- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Роботодавці зобов’язані провести перерахунок сум доходів та наданих податкових соціальних пільг найманим працівникам

Posted By Модератор On 28.12.2020 @ 14:18 In Інформує ГУ ДПС в Івано-Франківській області | No Comments

За наслідками кожного звітного податкового року роботодавець платника податку зобов’язаний здійснити перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої податкової соціальної пільги.

Відповідно до  норм Податкового кодексу України перерахунок проводиться за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року, під час проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку чи остаточного розрахунку з платником ПДФО, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.

Роботодавець або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого ПДФО за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування ПСП.

Якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає недоплата утриманого податку, то сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу – за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати.

Отже, під час нарахування заробітної плати за грудень 2020 року, для визначення правильності оподаткування роботодавцю необхідно здійснити перерахунок сум нарахованих доходів у вигляді заробітної плати, утриманого податку на доходи фізичних осіб та сум наданої податкової соціальної пільги за 2020 рік.

Результати річного перерахунку сум доходів, нарахованих платнику податків у вигляді заробітної плати, а також сум наданої податкової соціальної пільги у 2020 році відображаються роботодавцем у Податковому розрахунку за формою № 1 ДФ.

Новації законодавства: Нові ліміти доходу для «єдинників»

Урядом прийнято Закон України від 01.12.2020 №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення  встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій», яким збільшені обсяги доходів,неперевищення яких є однією з умов для застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності зважаючи на встановлені законом розміри мінімальної заробітної плати.

Зокрема, Законом №1017-ІХ затверджені наступні граничні обсяги доходів для перебування на спрощеній системі для 1-3 груп: 1 група– 167 МЗП (з 1 січня 2021 р. при мінімальній зарплаті 6000 грн. –  1 002 000 грн); 2 група– 834 МЗП (з 1 січня 2021 р. 5 004 000 грн) та 3 група – 1167 МЗП (1 січня 2021 р – 7 002 000 грн). Решта вимог особливого механізму справляння податків і зборів, визначених розділом ХІV Податкового кодексу України, залишилися без змін.

Обов’язкове застосування РРО/ПРРО для ФОП – платників єдиного податку ІІ-ІV груп – відтерміновано

Законом України від 01.12.2020 №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення  встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» внесено ряд змін щодо застосування програмних РРО та РРО.А саме:

1) до 01 січня 2022 року відтерміновано обов’язкове застосування РРО/ПРРО для ФОП – платників єдиного податку ІІ-ІV груп,  обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного)  року, крім тих, які здійснюють діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Зауважимо, що сферами з істотними ризиками з 1 січня 2021 року будуть:

- реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

- реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

2) виключено норми щодо застосування «кешбеку» – механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення  встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій;

3) встановлено новий ліміт для обов’язкового застосування РРОфізособами-«єдинниками» 220 МЗП, (з 1 січня 2021 р. – 1 320 000 грн). До кінця року діятиме норма ліміту в 1 млн. гривень.

Актуально: звільнення від сплати ЄСВ

Законом України від 13.05.2020 № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» внесено зміни в перелік платників  єдиного внеску.

З 1 січня 2021 року фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність звільняються від сплати єдиного внеску за себе, у разі якщо вони отримують:

пенсію за віком;

за вислугу років;

є особами з інвалідністю;

досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України № 2464-VI «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 2464-VI), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Також, з наступного року звільняються від сплати єдиного внеску за себе:

особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою-підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність;

особи, які провадять незалежну професійну діяльність та фізичних осіб-підприємців, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464-VI. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Для отримання податкової знижки за результатами 2019 року необхідно подати декларацію до 31 грудня 2020 року

Декларація подається до податкових органів за місцем своєї реєстрації в один із наведених способів:  особисто або уповноваженою на це особою; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Нагадаємо, право на податкову знижку надається фізичним особам-резидентам України, які отримують заробітну плату, з якої сплачується податок на доходи фізичних осіб. Так до витрат, частина яких може бути компенсована з бюджету належать:

- частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом (п.п. 166.3.1 Податкового кодексу України);

- пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям у розмірі, що не перевищує 4 % суми загального оподатковуваного доходу за звітний рік (п.п. 166.3.2 ПКУ);

- сума коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти платника ПДФО та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення (п.п. 166.3.3 ПКУ);

- страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески у рамках недержавного пенсійного забезпечення у розмірах, визначених п.п. 166.3.5 ПКУ;

- сума витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік (п.п. 166.3.6 ПКУ);

- сума витрат на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита (п.п. 166.3.ПКУ);

- cума коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива (п.п. 166.3.7 ПКУ);

- сума витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним (п.п. 166.3.8 ПКУ);

- сума коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником ПДФО, який має статус внутрішньо переміщеної особи за умов, визначених у п.п. 166.3.9 ПКУ тощо.

Зауважимо, що декларацію можливо подати в електронній формі у режимі онлайн через Електронний кабінет платника: https://cabinet.tax.gov.ua [1].

Для платників підготовлений тематичний відеоурок про те, як правильно заповнити і подати річну податкову декларацію через «Електронний кабінет», який можна переглянути за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html [2].

