- Народна Воля - http://volya.if.ua -

З минулої неділі – по новому мості

Posted By Модератор On 18.12.2020 @ 13:09 In Суспільство | No Comments

Другої грудневої неділі, на яку цього року припало християнське свято апостола України – Андрія Первозванного, жителі вулиць Сагайдачного та Січових Стрільців гірського села Білі Ослави вже йшли до своїх церков по новому пішохідно-транспортному мості. Правильніше буде – по відновленому мостопереході із залізобетонних конструкцій.

міст [1]

Його зруйнувала цьогорічна червнева повінь, яка виявилась більшою за повінь у нашому селі 1969 року. Автор цих рядків пригадує, що будучи тоді четвертокласником, якого застали проливні дощі в лісі, загубив корову і прийшов, плачучи, додому. Корову ледь відшукали на третій день. Батько не дорікав за це, лише дякував Богові, що я залишився неушкодженим.

Добротний міст довжиною майже 25 метрів, висотою – 4 метри, а ще укріплений скельним бурінням на глибину до 3,5 метрів обійшовся у кругленьку суму – 500 тисяч бюджетних гривень, які освоїв за короткий термін підрядник ФОП Руслан Жовнірович. Інженерну споруду, яка прикрашує лівий та правий береги річки Ославка, напрочуд тепер дуже мілкої (здавалося, звідки вона мала таку неймовірну течію влітку, щоб завдати великої шкоди природі й людям) освятили священники-парохи православної й греко-католицької церков о. Василь Ужитчак і о. Сергій Белдик.

отець [2]

Прийшли привітати будівничих голова Делятинської селищної ради ОТГ Богдан Клим`юк, перший білоославський староста Микола Дячук. Не на камеру мовила вдячні слова всім причетним до побудови моста вчителька біології місцевої школи, помешкання якої по той бік моста, депутатка Делятинської селищної ради ОТГ Леся Щерб`юк.

Цей міст уже третій на цьому місці біля школи. Двадцять років тому дорослі й малі зі 150 осель, розкиданих із лівого берега Ославки аж під гору Кіпча, переходили річку вбрід, дерев`яною лавкою, перестрибуючи по камінцях. І аж у 1998-му, за всю історію села, сільський голова Дмитро Струк, тодішні депутати районної ради Василь Струк і Олександр Скуратівський зуміли організувати громадськість на спорудження дерев`яного моста, який у 2008 році зруйнувала повінь. Вдруге відновили за так звані «Юльчині гроші» (виділені урядом за прем’єрства Юлії Тимошенко – В.Л.). І цей уже третій у 2020 році. З надією, що служитиме людям довго. До речі, частково пошкоджені мости на автодорозі Делятин-Яблунів і на шляху Білі Ослави-Чорний Потік відремонтовані відразу після стихії.

Відновлювальні роботи за наслідками великої води 2020 року тривають дотепер. Підрядні організації проводять берегоукріплення у слабких місцях річки Ославка. Жителі й далі наводять лад у своїх потерпілих оселях, а також самотужки повертають до роботи у звичний режим постраждале сільське підприємництво. Добре, що хоч «допомагає» зимова по-осінньому погода.

І взагалі білоославчани завдячують Всевишньому, що водна трагедія не підкралася у село нічної пори, а вдень, як наголосив священник о. Василь Ужитчак, побачивши на другий день після впалої води свою парафію, на якій править уже чверть віку. Також дякують усім добрим людям за допомогу у післяповеневих роботах.

У нашому селі, як ніколи, побували чиновники від влади Надвірнянського району та Івано-Франківської області, навідувалися волонтери з-поміж інших населених пунктів, добре трудилися хлопці-активісти сільської ГО «Рокита», згуртувалися до роботи сусіди й родина найбільше постраждалих односельчан. Держава виділила багатомільйонні кошти на загоювання повеневих ран. У Білі Ослави робили візити народні депутати України і навіть п’ятий Президент України Петро Порошенко. З нетерпінням очікували теперішнього Президента України В. Зеленського, який перебував тоді у Ланчині. Щоразу били на сполох місцеві і столичні газети та телебачення. Отак спільно долали і долаємо біду, завдану стихією.

Василь

Левицький,

член НСЖУ,

с. Білі Ослави.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2020/12/z-mynuloji-nedili-po-novomu-mosti/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/12/міст.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2020/12/отець.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.