- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Товариство «Меморіал» – на варті історичної правди

Posted By Модератор On 04.12.2020 @ 11:40 In Історія і сучасність,Акцент | No Comments

Цього тижня у Надвірнянській юнацькій бібліотеці відбулася знакова подія, покликана мотивувати краян знати історичну правду, пробудити інтерес до глибшого вивчення історії національного визвольного руху на теренах Прикарпаття, зокрема, і Надвірнянщини.

Ярослав Коретчук, директор Івано-Франківського обласного Музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери, та Ярема Петрів, заступник голови правління ОО Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка як упорядники книги презентували «Історію Івано-Франківського обласного історико-просвітницького товариства «Меморіал» ім. В. Стуса».

Унікальне видання побачило світ 2019-го року у видавництві «Місто НВ» в Івано-Франківську. Книга розповідає про створення однієї з найдієвіших громадських організацій товариства «Меморіал», яке вже 30 років відіграє велику роль у становленні незалежної української держави і продовжує свою активну діяльність у відновленні історичної правди, повернення із забуття імен відважних борців за Україну в роки комуно-більшовицької окупації.

Матеріали про роботу «Меморіалу», починаючи від витоків його створення 1989-го і до нинішніх часів, збирали і впорядковували, що, зрештою, вилилось у вагомий доробок. У книзі вміщено матеріали й документи установчої, шести звітно-виборних та VI ювілейної конференцій обласного товариства «Меморіал», ІІ та V Всеукраїнських конференцій Всеукраїнського історико-просвітницького товариства «Меморіал».

Основною роботою членів товариства стала пошукова: розкопки жертв комуно-більшовицьких репресій. Власне це засвідчують наступні матеріали книги, в яких вміщені: переліки 116 розкопок жертв комуністичних репресій у населених пунктах Станіславської області; загальний список проведених розкопок жертв НКВС і фашистів активістами обласного «Меморіалу»; відомості про загиблих жителів Івано-Франківщини, знищених окупаційною радянською системою у періоді із 17 вересня 1939 по 22 червня 1941 років.

Ярослав Коретчук розповів про хід проведення розкопок, зокрема, і в нашому районі та про участь меморіалівців. Як відомо, активно діяло районне товариство «Меморіал» під орудою світлої пам`яті Олександри Зварчук. Зараз його діяльність координує Євген Луців. За словами Ярослава Коретчука, християнської шани заслуговують жертви червоного режиму, передусім, у Ланчині, де в землі покояться останки в`язнів Ланчинської тюрми НКВС, а також на теренах гірських сіл Пасічна, Максимець, Черник.

У презентованій книзі опублікована інформація і про наш, Надвірнянський район (зокрема, на стор. 139), де повідомляється про розкопки у селах Вороненко та Лоєва.

Ярема Петрів поділився своїми роздумами з приводу деяких моментів щодо фінансування видання книг, пошуку жертводавців; закликав енергійніше долучатися до участі в пошуковій роботі, написанні матеріалів у «Вікіпедію». Ярема Петрів також збирав матеріали, які свідчать про голодомор 1947 року, у селах Городенківського та Снятинського районів. Промовці відповіли на запитання присутніх.

Щирі слова вдячності за виконану роботу, тісну співпрацю гостям з обласного центру висловили Євген Луців та заступник голови райорганізації товариства «Меморіал» Іван Кметюк.

Примірники книги передали у бібліотеки Надвірнянщини.

Вл. інф.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/12/tovarystvo-memorial-na-varti-istorychnoji-pravdy/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.