Податківці звертають увагу, у разі якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не використає своє право на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Інформуємо про категорії підприємців, які будуть звільнені від сплати ЄСВ з січня 2021 року

З 1 січня 2021 року звільняються від сплати єдиного внеску підприємці (за себе):

особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою-підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність;

особи, які провадять незалежну професійну діяльність та фізичних осіб-підприємців, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464-VI. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність не сплачують  єдиний внесок за себе, у разі якщо вони отримують: пенсію за віком; за вислугу років; є особами з інвалідністю; досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України №2464-VI «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

В інспекції нагадують, що зазначені зміни внесено Законом №592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників».

Закон України №1072: відстрочення податкового боргу

Закон України від 04 грудня 2020 року № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», (далі – Закон № 1072) вніс зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема щодо відстрочення податкового боргу.

Так, змінами внесеними Законом № 1072, збільшено мінімальний поріг суми податкового боргу, до якої не застосовуються заходи стягнення.

Також Закон № 1072 доповнив підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ новими пунктами, якими передбачено одразу декілька механізмів врегулювання податкового боргу, залежно від його суми та категорії платників податків – боржників.

Розглянемо відстрочення податкового боргу, загальна сума якого не перевищує 6 800 гривень для платників податків – фізичних осіб (п. 12 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Так, відстрочення погашення податкового боргу надається платникам податків – фізичним особам, у тому числі самозайнятим особам, що станом на 01 грудня 2020 року мали загальний розмір податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням) у сумі, що не перевищує 6 800 гривень.

Для відстрочення сплати податкового боргу платнику податків необхідно звернутись з відповідною заявою довільної форми до контролюючого органу, в якому обліковується такий податковий борг. Зазначену заяву платником податків може бути подано як у паперовому вигляді (особисто звернувшись до контролюючого органу або надіславши листа), так і в електронному вигляді через приватну частину Електронного кабінету.

У разі якщо загальна сума податкового боргу станом на 01 грудня 2020 року перевищує 6 800 гривень або якщо із заявою звернувся платник податків, що не підпадає під дію Закону № 1072, контролюючий орган надсилає такому платнику податків у місячний строк відмову у наданні відстрочення у довільній формі.

Для отримання відстрочки сплати податкового боргу ніяких додаткових документів подавати не потрібно. Це відстрочення буде здійснюватись без укладання окремого договору із платником податків, адже у п. 12 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ прямо передбачено, що норми ст. 100 ПКУ для цього випадку не застосовуються.

Платник податків достроково може сплатити відстрочену до 29 грудня 2021 року суму податкового боргу.

При цьому платник податків повідомляє контролюючий орган про таку дострокову сплату шляхом надсилання листа у довільній формі.

Відстрочення надається без нарахування процентів за користування відстроченням.

У разі погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного строку (29 грудня 2021 року) штрафні санкції і пеня на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються.

Разом із тим, у випадку непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання визначеного строку, а також у разі її погашення після 29 грудня 2021 року штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, будуть нараховуватися у загальному порядку згідно з вимогами ПКУ (п.12 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua [3].

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX [4]».

Зміни до форми декларації з податку на прибуток підприємств

 01.12.2020 набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 29.10.2020 № 649 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 13 червня 2016 року № 544», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 18 листопада 2020 року за №· 1143/35426 (далі – Наказ № 649).

Наказом № 464:

► затверджено зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20 жовтня 2015 року № 897;

► визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства фінансів України від 13 червня 2016 року № 544 «Про затвердження форм та Порядку розрахунку податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво».

Платникам податку на прибуток підприємств необхідно подавати Декларацію за оновленою формою починаючи зі звітного (податкового) періоду – І квартал 2021 року.

Про основні зміни, внесені до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, викладено у листі ДПС України від 14.12.2020 № 22431/7/99-00-05-05-01-07, який розміщено за посиланням

https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/74946.html [5]

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua [3]

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX [4]».

Інформують податківці Надвірнянщини.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/12/robotodavtsi-zobovyazani-provesty-pererahunok-sum-dohodiv-ta-nadanyh-podatkovyh-sotsialnyh-pilh-najmanym-pratsivnykam/

URLs in this post:

[1] https://cabinet.tax.gov.ua: https://cabinet.tax.gov.ua/

[2] https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html: https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html

[3] https://t.me/tax_gov_ua: https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Ft.me%2Ftax_gov_ua%3Ffbclid%3DIwAR15kINOc4oWpYyA-tqLlxO8phiw1XIQaklyWwjLkWRkwsWbAVH5LyZ5wt8&h=AT30ogjZ-2yRZ4oTS1y1dINTwde5aQWEIamTiC8_-7Kv0_eoW9PTyA8k_xJtNWh4F5iTGr7THnL-JIIQIWmGxqBCxhMzD-ILuzGIdwXPd05Eus82k_23Xf5rxdRu0FDphgQZ&__tn__=-UK-R&c%5b0%5d=AT2hB3KJhselTN5IpiosmcKvzdY1s3IdkzxOU_JKe80-iB8QkVuzT36eHFiJhyxfKb4leHAIEgPoxzQXkjf9kGnZCrCmOS9IYV9k0GS0E3M1KJp5MkGjxF6Dc50i9L6g187mI15l0i87ECC1LLUqkQD6yk6ZLA9Gfg0_JASHrN-cmG1OZGSpiKLqtvcLj6hIJO5H-T1permBXq3xlGCs1A

[4] InfoTAX: https://t.me/infoTAXbot

[5] https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/74946.html: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/74946.html

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.