- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Будьте господарями рідної землі!

Posted By Модератор On 09.04.2021 @ 10:02 In До відома краян,Застереження | No Comments

Щороку восени та навесні починається сезон паління листя, сухої трави й інших рослинних решток. Спалюючи сухі залишки рослинності, люди часто не замислюються над тим, до яких наслідків це може призвести. А загрози чималі і пов’язані вони із тим, що під час спалювання у повітря вивільняються небезпечні, а часом і канцерогенні речовини (сполуки свинцю, ртуті та інші важкі метали), які є дуже шкідливими.

Заборона-випалювання-рослин [1]

Зокрема, вони викликають подразнення та опіки дихальних шляхів, підвищення рівня цукру в крові, діють на вуглеводний обмін, спричинюють головний біль, викликають втому, можуть стати причиною виникнення захворювань дихальних шляхів, онкологічних, знижують імунітет людини і посилюють негативний перебіг хронічних недуг.

Крім того, дим негативно впливає і на стан навколишнього природного середовища – знижується родючість ґрунтів, порушується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, забруднюється атмосферне повітря та з’являється пожежна загроза для прилеглих територій.

Спалювання сухої трави, опалого листя й інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів, заборонене законодавством України.

Розміри тарифів:

від 30 600 грн. до 61 200 грн. – за забруднення атмосферного повітря;

від 91 800 грн. до 153 тис. грн. – за знищення чи пошкодження об’єктів рослинного світу навколо населених пунктів, уздовж залізниць;

від 1530 грн. до 15 300 грн. – за порушення вимог пожежної безпеки у лісах;

від 3060 грн. до 21 420 грн. – за самовільне випалювання рослинності або її залишків;

від 6120 грн. до 30 600 грн. – за самовільне випалювання рослинності або її залишків у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Христина ДРАГУН,

Вікторія СТЕБЕЛЯК,

працівниці сектору

еколого-освітньої роботи ПЗ «Горгани».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/04/budte-hospodaryamy-ridnoji-zemli/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/04/Заборона-випалювання-рослин.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.