- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Монографія «Галицька Гуцульщина доби Західно-Української Народної Республіки»

Posted By Модератор On 19.02.2021 @ 12:41 In Ми - українці | No Comments

Про Галицьку Гуцульщину періоду ЗУНР через недостатність джерельної інформації вкрай мало відомо. Тому дотепер ще залишається багато невисвітлених історичних моментів, особливо щодо ролі і вкладу гуцулів у визвольні змагання українців 1918-1923 років.

У своїй монографії «Галицька Гуцульщина доби Західно-Української Народної Республіки» доктор історичних наук Петро Сіреджук досліджує питання державного і військового будівництва на теренах Галицької Гуцульщини доби ЗУНР та участь гуцулів у польсько-українській війні 1918-1919 років.

Минулого тижня у Надвірнянській міській бібліотеці для юнацтва презентували це видання за участі автора – відомого краєзнавця, історика, доктора історичних наук Петра Сіреджука, народного депутата України, голови Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України Миколи Княжицького, депутата обласної ради Сергія Волошина.

  • Петро Сіреджук – провідний фахівець Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, стипендіат Польської академії наук та Ягеллонського університету в Кракові, почесний член Гуцульського дослідного інституту в Чикаго, Почесний член спілки краєзнавців Прикарпаття, лауреат премій ім. Івана Крип’якевича (1996), Марка Черемшини (2016), Василя Якуб’яка (2019). Автор 280 наукових праць, зокрема, монографій «Першовитоки» (К., Наукова думка, 1995), «Галицька Гуцульщина у Великій війні 1914-1918 рр.» (Косів.: Писаний камінь, 2016), «Лицарі визвольної війни 1918-1919 рр.» (Косів.: Писаний камінь, 2018).

Автор коротко розповів про дві останні монографії та інші свої наукові дослідження, в яких згадує Надвірнянщину та Надвірну. Зокрема, у своїх працях Петро Сіреджук згадує перше поселення Краснодвір, з якого походить місто Надвірна. Представляючи нову монографію, автор зосередив увагу на участі краян у визвольних змаганнях за соборність України у 1918-1920 роках, а також боротьбу гуцулів за соціальне та національне визволення, яке переросло у Гуцульське повстання 1920 р. та розвиток у Надвірнянщині та Верховинщині партизанського руху.

Народний депутат Микола Княжицький і депутат обласної ради Сергій Волошин подякували Петрові Сіреджуку за титанічну краєзнавчу працю, наголосивши, що такі наукові праці та дослідження вкрай необхідні, щоб молодь і наступні покоління знали історію свого краю. Краєзнавці Надвірнянщини Євген Луців та Ігор Андруняк наголосили, що ні одна подія, ні одне ім’я борців за свободу не має піти у забуття, тому таку працю потрібно продовжувати, щоб пам’ять про героїчні покоління продовжувала жити у нащадках.

Презентовану монографію «Галицька Гуцульщина доби Західно-Української Народної Республіки» автор передав для бібліотек Надвірнянської територіальної громади, за що бібліотекарі висловлюють свою глибоку вдячність, інформує Надвірнянська ЦПБ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/02/monohrafiya-halytska-hutsulschyna-doby-zahidno-ukrajinskoji-narodnoji-respubliky/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.