- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Як змінюватиметься Прикарпаття вже у цьому році?

Posted By Модератор On 19.03.2021 @ 12:57 In Передвиборна агітація | No Comments

Передвиборна агітація

Прикарпаття має власний менталітет, географію, традиції, проте є проблеми, котрі хвилюють краян не один десяток років. Мова знову ж таки йде про дороги, інфраструктуру та інші сфери нашого життя. Шлях для вирішення проблем легше долати, коли з тобою команда фахівців і коли тебе підтримують досвідчені професіонали. Днями зустрівся з головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації Андрієм Бойчуком, з яким поспілкувалися про першочергові проблеми, які можемо спільно вирішити вже зараз.

вірастюк [1]

  • Я провів уже майже 70 зустрічей, поспілкувався із понад 3000 жителями виборчого округу. Почув про все, що турбує прикарпатців, вислухав різні думки. Звісно, що питання про невідкладний ремонт доріг звучить майже у кожному селі.

Під час бесіди Андрій Бойчук наголосив, що минув рік із дня презентації наймасштабнішого інфраструктурного проєкту Незалежності – президентської програми «Велике будівництво», яка має свої перші здобутки і на території Івано-Франківської області.

Зокрема, в Укравтодорі озвучили ідею довгострокового плану інфраструктурного перезавантаження країни. Рік тому, за словами представників Укравтодору, команда озвучила масштабні плани – оновити понад 4000 км державних доріг. Багато експертів і лідерів думок тоді відкрито сумнівались щодо того, що Укравтодору вдасться зробити хоча б половину від запланованого: закидали, що, мовляв, зірвуть закупівельний сезон, потім – що не вистачить матеріалів та дорожніх спеціалістів у країні.

На середину лютого цьогоріч оновлено вже 4056 км доріг. Майже 17% від усієї основної мережі державних доріг отримали нове життя. Українські дорожники нарешті зруйнували міф про те, що Україна і хороші дороги – це несумісні речі.

Проєкти «Дороги до кордонів» (оновлення прикордонної дорожньої інфраструктури), «Дороги та робота» (працевлаштування у дорожній галузі), «Мандруй Україною» (дороги до туристичних магнітів), «Мале Карпатське коло» (розвиток туристичного й інфраструктурного потенціалу Карпатського краю) тощо – всі ці проєкти стали можливими виключно завдяки наявності майданчика для координації спільної діяльності держави, бізнесу та громадськості.

  • Вважаю що «Велике будівництво» об’єднує українців навколо єдиної мети – розвитку конкурентоспроможності нашої країни. І щоб Україна стала успішною, мусимо починати зі свого краю, свого міста чи села, зі своєї вулиці та хати – робити все для успіху громад.

Тож на зустрічі із головою облдержадміністрації я наголосив на перших кроках, які потрібно реалізовувати невідкладно.

  • Перша і важлива проблема – це автомобільна дорога Надвірна-Парище. Вже в цьому році необхідно завершити розробку проєктно-кошторисної документації та розпочати роботи з ремонту усієї дороги протяжністю від 6 км.
  • Другий крок – центр Богородчан, які відвідав нещодавно. Вразило перехрестя вулиць Хмельницького та Шевченка, яке через ями і, зокрема, зараз, через несприятливі погодні умови, створює аварійні ситуації та незручності для місцевих жителів. Тож наголосив, що необхідно розпочати поточний ремонт доріг на центральному перехресті, як тільки погода покаже «зелене світло».
  • Ну і третє питання, що потребує негайного вирішення, – поточний ремонт доріг місцевого значення. Із настанням відповідних погодних умов потрібно розпочати роботи там, де відсутнє асфальтно-бетонне покриття, забезпечити проїзд та зняти аварійну ямковість.Розповів я голові облдержадміністрації і про свої зустрічі з краянами, наше спілкування та їхні думки щодо розвитку Прикарпаття. Адже минулорічна червнева повінь, ковідна реальність, процес децентралізації дали свої наслідки та викликали дискусії. Але є й багато інших питань, які хвилюють прикарпатців.

Так, до прикладу, село Заріччя і річка Прут. Не всі тутешні жителі можуть поїхати влітку на море, тож люди рятуються від спеки річкою. На жаль, сьогодні красивий та повноводний Прут перетворюється на суцільну каналізацію. З гірських сіл течія несе стічні води. Треба шукати можливості очищення річки. І важливо встановлювати діалог між підприємцями, екологами та громадою. Також у цьому селі не вистачає інфраструктури, аби заохочувати дітей до спорту.

Одна з пам’ятних зустрічей у селі Чорний Потік. Дорога до села у жахливому стані, мости напівзруйновані. Щорічні повені затоплюють береги й вода небезпечно підступається до парканів, огорож. Безжальна стихія потрохи руйнує село. Розумію і підтримую його жителів, адже наслідки цієї біди побачив на власні очі. Наразі зустрічі тривають, адже хочу особисто побачити й проаналізувати всю проблематику рідного краю і почути погляди і думки земляків.

Сьогодні на Прикарпатті активізовують роботу з реалізації програми «Велике будівництво». Обговорили з Андрієм Бойчуком цьогорічний план реалізації 14 об’єктів в області. Це, зокрема:

чотири школи:

у селі Вишків Калуського району; у селі Чукалівка Івано-Франківської міської ради; у смт Делятин Надвірнянського району; у селі Красноїлля Верховинського району.

Два дитячі садки:

у селі Чорнолізці Тисменицького району (на 80 місць); у селі Стопчатів Косівського району (на 60 місць);

чотири спортивних споруди (добудова спортзалу до школи):

у селі Новиця Калуського району; у селі Старий Косів Косівського району; у селі Заріччя Надвірнянського району; у селі Королівка Коломийського району (нове будівництво модульного спортивного залу);

три об’єкти культури:

народний дім у селі Пшеничники Тисменицького району; культурно-мистецький центр «Дзбан» у селі Старий Косів; музей «Писанка» в місті Коломия (капітальний ремонт);

один об’єкт комунального господарства:

будівництво очисних споруд глибокого біологічного очищення стічних вод продуктивністю 500 м куб/добу в місті Галич (урочище Дробилка).

Основне джерело фінансування зазначених об’єктів – кошти Державного фонду регіонального розвитку. Мова йде про понад 202,3 мільйона гривень. Із місцевих бюджетів буде залучено 38,1 мільйона гривень.

Роботи багато, як і планів, та впевнений, що спільно нам вдасться подолати будь-які виклики. Щиро вдячний голові Івано-Франківської обласної державної адміністрації Андрію Бойчуку за підтримку та професійні поради. Вдяний і краянам за віру в мене та довіру до нашої команди! Разом ми – сила!

 З повагою

до краян і моїх

шановних виборців –

Василь ВІРАСТЮК.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/03/yak-zminyuvatymetsya-prykarpattya-vzhe-u-tsomu-rotsi/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/03/вірастюк.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.