оптимізмом.

Іван ГРИДЖУК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/12/pat-naftohimik-prykarpattya-vidpovidalno-nalahodzhuje-protses-vyrobnytstva-medychnoho-kysnyu-dlya-likuvannya-hvoryh-na-koronavirus/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/12/IMG_4208.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/12/IMG_4202.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/12/IMG_4207.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/12/IMG_4203.jpg

[5] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/12/IMG_4210.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.