- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Догляньте плодовий сад навесні

Posted By Модератор On 02.04.2021 @ 11:17 In До відома краян | No Comments

Весняні профілактичні заходи щодо запобігання пошкоджень плодових і ягідних культур шкідниками та хворобами необхідно починати, коли вони знаходяться у стані спокою і ще не завдають пошкоджень. Насамперед, треба закінчити зимове обрізання дерев.

сад [1]

У ранньовесняний період зберіть і спаліть гілочки з яйцекладкою кільчастого шовкопряда, павутинні гнізда із засохлого листя білана жилкуватого та золотогузки, муміфіковані (висохлі) плоди, які є вогнищем збудників багатьох грибних захворювань. Одночасно очистіть штамб і гілки від відмерлої кори, гілки побіліть розчином свіжогашеного вапна. Тріщини та морозобоїни змастіть садовим варом. Спаліть обчистки, пошкоджені й ослаблені гілки, в яких можуть зимувати личинки склівки, стеблової галиці та ін. Обов`язково знищуйте старе опале листя і бур`яни, де можуть зберігатися збудники хвороб (парша, борошниста роса, лялечки, гусінь у мінах листомінуючих молей). Розпушення грунту в пристовбурних колах на глибину 15-20 см знищує личинок пильщиків, котрі перезимували, та частину популяції яблуневої і грушевої плодожерок, які залялькувалися у грунті.

  • Осередком борошнистої роси є почорнілі, закарлючені і підсохлі пагони агрусу, смородини і порічок, їх також потрібно зрізати і спалити. Якщо бачите на пагонах смородини бруньки, що ніби розрослись, роздулись, то у них чекають весни кілька тисяч самок брунькового кліща. Кліщ переносить на інші рослини махровість – небезпечну хворобу смородини. Тому роздуті бруньки зривайте і знищуйте, а якщо пошкодження сильне, то вирізайте пагони. Із пошкоджених кущів не заготовляйте живці для розмноження.

Якщо середньодобова температура повітря стане перевищувати +5 С, то настає пора першого обприскування плодових дерев.

Загибелі зимуючих стадій щитівок, несправжньощитівок, кліщів, попелиць, листоблішок, листокруток, молей та збудників хвороб моніліозу, кокомікозу, клястероспоріозу й інших сприятиме обприскування – промивання дерев емульсіями Препаратів 30 В, Д к.е., 300-400 мл/20 л води, у фазу набрякання бруньок. Цей препарат є безпечний для людини і навколишнього середовища. Діє за принципом асфіксії, тобто, покриваючи тонким шаром масляної плівки поверхню кори гілок та штамбу, не дає змогу дихати шкідникам, які перезимували, без доступу повітря задихаються і гинуть. Така дія зберігається тривалий час (до 30 і більше діб (за відсутності сильних опадів)).

  • Якщо грунт підсох, обприскуйте його сумішшю розчину карбаміду та хлористого калію (відповідно 1500 і 1000 г на 10 л води). Це сприятиме не лише позакореневому підживленню рослин, а й знищенню збудників парші і борошнистої роси, що знаходяться на частинках грунту й опалому листі.

На початку розкривання бруньок (зелений конус) рано-вранці струсіть жуків яблуневого квіткогриза та жуків-довгоносиків на плівку або брезент, заздалегідь розстелені під деревами, і знищіть їх. В основі штамба потрібно накласти ловчі пояси, повісити баночки чи пластмасові пляшки із компотом, квасом, які забродили, розведеним варенням.

У період, коли з`являються жуки сірого квіткового довгоносика, квіткоїда, гусениці білана жилкуватого, листокрутки, яблуневої молі, доцільно обприскувати одним із препаратів: актара 240 SC, енжіо247 SC, каліпсо 480 SC, нупрід 200, із додаванням проти парші й інших хвороб хоруса, в.г., купроксату, коронет 300 SC, чемпіону, топазу.

У фазу відокремлення бутонів – рожевий бутон проти комплексу шкідників і хвороб обприскують фіталом, хорусом, скором, топсином М з додаванням проклейму, нупріду, актари, дотримуючись чергування препаратів.

  • На початку розпускання бруньок кісточкових порід у фазу рожевого бутона персик, абрикос проти моніліального опіку, кучерявості листків персика та згаданих хвороб доцільне застосування фунгіцидів топсина – М, (черешня, слива), фітала.

Під час висування і відокремлення бутонів черешні, вишні, сливи проти комплексу шкідників і хвороб дерева обприскують топсином – М , хорусом із додаванням на сливі Бі-58 нового, конфідору, блискавки, на вишні золона.

При наявності на деревах лише сисних шкідників, то можна обмежи­тись застосуванням нешкідливого мильного розчину (200-400 г господарського мила на 10 л води), настоєм або відваром тютюну (400 г). Важливою умовою захисту плодових насаджень від шкідників і хвороб є комплексне застосування суміші інсектицидів та фунгіцидів, які мають чергуватися. Норми витрати робочої рідини залежать від віку дерев: до 5 років – 0,5-1,0 л/дерево, 6-10 років – 2,5-3,0 л/дерево, 11 і старше – 3,0-3,5 л/дерево.

  • Для знищення агрусової вогнівки землю під кущами у період розпускання бруньок вкрийте щільним матеріалом (плівкою або толем), по їх краях насипте грунту. Укриття зніміть після відцвітання агрусу. Під час цвітіння категорично забороняється застосування хімічних засобів, можна ставити лише ловчі пояси, струшувати квіткогризи, оленку, малинового довгоносика.

Наступне обприскування пестицидами проводять відразу після закінчення цвітіння проти гусениць, які пошкоджують листя, попелиць, щитівок, медяниць, кліщів та хвороб. Застосовують один із названих препаратів у суміші інсектицид+фунгіцид. Зберігати готовий робочий розчин можна не більше однієї доби. При рясних і частих опадах обприскування необхідно повторити, особливо у тих випадках, коли використовують препарати контактної дії.

Хімічні засоби, як одні з важливих складових системи інтегрованого захисту плодових культур від шкідників і хвороб, забезпечують належну ефективність за умов застосування їх на фоні високої агротехніки з обов’язковим фітосанітарним моніторингом у насадженнях і врахуванням еколого-токсикологічних особливостей препаратів.

Усі хімічні засоби захисту небезпечні для здоров’я людей та навколишнього середовища, тому виконання правил і вимог техніки безпеки є обов’язковою умовою їх використання.

Любов ІВАНЮК,

Галина КОЗАР,

державні фітосанітарні інспектори ГУ

Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/04/dohlyante-plodovyj-sad-navesni/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/04/сад.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.