- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Христос Рождається!

Posted By Модератор On 15.01.2021 @ 12:18 In Духовність,Свята | No Comments

«З нами Бог, зрозумійте, народи, і коріться, бо ось з нами Бог» – чуємо у Різдвяній службі обнадійливі слова і в нашій уяві знову спливають події більш, як двотисячолітньої давнини.

Дві групи різного суспільного стану людей побували у Вифлеємському вертепі при Ісусових яслах. Світ мудрості, багатства і влади представили троє царів-волхвів, які принесли Цареві над царями золото, ладан і смирну. А світ людей праці, простих трудівників, привів до Христа тих, хто, почувши ангельський спів, по-своєму, безпосередньо відгукнувся на заклик до примирення між людьми і з Богом. І всі вони відчули себе біля Божого Дитяти однаково убогими й однаково багатими. Убогими – бо перед величчю Божою і перспективою особистої зустрічі із Творцем усі земні цінності здаються марними. Багатими – бо присутність Самого Сина Божого на землі обдарувала кожного з людей найкоштовнішим скарбом Божої любові.

З нами Бог! Старозавітна Книга Царств оповідає, як колись провісник Царства Божого святий Ілля благав Господа явити Свою силу. Вітер, землетрус, палючий вогонь пройшли перед пророком. Та не в них об’явилася Божа сила, а в тихому лагідному голосі (3 Цар. 19:11-13). Той теплий Голос, споконвічне Слово, «яким увесь світ створився», сходить і сьогодні до Вифлеєму, де у сіні палестинської трави лежить Немовля.

Маленький Вифлеєм. Батьківщина великого царя Давида. Забуте всіма село, котре тільки у дні перепису побачило численних вихідців із цього роду на своїй землі і може згадало про славне минуле. Та Зірка над Вертепом не просто сповістила про повернення колишньої слави – вона стала знаком тріумфу терпінь і віри, знаком нездоланності волі Божого Провидіння.

З нами Бог! І у тому тихому сяйві Вифлеємської зірки помічаємо, якими нікчемними, марними є підступи Іродового воїнства. Радість Христового відкуплення прийшла у світ, де блідою тінню втікає перед нею зло й неправда. Брами вічності розчинено!

Чи ж змогли б ми, слабкі люди, блукаючи серед гріховної темряви земного життя, знайти Бога, коли б сяйво Вифлеємської зірки крізь не привело нас разом із волхвами до місця, де Він сам явився нам. Явився Той, Хто провістить: «Я – дорога, і правда, і життя» (Ін. 14:6)! І тільки в Ньому, в Його містичному тілі – святій Церкві – стаємо непідвладними смерті. Він є правда. Він є дорога, бо відкриває перед нами ясний і прямий шлях вдосконалення, духовного зростання, шлях до Неба. Але це ще й дорога терпінь, що пролягає через Голгофу. Ісус чекав приведення у дію своєї Хресної смерті все життя. Адже цар Ірод уже виніс Йому вирок смертної кари після Його народження, а синедріон, через 33 роки, затвердив її. Жорстокий тиран та самозакохані книжники й фарисеї стали спільниками у переслідуванні Божого Сина. Їхні нащадки, сьогоднішні новітні Іроди й фарисеї, не зупиняються у своїх гоніннях на Христа. Лукавий став вишуканим у своїх підступах. Він знищує не так фізично, як духовно. Стільки через засоби масової інформації й інтернет виливається бруду на Церкву, єпископів, священників та простих віруючих. Злобу й ненависть спрямовують на нас, але ми повинні відповідати спокоєм і любов’ю. «По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою» – заповів Спаситель. І величною гармонією свого співу наповнює він Небо і Землю, котрі поєдналися у Вифлеємській печері..

З нами Бог! Як стихії перед пророком Іллею, проходять перед нами спокуси сили, влади, грошей, манячи з Вифлеємської печери у широкий світ. Переконують людей у доцільності насильства, обману, зради, нібито виправданих кінцевою метою. Боротьба за виживання зіштовхує нас у двобої з ближнім, навчаючи бачити у ньому конкурента на земному ярмарку марнославства. Ми відчуваємо небезпеку всепроникного культу наживи, коли сенсом життя стають модне вбрання, престижна автомашина, заможні особняки та валюта у руках. Спокуси, спокуси, спокуси…

Всечесні отці, дорогі брати і сестри! Радісно та урочисто лунає в ці дні звістка про диво з див, що сталося у Вифлеємі. Свята ніч Христового Різдва навчає нас мистецтва плекання миру в собі самих і в цілому світі. І ми, як ті царі та пастушки, ведені Вифлеємською зіркою, здолаємо тоді всі спокуси й випробування і прийдемо до Новонародженого Христа. І принесеними нами золотом стануть наші вчинки, ладаном – як дим здіймуться до престолу Небесного наші молитви, а смирною – стануть сльози жалю за наші гріхи. Нехай спокій чарівної різдвяної ночі переросте в надійну впевненість у Божій опіці наших заспокоєних Спасителем душ. І нехай ці Різдвяні свята принесуть кожному із нас радість входження у простір неосяжного вертепу, де довкола Спасителя світу єднаються небо і земля.

Христос народився! Славімо Його! Щиро і сердечно віншую Вас також із Йорданськими святами!

Різдво Христове 2021 р. Б.

Митрофорний протоієрей

Мирослав ХІМЕЙЧУК,

декан Надвірнянський

Івано-Франківської Єпархії ПЦУ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/01/hrystos-rozhdajetsya-2/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.